Daniel Matei, pilot: Sistemul ELT al avionului nu emitea pe frecvența monitorizată de sateliți

| 22 ian, 2014

Echipamentul de locaţie pentru situaţii de urgenţă (ELT) al avionului prăbușit în Apuseni funcționa pe o singură frecvență, însă această frecvență nu mai este monitorizată de rețeaua de sateliți de alertare din 2009.

Raportul guvernamental care prezintă firul evenimentelor pas cu pas face referire și la echipamentul ELT, care emite semnale pe două frecvențe în caz de urgență, semnale ce permit ca avionul să fie localizat prin rețeaua de sateliți de alertare COSPAS-SARSAT.

„În acest caz însă, echipamentele de locaţie pentru situaţii de urgenţă (ELT) ale aeronavei nu au funcţionat pe frecvenţa de 406 MHz, prevăzută de Regulament, ci numai pe cea de 121,5 MHz, care nu era aptă să permită localizarea”, se arată în raportul guvernamental.

Aici apare problema în cazul aparatului prăbușit în munți. Modelul de echipament ELT montat pe avionul prăbușit, fiind vechi, emitea pe o singură frecvență, cea de 121,5 MHz, nu și pe cea de 406 MHz, afirmă pilotul Daniel Matei. Or, frecvența 121,5 MHz nu mai este înregistrată de sateliți din 2009, a continuat Daniel Matei, din cauză că devenise prea „aglomerată”, iar semnalele recepționate pe această frecvență nu mai puteau fi interpretate corect. Frecvența de 121,5 MHz a rămas doar pentru transmisii de voce, iar cea de 406 MHz a devenit frecvența monitorizată de rețeaua de sateliți de alertare.

Practic, semnalul de urgență emis de avion nu a putut fi recepționat pentru că nu-l „asculta” nimeni, în vreme ce pe frecvența monitorizată, cea de 406 MHz, aparatul ELT nu emitea.

„ROMATSA nu are nicio vină, în opnia mea, pentru că nu a primit niciun semnal. Nu avea ce să localizeze”, a mai spus Daniel Matei.

Tag-uri: accident aviatic
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 ian, 2014
roger
Spre stiinta!
https://www.cospas-sarsat.org/about-cospas-sarsat/participating-countries-organisations#ListOfParticipants

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ