De ce se tem operatorii din Portul Constanţa

| 19 mai, 2014

Pentru băieţii deştepţi din port taxele simbolice plătite în prezent reprezintă cheia unor profituri astronomice, în timp ce fondurile necesare modernizării infrastructurii portuare nu există.

Luni de dimineaţă, aproximativ 300 de angajaţi din Portul Constanţa au protestat în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime (APM), principala doleanţă a oamenilor fiind legată de faptul că 13% din acţiunile APM ar urma să treacă la Consiliul Local Constanţa. Protestatarii s-au adunat în jurul orei 7.30 în faţa sediului APM, aducând pancarte pe care scria: "Portul Constanţa rămâne la patria mamă", "Portul Constanţa, obiectiv strategic naţional, nu sambadrom local", "Portul Constanţa este închis cu vaporul pentru baronii locali" sau "Jos labele de pe port".

La acest moment, Guvernul şi autorităţile locale propun ca structura acţionariatului APM să fie de 33% pentru Consiliul Local Constanţa, 33% pentru Ministerul Transporturilor, în timp ce 20% ar urma să aparţină Fondului Proprietatea şi 14% din acţiuni să fie listate pe Bursă. În schimb, protestatarii vor ca structura actuală a acţionariatului, în care majoritatea participaţiunilor sunt deţinute de stat, să se menţină, ei afirmând că Portul nu trebuie dat pe mâna intereselor locale, reprezentate în viziunea lor de primarul Radu Mazăre.

În schimb, ciudăţenia în toată această afacere privește poziţia pe care a luat-o Organizația Patronală "Operatorul Portuar", care s-a solidarizat în mod public cu manifestanţii şi a ameninţat cu blocarea activităţii portuare. Acest consens între patronatele şi sindicatele din port reprezintă un eveniment rar, având în vedere interesele pe care fiecare parte le are. În schimb, alianţa devine explicabilă dacă avem în vedere că schimbarea structurii acţionariatului Administraţiei Porturilor Maritime poate influenţa dinamica activităţii actuale din port.

Tema afacerilor oneroase desfăşurate în Portul Constanţa nu este nici pe departe una recentă, situaţia de acolo revenind în atenţia opiniei publice din România de câteva ori în ultimii ani. Pentru băieţii deştepţi din port taxele simbolice plătite în prezent reprezintă cheia unor profituri astronomice, în timp ce fondurile necesare modernizării infrastructurii portuare nu există. În schimb, este în interesul operatorilor ca managementul Administraţiei Porturilor Maritime să se facă în continuare de la Bucureşti.

Transferul de acţiuni reprezintă un pas înainte în ceea ce priveşte viitorul Portului Constanţa, din moment ce va permite municipalităţii să aibă un cuvânt de spus în administrarea activităţii şi strategiei de dezvoltare a portului. Cu cât o decizie este luată mai aproape de zona în care va avea efecte, cu atât ea va fi mai apropiată de realităţile obiective de pe teren şi de necesităţile existente.

Contrar discursului practicat inclusiv de preşedintele Traian Băsescu, trecerea unei părţi din participaţiunile deţinute acum de Ministerul Transporturilor la Administraţia Porturilor Maritime nu va afecta în niciun fel strategia navală a României, care încă se realizează la nivel central. În schimb, măsura ar putea pune capăt unei situaţii din care nu au de profitat decât anumite grupuri de interese, care îşi văd ameninţată acum influenţa de care se bucură asupra celei mai importante porţi maritime a României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ