De ce România trebuie să aibă o abordare unitară față de ce se întâmplă în Ucraina

| 12 aug, 2014

Specialiștii în dezinformare amintiți nu pot ignora că de la prima până la ultima declarație, trecând prin înființarea promptă a unei celule de criză la MAE, Victor Ponta a avut o atitudine clară, vizibilă și deplină consonanță cu afirmațiile aliaților săi, cu poziția NATO și UE.

Victor Ponta Ucraina. Privind în retrospectivă numai la declarațiile și gesturile primului ministru făcute înainte, dar mai ales în decursul intervalului 17-24 iulie, în cadrul gestionării crizei declanșate de doborârea cursei de pasageri MH17 deasupra Ucrainei, rezultă că Victor Ponta se află – pe nedrept – în vizorul unei elaborate manipulări prin care se dorește cu orice preț acreditarea ideii unei apropieri de Rusia. Specialiștii în dezinformare amintiți nu pot însă ignora că de la prima până la ultima declarație, trecând prin înființarea promptă a unei celule de criză la MAE, Victor Ponta a avut o atitudine clară, vizibilă și deplină consonanță cu afirmațiile aliaților săi, cu poziția NATO și UE.

Raționamentul manipulării este nu simplu, ci simplist. Încercând probabil să mascheze lipsa de reacție și comunicarea oarecum dezlânată a candidatului de dreapta pe această temă. Să nu uităm că exact în această perioadă și ignorând parcă angajamentele politico economice recente cu China, adversarul premierului, Klaus Iohannis, a cerut revalorizarea relațiilor cu Rusia. Scăpare, greșeală sau un semnal liber asumat, greu de spus, dar în momentul următor un întreg mecanism de dezinformare a fost activat, prin care s-a încercat acreditarea ideii minimaliste că un politician de stânga nu poate fi decât un simpatizant al președintelui Putin și un activist filorus.

Ei bine, cum aminteam, toate declarațiile publice ale premierului român sunt ireproșabile și combat fără drept de apel această problemă. Mai mult, contrastează dureros cu cele făcute de Klaus Iohannis, declarații pe care le putem considera diletante, în cel mai bun caz. Cu riscul de a nu putea epuiza subiectul atât de disputat în acea perioadă, iată câteva citate care ar aparține, cum vor specialiștii în dezinformare amintiți să ne convingă, unui politician de stânga pro-Rusia. Comentariile sunt, credem noi, de prisos.

Citeşte şi: AVION PRĂBUŞIT. Ponta: Accidentul aviatic din Ucraina reprezintă o tragedie teribilă

Victor Ponta, 4 mai 2014: "Este o situație extrem de gravă ce se întâmplă acum în Ucraina. E din ce în ce mai rău în fiecare zi. Este cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani pentru România. Acum vedem că decizia de a intra în NATO, pe care până acum nu am simțit-o ca fiind un beneficiu, de data aceasta se dovedește că va fi o decizie corectă, iar România are capacitatea militar și strategic de a-și îndeplini toate obligațiile, în primul rând față de populație, cât și către întreaga alianță și vine aici și ca o extensie a responsabilității noastre față de românii de pe malul celălalt al Prutului".

Victor Ponta, 2 iulie 2014, în plenul Camerei Deputaților: ”Adresez o rugăminte, ca prim-ministru, Parlamentului să sprijinim împreună, dvs., Parlamentul, Guvernul, toate instituţiile României, Republica Moldova, Georgia, Ucraina. În perioada următoare vor exista cu siguranţă represalii, repercusiuni, efecte negative din partea altor vecini de la est. Aşa cum am reuşit împreună cu sprijinul dvs. să sprijinim în R. Moldova infrastructura şcolară, infrastructura energetică, construcţia instituţiilor democratice şi europene, va fi nevoie ca în perioada următoare cu atât mai mult să dăm un mesaj foarte clar că pasul istoric curajos pe care Guvernul Leancă l-a făcut va atrage din partea României în primul rând şi după aceea din partea întregii Europe tot sprijinul de care Moldova are nevoie”

Victor Ponta, 18 iulie 2014, pe Facebook și imediat după anunțarea tragediei aviatice din Ucraina: „Suntem cu toții șocați de acest eveniment, și cred că vinovații trebuie găsiți rapid și pedepsiți! În astfel de momente, nu contează nici politica, nici diferențele dintre noi - contează doar umanitatea noastră și capacitatea de a ne proteja de astfel de incredibile tragedii. Pentru noi, ca țară, mobilizarea trebuie să fie exemplară, pentru toate instituțiile, și sunt convins că fiecare își va face datoria pentru asta”

Victor Ponta, 22 iulie 2014, Sibiu: "Atacul asupra unui avion civil este un atac terorist care nu poate fi acceptat şi nu poate să rămână fără urmări [...]este evident că acei separatişti au fost şi sunt susţinuţi de Federaţia Rusă"

Victor Ponta, 23 iulie, în ședința Guvernului: "Am vrut să dau un mesaj foarte clar din punctul de vedere al poziţiei României faţă de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, de solidaritate totală a noastră şi de coordonare cu poziţiile politice ale Statelor Unite ale Americii, ale partenerilor noştri europeni de condamnare a ceea ce s-a întâmplat, uciderea atâtor oameni nevinovaţi prin acte teroriste, de responsabilitate politică şi morală a Federaţiei Ruse şi de sprijin clar al României pentru acţiuni hotărâte ale comunităţii europene, comunităţii transatlantice, pentru ca asemenea lucruri să nu rămână nepedepsite".

Citeşte şi: Ataşamentului lui Victor Ponta faţă de Moscova, o intoxicare care pute de la o poştă

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 aug, 2014
cantautor
Palada si Sultanescu au fost la Soci,la inaugurarea JO
Ponta a stat la masa cu Ianucovici si langa masa lui Putin
sefii tarilor democratice au boicotat..festivitatea
palada si sultanescu au facut poze,cu mandrie rosie..
le-au pus pe facebookul lui Ponta
apoi le-au retras..
acum incearca s-o dea la intors...
singura pozitie de la inceput pana la sfarsit,critica si ferma a avut-o basescu
baiatul are sange in instalatie,desi nu este doctor in drept..e marinar
poate are si rom,dar nu are sigur tarate...ca altii

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ