Și totuși, liberalii pot da președintele. Călin Popescu Tăriceanu, candidatul USL pentru Cotroceni?

| 27 mai, 2014

Oferta prim-ministrului pentru liberali este ca, dacă actualul președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, va ajunge la șefia PNL după congresul extraordinar din iunie, atunci candidatura lui Tăriceanu la alegerile prezidențiale va fi susținută de toate partidele din USL.

Principala temă din campania electorală pentru alegerile de duminică a fost situația din USL, sau, mai precis, relația dintre alianța PSD-UNPR-PC și liberali. În ciuda insistențelor unui Crin Antonescu sau Ludovic Orban de a ridiculiza apelul la unitate și către continuarea obiectivelor comune, starea de fapt din teritoriu nu este ceva ce poate fi desfăcut prin simple declarații.

În realitate, conducerea actuală, interimară, a PNL, care și-a depus demisia în bloc, după ce a fost penalizată dur de electorat în ziua votului, le impusese celor din partid o linie artificială, neconformă cu programul politic în baza căruia toți au fost aleși în 2012. Călin Popescu-Tăriceanu a fost liberalul care s-a opus întoarcerii la 180 de grade a partidului, atunci când grupul lui Antonescu a hotărât ruperea Uniunii Social-Liberale și ieșirea de guvernare.

Întoarcerea fostului premier în partid le oferă liberalilor o nouă șansă, la congresul care va fi organizat în iunie, de a alege să continue poziția angajată de PNL încă din februarie 2011. Tăriceanu urmează a fi candidatul care va pleda pentru a readuce PNL alături de aliați, pentru revenirea liberalilor la guvernare și îndeplinirea obiectivelor USL.

Firește, proiectul politic USL nu ar putea fi împlinit fără un candidat USL la prezidențiale, iar, în acest sens, Victor Ponta a exprimat intenția clară de a-l sprijini pe președintele Senatului pentru candidatura la Cotroceni, dacă acesta va fi mandatat de liberali cu poziția respectivă în urma congresului.

Tăriceanu are deja susținerea vicepreședintelui PNL, fostul vicepremier și ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu, practic membrul PNL care a ocupat cea mai înaltă funcție în guvernele USL. Fostul premier i-a invitat, luni, la reuniunea coaliției de guvernare, care a avut loc în biroul său de la Senat, și pe foștii miniștri Daniel Chițoiu, Andrei Gerea și Cristian David, pe lângă reprezentanții PSD, UNPR, PC și UDMR. Nu întâmplător Victor Ponta a spus că reuniunea este, de facto, o ședință a Uniunii Social-Liberale.

La sfârșitul anului România poate avea, așa cum părea cert în 2012, un președinte USL și un prim-ministru USL, însă pentru moment asta depinde doar de ce vor decide membrii PNL la următorul congres. ‘Meciul’ va fi între tabăra lui Antonescu, care va dori să ducă partidul mai aproape de formațiunile lui Băsescu, și grupul pro-USL al lui Tăriceanu, care vrea să aducă partidul înapoi la putere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ