Dezvăluiri fără precedent din CNADNR: Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul şi au lucrat numai la stat

| 14 aug, 09:54

Alin Goga, directorul CNADNR care a fost suspendat că a mers într-o emisiune TV, fără a avea aprobarea şefilor, spune că în instituția care gestionează infrastructura rutieră din România sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul şi au lucrat toată viaţa lor la stat.

Dezvăluiri fără precedent de la una din cele mai bogate companii de stat din România. În CNADNR, compania care răspunde de toate drumurile din România există se ia șpagă la un alt nivel.

"Dacă se ia şpagă în CNADNR? Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul şi au lucrat toată viaţa lor la stat”, spune Alin Goga, directorul suspendat după ce a vorbit despre reţeaua corupţiei din CNADNR, conform Gândul.info.

"Au gestionat contracte care şi-au mărit valoarea de la un milion de euro la 10 milioane de euro, au contracte pe nişte caiete de sarcini doar la anumite firme, adică erau făcute caiete de sarcini mănuşă, pentru anumite firme”.

Alin Goga este director adjunct de investiţii al Regionalei din Craiova a Companiei de Autostrăzi, şi în trecut director juridic în structura centrală, şi primul dintre şefii CNADNR care vorbeşte public despre ilegalităţile din Companie.

Alin Goga vorbeşte despre firme pentru care se fac caiete de sarcini „mănuşă”, susţinând că lucrurile sunt atât de evidente încât, dacă se uită într-un caiet de sarcini de la licitaţiile organizate de CNADNR , poate preciza, cu o “probabilitate de 70-80%” care este firma care va câştiga contractul pentru execuţia de lucrări. Întrebat dacă a sesizat faptele de corupţie despre care vorbeşte şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), el spune că a mers la DNA în calitate de martor şi că „spre deosebire de alţi colegi ai mei, eu nu am nici un dosar penal”.

Consideră că „este foarte important care va fi semnalul” care va fi dat de autorităţi în cazul dezvăluirilor pe care le face. „Dacă mie o să mi se întâmple ceva şi o să mi se închidă gura, oamenii or să zică, ' dom’ne, ai văzut, ce a păţit ăla, n-are rost, frate'. Este foarte important care va fi semnalul”, crede Goga.

Directorul afirmă că la nivelul companiei ilegalităţie sunt cunoscute, dar sunt acoperite. „Sunt nenumărate exemple şi nenumărate agenţii de control şi încasare pe care le-au verificat domnul Liviu Costache şi domnul Calmus Lucian( directori în CNADNR- n.r.) şi au făcut rapoarte şi au rămas cu rapoartele. În rapoarte se spunea că fenomenul fraudei depăşeşte posibilităţile de stopare ale CNADNR-ului. Şi tu ştii lucrurile astea de ani de zile şi nu faci nimic? Credeţi-mă, nu mă bate gândul decât că există o gravă complicitate şi complicitatea aia nu este pe ochi frumoşi. Nu este că sunt eu prieten cu cineva. Este interes. Te protejez ca să îmi dai ceva”, afirmă Goga.

Cele mai importante declaraţii:

- Nu pot să cred că, atunci când tu ştii de ani de zile şi nu iei nici o măsură, protecţia e gratuită. Nu există protecţie gratuită.

- Ştiu colegi de-ai mei care au fost chemaţi de acasă,  erau preşedinţi de comisie, astfel încât să dea contractul către o anumită firmă. Şi alte contracte...Pentru că directorul general este Dumnezeu şi nu îndrăzneşte nimeni să-i spună că face nişte lucruri nelegale stă 7 luni cu un raport pe masă până se pierde finanţarea.

- Am un raport de 78 de pagini care a stat pe masa domnului Narcis Neaga şi nu s-a luat absolut nici o decizie. Salariaţii respectivi au furat, apoi au pus banii la loc şi sunt în continuare salariaţi.

- CNADNR are 2 miliarde de euro, Narcis Neaga e mai puternic decât un ministru, îşi bate joc de tot ceea ce aşteaptă oamenii.

Alin Goga: Presa e singura care a reuşit să schimbe lucruri din temelii. La politica de personal pe care o duce CNADNR-ul unde fiecare îşi angajează rudele pe cele mai bănoase posturi fără nici un fel de concurs, în condiţiile în care avem mai puţin de 10% ingineri de drumuri, dar găsim toţi fluturii exotici şi toţi papagalii....Să mă dea în judecată cine se simte atins. Asta intenţionează conducerea. Să determine angajaţii să mă dea în judecată.

Eu am câştigat în instanţă împotriva CNADNR. Se găsise un director care m-a detaşat să fac afişe pentru roviniete. Au încercat să mă umilească, nu m-am dus, m-au dat afară şi am câştigat in instanţă.

CNADNR are 2 miliarde de euro, Narcis Neaga e mai puternic decât un ministru, îşi bate joc de tot ceea ce aşteaptă oamenii. Sunt acum în Grecia, am trecut graniţa din Bulgaria în Grecia pe la Kulata. Nu am recunoscut, faţă de cum era acum 3-4 ani. Veniţi să vedeţi ce înseamnă planeitate la autostradă. Îmi este ruşine că lucrez în CNADNR când văd ce lucrări, ce rosturi de 2 lei pun (constructorii n.n.), ce planeitate de 2 lei şi colegii mei recepţionează în continuare lucrările ştiind că sunt proaste. Noi râdem de bulgari. Trebuie să ne fie ruşine, am ajuns în urma lor.

Dacă se ia şpagă în CNADNR? Eu am informaţii de următorul tip. Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul şi care au lucrat toată viaţa lor la stat. Mai  e o problemă. Au gestionat contracte care şi-au mărit valoarea de la un milion de euro la 10 milioane de euro, au contracte pe nişte caiete de sarcini doar la anumite firme, adică erau făcute caiete de sarcini mănuşă, pentru anumite firme, şi eu cred că lucrurile acestea sunt în cercetare la DNA. O să se şi probeze. Nu mai durează mult. CNADNR este, alături de Primăria Capitalei, instituţia unde nu a desantat DNA-ul.

Când o să vină eu mă rog şi dacă sunt vinovat mă duc şi eu alături de colegii ceilalţi,  dar eu cred că o să scape de acolo doar şefii de serviciu. Până la şefii de serviciu trebuie mers, ca să fie făcută o schimbare majoră în CNADNR.

La fel este şi în Romgaz, Transgaz, Transelectrica. Oamenii nu vorbesc pentru că le este frică, au rate şi au copii. “Dom’ne, aş vorbi, dar mă dau ăştia afară”. Ei pot fi un exemplu pozitiv sau negativ. Dacă mie o să mi se întâmple ceva şi o să mi se închidă gura, oamenii or să zică, dom’ne, ai văzut, ce a păţit ăla, n-ar rost, frate. Este foarte important care va fi semnalul.

“Mă uit un pic la cum e făcut caietul de sarcini şi pot să spun cu o probabilitate de 70-80% cine câştigă un contract”

S-a tot vorbit că în companie se ştie de la început care este câştigătorul la licitaţii.

Da, mă uit un pic la cum e făcut caietul de sarcini şi pot să spun cu o probabilitate de 70-80% cine câştigă un contract. Şi vă spun dumnevoastră acum că am precizat în anumite cazuri cu mult înainte cine o să câştige şi s-a confirmat. Acolo unde trebuie am confirmat.

Am fost la “România te iubesc”, pe 6 iunie, şi după 3 zile m-au chemat la DNA. Despre Transalpina. M-au chemat ca martor: cum a pornit, cine a fost cel care a pornit Transalpina şi cum a ajuns să se facă pe credit furnizor. Şi am putut să duc nişte hârtii astfel încât să ajutăm să se facă lumină.

"Întotdeauna protecţia este pe bani. Te protejează cineva, dai ceva în schimb"

Aţi vorbit de case de marcat „aduse de acasă” şi angajaţi ce pleacă cu 8.000 de lei pe tură.

Am un raport de 78 de pagini care a stat pe masa domnului Narcis Neaga şi nu s-a luat absolut nici o decizie. Salariaţii respectivi au furat, apoi au pus banii la loc şi sunt în continuare salariaţi. Cred că oamenii se pot schimba, dar atunci când unii o fac de două ori, de trei de patru ori la rând, încep să mă îndoiesc că se mai schimbă. Şi atunci dacă nu tai răul din rădăcină alţii care sunt corecţi zic ‘uite, ală nu a păţit nimic, ală pleacă 8.000 de lei pe tură’. Apoi pune banii înapoi, el având 1.100 de lei salariu. De unde a pus 9.000 de lei? Şi îi laşi în pace? Suntem la biserică, ală şi-a recunoscut greşelile şi îi iertăm dom’ne, că noi suntem popi.

Este vorba de staţia de taxare de la Podul de la Feteşti?

Sunt nenumărate exemple şi nenumărate agenţii de control şi încasare pe care le-au verificat domnul Liviu Costache şi domnul Calmus Lucian şi au făcut rapoarte şi au rămas cu rapoartele. În rapoarte se spunea că fenomenul fraudei depăşeşte posibilităţile de stopare ale CNADNR-ului. Şi tu ştii lucrurile astea de ani de zile şi nu faci nimic? Credeţi-mă, nu mă bate gândul decât că există o gravă complicitate şi complicitatea aia nu este pe ochi frumoşi. Nu este că sunt eu prieten cu cineva. Este interes. Te protejez ca să îmi dai ceva.

Bănuiţi că are ramificaţii până la conducerea companiei?

Da. Nu pot să cred că - atunci când tu ştii de ani de zile şi nu iei nici o măsură - protecţia e gratuită. Nu există protecţie gratuită. Eu am făcut la facultate şi criminologie, întotdeauna protecţia este pe bani. Te protejează cineva, dai ceva în schimb.

Citeşte mai mult aici

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 aug, 14:36
Georgeta
Acum poti sa faci bani!
Acum poti sa faci bani! Exista multe motive pentru care trebuie urgent sa incepi aceasta colaborare: castigi bani imediat, chiar si din prima luna, fara sa construiesti retele de oameni, te sustine o echipa inimoasa si gata sa-ti sara in ajutor, beneficiezi de un suport informational cu totul extraordinar, ai sansa unei cariere de mare viitor. Cere chiar acum detalii la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ