Dan Şova: Victoria Nuland s-a referit la acţiunile lui Viktor Orban, prietenul lui Băsescu

| 03 oct, 2014

Vicepreşedinte PSD Dan Şova consideră că Victoria Nuland, subsecretar de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, în declaraţiile sale s-a referit la situaţia din Ungaria, la acţiunile lui Viktor Orban şi că alte interpretări "sunt iresponsabile şi profund false".

"Victoria Nuland s-a referit, în mod evident, la situaţia din Ungaria, la acţiunile lui Viktor Orban, prietenul lui Traian Băsescu! Afirmaţiile doamnei Victoria Nuland sunt cât se poate de clare. Vorbim despre probleme la care au reacţionat, în trecut, şi instituţiile europene. Toţi partenerii noştri europeni şi nord-atlantici ştiu că Viktor Orban, prietenul lui Traian Băsescu, are un comportament despotic - Orban a redus libertatea presei şi a instituţiilor din ţara vecină, Orban a promovat o politică inacceptabilă pentru un stat membru al UE şi NATO. Mai mult, zilele trecute Ungaria a sistat exporturile de gaze către Ucraina, deşi UE s-a angajat să ajute Kievul. Nu este un secret pentru nimeni că Viktor Orban are o relaţie specială cu Moscova în general, şi cu Vladimir Putin în mod particular", afirmă Şova potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.

El susţine că "spre deosebire de comportamentul inexplicabil al domnului Viktor Orban, Victor Ponta a fost ieri (n.r. joi) în vizită la Kiev, transmiţând vecinilor noştri, chiar din Maidan, un mesaj politic extrem de important din partea României".

"Obiectivul ţării noastre este atingerea independenţei energetice, sprijinirea Republicii Moldova şi Ucrainei pe drumul lor european. În acest sens, România îşi ajută vecinii care au nevoie de energie - de la începutul anului şi până în prezent, ţara noastră a avut cel mai mare export de energie din istoria României! Reacţia Victoriei Nuland vine pe acest fond. România este poziţionată în Europa de Sud-Est, cât timp Ungaria este considerată o ţară care aparţine Europei Centrale. România îşi sprijină vecinii pe tema energetică, atât prin gazoductul Iaşi-Ungheni, cât şi prin exporturile de energie electrică", a mai afirmat Şova.

Vicepreşedintele PSD a explicat că "România şi-a asumat prin vocea lui Victor Ponta, chiar din New York, responsabilitatea de a ajuta la obţinerea păcii în această zonă a Europei" şi că alte interpretări, dintr-o optică politică internă, ale poziţiei doamnei Victoria Nuland, care să lovească nedrept în România, un partener fidel SUA, NATO şi UE, sunt iresponsabile şi profund false".

Potrivit presei, Nuland a afirmat, într-un discurs susţinut la Washington în cadrul CEPA (Central Europe Strategy Forum), că în Europa Centrală ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt îngrijorătoare. "La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm şi la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare'', a spus oficialul american.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ