Elicopter SMURD prăbuşit. Raed Arafat: Dacă voi ieşi vinovat, îmi asum responsabilitate și plec

| 16 dec, 2014

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat  de ce a fost demis din funcție șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța, în urma prăbușirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol.

"Una dintre problemele sesizate de toată lumea este nefuncționarea motorului primei bărci care a sosit. S-a luat în considerare faptul că tehnica de intervenție trebuie tot timpul verificată, acesta este motivul deciziei. Tehnica nu era verificată la zi, asta a fost luată în considerare”, a explicat Raed Arafat, conform Digi24.

O primă explicație a faptului că barca nu avea motorul pornit a fost dată tot de Raed Arafat, luni seara: „Bărcile cu vâsle sunt pentru că dacă sunt scafandrii jos nu poţi să ai bărci cu motor”.

Citeşte şi: Elicopter SMURD prăbuşit. MAI: Câţi bani vor primi moştenitorii victimelor

Astăzi, însă, secretarul de stat în Ministerul de Interne a găsit altă variantă pentru barca fără motor: era în conservare şi nu a fost într-o misiune oficială.

„Subliniez aspecte care au apărut pe parcurs. Unul este legat de nava MAI - ambarcaţiunea Jupiter care s-a zis că ea nu a fost chemată, a venit din proprie iniţiativă - da. Îi mulţumesc pentru asta. Nava este în afara intervenţiei şi este în conservare cu finalul sezonului estival. Ea nu trebuia să fie în apă, ci conservată. Că a fost în apă, că omul a participat, e un lucru pentru care-i mulţumim lui," a spus Arafat.

Reprezentanţii ISU au spus însă iniţial că motorul bărcii nu era pornit pentru că s-a pierdut cheia: „Acea barcă, în momentul respectiv nu au reușit să-i pornească motorul, de aceea au considerat oportun să vâslească, să nu mai piardă timpul.”

„Dacă va ieşi doctorul Arafat vinovat, automat îmi asum responsabilitatea că sunt vinovat şi am plecat. Dacă iese cineva vinovat, automat o să spunem, uite, acolo este vinovatul. Dar trebuie să lăsam ancheta să meargă ca să avem rezultatele, aşa cum facem acum, este imposibil să avem o concluzie. Orice situaţie de acest gen trebuie să fie analizată la rece de către experţi, deja o echipă de experţi pentru accidente aviatice s-a deplasat inclusiv de la Eurocopter. Orice investigaţie trebuie lăsată pe mâna celor care investighează cazul şi aici este vorba şi de Procuratură, care investighează şi va sta de vorbă cu toţi martorii. După acest lucru va putea fi trasă o concluzie”, a arătat secretarul de stat.

„Este o suită tragică, când ajungem să-i asistam pe oamenii care ajung să-i asiste pe alții, nu cred că nimeni din cei ce analizează aceste sițuații realizează prin ce trecem noi ca persoane, colegii noștri pentru noi sunt mai mult ca familia noastră, pentru noi este devastator ceea ce s-a întâmplat. Nu tratăm problema cu superficialitate, pentru mine colegii sunt pe primul rând”, a mai spus Raed Arafat.

Citeşte şi:  REACȚIA DURĂ a Romaniței IOVAN după prăbușirea elicopterului SMURD

Citește și: Elicopter SMURD prăbuşit: Acuzaţie DURĂ la adresa lui Raed Arafat

Elicopterul SMURD fusese achiziţionat în 2013 de către Consiliul Judeţean Constanţa printr-un program transfrontalier România-Bulgaria şi a fost predat în urmă cu două luni către SMURD.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 dec, 2014
Cozma Lavinia
Prelucram din polistiren expandat sau extrudat, literele volumetrice, sigle și logo-uri 3D , figuri 3D, obiecte supradimensionale sau reclame neluminoase.Ne gasiti pe polistiren3d

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ