DNA, o nouă cerere de arestare pentru Darius Vâlcov, în ziua în care se judecă eliberarea lui UPDATE

| 07 apr, 09:02

Procurorii DNA cer un nou mandat de arestare preventivă pentru Darius Vâlcov, fostul ministru fiind acuzat de folosirea informaţiilor obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuşi. Cererea procurorilor vine în aceeaşi zi în care Curtea Supremă judecă trecerea lui Vâlcov în arest la domiciliu într-un alt dosar.

UPDATE. Procurorii DNA cer Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 07.04.2015, a lui VÂLCOV DARIUS-BOGDAN, acuzat de săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale.

COMUNICAT DNA

"Măsura arestării preventive a fost propusă de procurori având în vedere că, raportat la calitatea de senator a celui menționat, a fost îndeplinită condiția prevăzută în Constituția României, în sensul în care plenul Senatului a încuviințat cererea de arestare preventivă pentru acele aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul VÂLCOV DARIUS-BOGDAN a săvârșit infracțiunea sus menționată, prin prisma calităților deținute de acesta de-a lungul timpului, de primar al municipiului Slatina, senator în Parlamentul României și membru al Guvernului României.

Concret, potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă a rezultat că, începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși.

Produsul infracțional obținut în urma săvârșirii infracțiunilor față de care se efectuează cercetări (trafic de influență și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conținând următoarele:
- 90.000 dolari, 
- 1.323.850 lei, 
- 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, 
- un tablou cu ramă aurie, inscripționat RENOIR, 
- un tablou inscripționat JEAN COCTEAU, 
- o pictură pe lemn, inscripționat AUREL ACASANDREI.

Ulterior, ca urmare a perchezițiilor domiciliare, s-au identificat 101 tablouri, despre care există indicii că ar fi fost achiziționate, prin interpuși, de către inculpatul Vâlcov Bogdan Darius, cu banii presupus obținuți din comiterea infracțiunilor pentru care se efectuează cercetări, în respectiva cauză. Pe tablouri figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi PABLO PICASSO (două gravuri și un desen în cărbune), ANDY WARHOL, NICOLAE TONITZA, ȘTEFAN LUCHIAN, GHEORGHE PETRAȘCU, CONSTANTIN PILIUȚĂ, CORNELIU BABA, HORIA BERNEA, OCTAV BĂNCILĂ etc.

În aceeași cauză, procurorii au propus:

- prelungirea măsurii preventive a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14.04.2015 și până la 13.05.2015, inclusiv, a inculpatuluiPRINA MINEL FLORIN, primar al municipiului Slatina, în prezent suspendat,cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de trafic de influență,

- înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14.04.2015 și până la 13.05.2015, inclusiv, a inculpatului ȘUȘALĂ LUCIAN PETRUȚ, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracțiunea de trafic de influență, evaziune fiscală și spălare de bani (detalii cu privire la starea de fapt în comunicatul nr. 508/14 martie 2015)

Menționăm că anterior, la cererea procurorilor, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus față de inculpatul VÂLCOV DARIUS-BOGDAN măsura arestării preventive pe o perioada de 23 de zile, de la data de 02.04.2015 până la 24.04.2015 inclusiv, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență."

Citeşte şi: Câţi bani încasează Udrea şi Vâlcov din spatele gratiilor de la stat

Tot marţi Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe, a fost dus la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde se judecă cererea sa de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai ușoară, respectiv arest la domiciliu sau control judiciar.

Vâlcov cere să fie cercetat fie în arest la domiciliu fie sub control judiciar. Decizia va fi luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Fostul ministru a fost dus de mai multe ori din Arestul Poliţiei Capitalei la DNA, pentru a da declaraţii în dosarul în care e acuzat de trafic de influenţă.

Vâlcov a stat în arest la domiciliu până în 2 aprilie. Apoi instanţa a decis să-l timită după gratii pentru următoarele 23 de zile.

Fostul ministru este acuzat că ar fi intervenit, pe vremea în care era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis că-i va da 20 la sută din sumele încasate.

Citeşte şi: TABLOURILE lui Vâlcov au ajuns la muzeu. CE urmează să se întâmple cu ele

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ