Negocierile continuă în noua Alianța DA. Cât de scump îl va costa candidatura pe Klaus Iohannis?

| 30 iul, 2014

Candidaţi preşedinţie 2014. Deși se află la mai puțin de o săptămână de momentul în care, teoretic, PNL și PDL ar trebui să anunțe candidatul pe care îl vor sprijini în bătălia pentru Cotroceni, subiectul generează în continuare tensiuni interne.

Fuziune PNL-PDL. La sfârșitul săptămânii trecute, după luni de negocieri și de compromisuri, Congresul PNL-PDL consființea chipurile hotărârea celor două formațiuni de a merge mai departe cu proiectul de fuziune care, până la a fi implementat efectiv, urma să fie concretizat pentru alegerile prezidențiale într-o alianță electorală. Cât despre candidatul comun al liberalilor și democrat-liberalilor, acesta urma să fie decis în urma sondajelor de opinie, dintre cei doi candidați oficiali ai PNL și PDL, respectiv Klaus Iohannis și Cătălin Predoiu.

Dincolo însă de partitura unității și a concordiei pe care cele două partide au intonat-o la respectivul Congres, chestiunea candidatului la prezidențiale continuă să nască suficiente tensiuni interne pentru a demonstra că lucrurile sunt departe de a fi tranșate. Iar probleme par să existe mai ales în interiorul PDL, acolo unde Monica Macovei, dar și noul venit Mihai Răzvan Ungureanu pretind tot mai vocal să fie luați în considerare în procesul de desemnare a candidatului comun.

Astfel, după ce Monica Macovei a anunțat chiar în timpul congresului reunit că doreşte în continuare să fie inclusă pe lista internă a democrat liberalilor care va desemna prezidenţiabilul, marți, a venit rândul lui Mihai Răzvan Ungureanu să își reafirme intenția de a candida la Președinție. Invitat la Adevărul live, fostul președinte al Forței Civice, a declarat: "Ce sper eu de la candidatul dreptei este să aibă capacitatea de a genera susţinere şi speranţă. Că eşti înalt, blond, cu ochii albaştri, nu are importanţă. Totul este să fii conştient de lupta pe care trebuie să o duci. Sunt proiecte implicite pe care campania trebuie să le genereze, de exemplu depesedizarea Moldovei. (...). Nu am renunţat definitiv la candidatura la alegerile prezidenţiale, dar depinde de voinţa partidelor", a spus Ungureanu.

Citeşte şi: Alianţa Creştin Liberală. Cum e turcul și pistolul. La un nume straniu: ACeLe, o siglă pe măsură

Altfel spus, deși se află la mai puțin de o săptămână de momentul în care, teoretic, PNL și PDL ar trebui să anunțe candidatul pe care îl vor sprijini în bătălia pentru Cotroceni, subiectul generează în continuare tensiuni interne. Iar aceste dispute ar putea crea serioase probleme viitorului candidat comun care, după toate probabilitățile, va fi totuși Klaus Iohannis.

Dincolo de faptul că primarul Sibiului pare pentru moment să exceleze mai degrabă prin tăcere și că în rarele ocazii în care spune totuși ceva, Iohannis nu reușește să fie mai multe decât o portavoce băsistă, lipsa de coeziune din interiorul resuscitatei Alianțe DA din jurul candidaturii sale l-ar putea costa scump din punct de vedere electoral. Deja în piața politică există zvonuri tot mai insistente legate de o posibilă contracandidatură independentă din partea Monicăi Macovei, iar o poziție dizidentă din partea lui Mihai Răzvan Ungureanu ar însemna un adevărat dezastru electoral pentru Iohannis.

Ca urmare, foarte probabil, Iohannis va încerca în perioada următoare să își asigure spatele, ceea ce înseamnă să plece din nou capul în fața PDL. Cât de mare va fi prețul plătit, rămâne de văzut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 aug, 2014
ELENA UDREA
CIORDITORII
CANDIDATUL DE DREAPTA V-A FI IMPUS DE BĂSESCU ... EL VA FI EMIL BOC ....... DUPĂ ALEGERI BĂSESCU V-A FI PREMIER ŞI VOR REPETA SUCCESUL DIN 2010 ..... VOR DUCE ROMÂNIA PE NOI CULMI ... MODERNE ...
01 aug, 2014
ANTONESCU C - - -
CANDIDATUL DE DREAPTA V-A FI IMPUS DE BĂSESCU ... EL VA FI EMIL BOC .......

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ