Guvernul schimbă Codul acolo unde trebuie

| 01 feb, 2014

În ciuda isteriei generate de președinte și mass-media aservită, Codul Penal și Codul de Procedură Penală intră în vigoare începând de astăzi.

Cabinetul Ponta s-a ținut ferm pe poziții, refuzând să apeleze la soluția prorogării, așa cum au făcut guvernările anterioare. Cea mai importantă reformă juridică a ultimilor ani este pusă astfel în sfârșit în aplicare, în acord cu angajamentul asumat în acest sens în fața Comisiei Europene.

Aceasta nu înseamnă bineînțeles că respectivele acte normative sunt perfecte. Orice lege este perfectibilă și cu atât mai mult două legi atât de complexe. Dar, până la urmă, cel mai bun test pentru un act normativ este punerea în aplicare, moment la care practica scoate la lumină, asemenea hârtiei de turnesol, toate elementele problematice, care necesită corecții.

Cât despre cele deja identificate de instituțiile din sfera judiciară și opinia publică, guvernul a aratăt întreaga disponibilitate de a modifica articolele care nu sunt suficient de clare și care pot genera în practică "interpretări diferite și inadvertențe", după cum a precizat chiar premierul Victor Ponta. Astfel, Ministerul Justiției a centralizat obiecțiile primite într-un act normativ pe care l-a lansat în dezbatere publică, urmând ca guvernul să ia o decizie miercurea viitoare.

Acest proiect nu se referă însă și la modificarea articolului 278 din Codul Penal, vizavi de care mass-media a reclamat, pe bună dreptate, că poate să îi îngrădească libertatea de acțiune, din pricină că există deja un proiect de lege pentru abrogarea acestuia. Mai exact, articolul care urmeaza sa fie eliminat prevede că ”fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declarații publice nereale referitoare la săvârșirea, de catre judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracțiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influența sau intimida, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

În declarațiile de vineri, premierul a arătat în mod cât se poate de clar că sprijină abrogarea acestui articol. ”Cred că modificarea principală este a art 278 și asta o va face Parlamentul în ședința de marți”, a spus primul minsitru Victor Ponta.

Or, semnalul pe care îl dă liderul celui mai puternic partid din interiorul majorității guvernamentale va cântări semnificativ marți, când Senatul va lua în discuție proiectul de lege prin care articolul 278 este abrogat. Prin prisma acestei declarații, care vine să completeze mesajele transmise și în trecut de liderii USL, abrogarea respectivului articol pare să fie doar o chestiune de timp. Rămâne de văzut însă dacă și președintele va sprijini majoritatea guvernamentală în eliminarea acestui articol, sau dacă, dimpotrivă, va recurge din nou la solicitări de reexaminare și sesizări de neconstituționalitate, odată ce proiectul va pleca către Palatul Cotroceni pentru a fi promulgat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 feb, 2014
Cosor Ion
codul de procedura penala
dupa parerea mea,procurorii trebuie sa aiba un instrument bun pentru a putea instrumenta un dosar al unei infractiuni,pentru a jungepe masa istantei de judecata,cred ca ascultatrea cu aprobarea unui judecator,trebuie repusa in discutie.un violator,un terrorist un hot sau Traficant de droguri,etc,trebuiesc urmariti ascultandu-le comunicatiile,pentru ai putea depista la timp si ai anihila.altfel in tara noastra va raiul,terorismului.in SUA,cum intri ,esti vizat si urmarit,pana se conving ca nu ai intentii murdare si nimeni nu se supara.ma refer la cei corecti.problemaca inainte de a il asculta pe infractor,sa-i spui ca il asculti,este opera unor diletanti in a face coduri
02 feb, 2014
Mocanu Marilena
Sunt de acord cu tine Ion,insa ce parere ai de cei vizati de fapt sa scape de inchisoare si ma refer la cei din politica?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ