Din nou despre tăcerea suspectă a lui Antonescu

| 01 aug, 2014

Povestea distrugerii celei mai remarcabile și longevive alianțe politice din istoria postdecembristă a României a fost readusă pe tapet de recentele declarații făcute în presă de președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea.

Acesta a analizat câteva ipoteze vehiculate în PSD, care menționau că Antonescu a fost manevrat ”de nu știu cine, dar cineva a fost în spate”. De-a lungul timpului scurs de la ruperea USL, au existat numeroase presupuneri despre cine ar fi ”omul lui Băsescu” capabil să manevreze în PNL astfel încât să distrugă alianța.

În timp ce unii au arătat spre rolul din umbră pe care l-a avut soția fostului lider liberal, eurodeputata Adina Ioana Vălean, alții au amintit de intrigile lui Ludovic Orban, care prin aceleași manevre l-ar fi propulsat în postura de președinte PNL chiar și pe Antonescu, în defavoarea lui Tăriceanu.

Liviu Dragnea a subliniat însă că că adevăratul personaj care a rupt USL a fost de fapt Klaus Iohannis, elementul cheie al acestui raționament fiind condiția pusă de fostul edil de Sibiu care a ținut morțiș să devină vicepremier cu atribuții pe Interne, condiție care a inacceptabilă pentru PSD, căruia îi revenea de drept singura poziție de vicepremier prevăzută prin protocolul ce stătea la baza USL și care fusese acceptat și semnat de Antonescu în numele PNL. Liviu Dragnea a rememorat consternarea provocată de pretențiile emise de Antonescu, dar și intuiția pe care au avut-o liderii social-democrați privitor la caracterul conflictual al șefului PNL, care căuta un simplu pretext pentru ruperea USL care avea la bază motivul real al negocierilor cu Băsescu și PPE, desfășurate în secret la Luxemburg.

”Când am auzit, în prima ședință, nemulțumirea PNL legată de Daniel Constantin și pretențiile pentru Iohannis, am crezut că glumesc. Serios vă spun! Am crezut că glumesc. Pe urmă ne-am dat seama că este o condiție de netrecut (…) Am vorbit foarte mult cu Victor despre ruperea USL și ce l-a determinat pe Crin să ia această decizie. Părerea mea este că și dacă nu era problema cu Daniel Constantin, Antonescu era decis să scoată PNL de la guvernare. Decizia era deja luată de nu știu cine, dar cineva a fost în spate”, a detaliat Liviu Dragnea, pentru DCNews.

Referitor la rolul real pe care l-a avut în deciziile acelor zile, decizii din care a rezultat cea mai uluitoare schimbare a orientării unui partid, de la trecerea PD-ului la PPE, Crin Antonescu a menținut o tăcere adâncă. Singurele detalii au putut fi doar ghicite din atacurile lansate de acesta la adresa protejatului său, Klaus Iohannis, atacuri coroborate cu demisia sa și debarcarea lui Antonescu din poziția de candidat PNL pentru Cotroceni. Președintele executiv al PSD, Liviu Dagnea a făcut referiri și la acest episod, amintind că au existat mulți liberali care n-au avut curajul unei opinii ferme, deși în particular au dezavuat ruperea USL.

Despre rolul lui Antonescu nu se știe nimic mai mult, având în vedere tăcerea suspectă a acestuia, la un moment dat avansându-se chiar dinspre gruparea liberalilor europeni, ALDE, părăsită intempestiv de PNL, ipoteza că fostul lider al PNL a înnebunit sau este șantajat....

Citeşte şi: Pentru liberali, a fi român este o ruşine

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 aug, 2014
Ilie
Minciuni
Minciuni PSD-iste sfruntate, ca de obicei. n-ai la ce sa te astepti bun de la acesti tovarasi, mint la fel de senin ca si starmosii lor din pcr. Rusinos ca exista astfel de oameni.
01 aug, 2014
DDDDD
Dupa prezidentiale PSD nu va putea guverna tara.
PSD are nevoie de PNL care sa taca din gura in fata marelui jaf organizat in Romania de baronii locali.
Rusine PSD partidul care de 25 de ani capuseaza Romania
01 aug, 2014
222
paranoia basistilor
bai desteptule in ultmii 20 de ani psd a guvernat 8 ani iar dreapta prin coventia democrata 96 -2000 ,alianta DA cu pnl si pdl 2004-2008 si pdl 2009 -2012 mai ,asa ca fa un control la neuroni cand faci calcule. oricum secta voastra e pe cale de disparitie odata cu plecarea gurului vostru Base. mai faceti o spirala ,poate va da si pt gargara si sunteti in extaz cand il vedeti pe base.
01 aug, 2014
cantautor
Sultanescu,Palada,Bogdan T
disperare,numele tau este PSD
in fond,candidatul dreptei pierde alegerile...
care-i problema?
in schimb,daca Ponta le pierde ,este deranjul devastator
ce mai scorneste profesorasul de la Stefan Gheorghiu,Dan Sultanescu,coordonatorul Obiectiv.Info:
"......ipoteza că fostul lider al PNL a înnebunit sau este șantajat...."
Scoala de la Baneasa,a produs ziaristi.........
01 aug, 2014
Habarnuam Eposibil
discutam despre tacerea lui Antonescu...
ce ne facem cu amnezia sau lipsa de memorie a lui Ponta?
ce ne facem nene Sultanescule,asa tanar si cu memoria la pamant?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ