Dosarul Băsescu-Bercea.Motivarea judecătorilor: Mircea Băsescu a acreditat ideea că are justiţia la discreţie

| 09 iul, 2014

Dosarul Băsescu-Bercea. Judecătorii de la Curte de Apel Bucureşti susţin că Mircea Băsescu şi intermediarul Marian Căpăţînă, prin faptele pe care le-au săvârşit, au acreditat ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor şi au profitat de poziţia pe care o are fratele preşedintelui.

Dosarul Băsescu-Bercea.  "Este de remarcat faptul că inculpaţii au înţeles să urmărească obţinerea unor foloase substanţiale de pe urma persoanelor interesate să rezolve pe căi ilicite anumite probleme judiciare, promiţând o hotărâre favorabilă în schimbul unor sume de bani, cu consecinţa afectării încrederii publicului în funcţionarea sistemului judiciar, acreditând ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, profitând de poziţia pe care o are inculpatul Băsescu Mircea pentru a da credibilitate afirmaţiilor făcute', se arată în motivarea deciziei luată de CAB pe 27 iunie, prin care a fost a fost menţinută arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Magistraţii notează că arestarea lui Mircea Băsescu este necesară pentru 'înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică', aceştia luând în calcul şi gravitatea faptelor în acest caz.

Citeşte şi: DOSARUL BĂSESCU-BERCEA. Sechestru pe o parte din averea lui Mircea Băsescu


'Raportat la criteriile impuse de art. 223 alin. 2 Cpp, pe baza evaluării gravităţii faptelor, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acestora, precum şi a persoanei contestatorilor-inculpaţi, se constată că privarea acestora de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică. Judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că măsura arestării preventive este proporţională cu gravitatea acuzaţiei, raportat la modalitatea de săvârşire a faptelor şi la rezonanţa socială a unor asemenea activităţi infracţionale, în contextul în care onestitatea magistraţilor este o condiţie esenţială pentru înfăptuirea actului de justiţie. În situaţii de genul celor din prezenta cauză este imperios necesar ca statul să aibă mijloace utile pentru contracararea fenomenului corupţiei sau cel puţin limitarea efectelor acestuia, dată fiind evoluţia acestui fenomen', se mai arată în document.

În timpul dezbaterilor de la CAB, Mircea Băsescu a arătat că nu există probe care să ateste existenţa unei fapte prevăzute de legea penală şi a contestat înregistrările efectuate de membrii familiei lui Bercea Mondial, pe motiv că acestea nu sunt autentice, deoarece nu sunt stocate pe suporţi originali.

De asemenea, Marian Căpăţînă a declarat că probele de la dosar nu sunt legal şi procedural administrate, fiind efectuate în totală clandestinitate şi neautorizat, înregistrările video şi audio sunt provocatorii, iar autenticitatea lor este pusă la îndoială de lipsa de credibilitate a denunţătorului.

Potrivit DNA, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţînă, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

La începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-a remis lui Marian Căpăţînă suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi în schimbul promisiunii că banii vor fi daţi mai departe lui Mircea Băsescu, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de Bercea Mondial şi a altor cereri incidente în respectiva cauză.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-a dat şi suma de 350.000 de euro lui Marian Căpăţînă.

Intervalul în care Florin Anghel i-a remis sume de bani lui Marian Căpăţînă este cuprins între 20 februarie 2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de Bercea Mondial) şi 22 februarie 2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond).

Din suma totală de 600.000 de euro, Mircea Băsescu a primit 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influenţa pe care o are asupra magistraţilor, poate obţine o soluţie favorabilă pentru Bercea Mondial, adică va obţine fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ