Iohannis se dă deștept, dar nu știe ce țară conduce

| 08 dec, 2014

Există două variante: ori Klaus Iohannis știa ce se întâmplă în sistemul educațional românesc, dar a vrut să pară inteligent, ori nu știa, ceea ce e mai probabil, și a vrut să pară preocupat.

Într-un interviu pentru DW, președintele ales al României, Klaus Iohannis, a dorit să pară inteligent și a declarat că ar vrea ca în țara noastră să fie introdus sistemul de învățământ dual pe sistem german, deoarece nu toți elevii doresc să termine 12 clase și să dea Bacalaureatul. Cum a spus herr Iohannis și în campanie, ghinion, pentru că Ponta i-a luat-o înainte cu vreo doi ani. Acum, există două variante: ori Klaus știa despre ce se întâmplă în sistemul educațional românesc, dar a vrut să pară inteligent, ori nu știa, ceea ce e mai probabil, și a vrut să pară preocupat.

Citeşte şi: Victor Ponta despre Klaus Iohannis: Va fi un altfel de preşedinte

Realitatea stă în felul următor: încă din luna iunie a.c. un grup de 16 experți de la ministerul Educației au fost într-un stagiu de pregătire în Baden-Württemberg, în domeniul implementării şi armonizării sistemului profesional în sistem dual. De altfel, și premierul Victor Ponta, aflat în aceeași perioadă în vizită în Germania, a apreciat sistemul aplicat de germani și a declarat că dorește extinderea lui la nivel național, un proiect pilot fiind deja în desfășurare la Brașov încă din septembrie 2012. Consilierul ministrului Educației, Stelian Fedorca, declara în luna iunie despre acest sistem dual de învățământ: „Funcţionează deja la Braşov, o să funcţioneze la Cugir, Făgăraş. Funcţionează la Timişoara, la Sibiu – la liceul 'Independenţa', nu ar fi o premieră. Poate fi implementat acolo unde există industrie, unde există întreprinderi, cei care au nevoie de forţă de muncă calificată, pentru că elevii fac teorie, dar au nevoie şi de practică în întreprinderi în sistemul dual. Practic este un contract între elev şi întreprindere. Modelul pe care l-am implementat şi l-am inaugurat când eram secretar de stat, pe 15 septembrie 2012, la Braşov, este reprezentat de singura şi prima, momentan, instituţie de învăţământ profesional care are personalitate juridică”.

Instituția de învățământ despre care vorbea Stelian Fedorca este Şcoala Profesională Germană „Kronstadt”, singura instituţie de învăţământ profesional din România constituită ca personalitate juridică. Aceasta oferă o bursă lunară de 400 de lei pentru fiecare student (200 de lei proveniţi de la bugetul de stat şi 200 de lei din partea agenţilor economici) şi asigură transportul şi masa pe perioada practicii. Cursurile durează 2 ani şi sunt destinate absolvenţilor de clasa a IX-a care nu au împlinit 18 ani şi oferă posibilitatea continuării studiilor pentru obţinerea diplomei de bacalaureat. Sistemul a fost aplicat și la Timișoara, unde în jur de 90 de societăţi membre ale Clubului Economic German din Banat sunt impllicate în proiect, iniţiativa fiind îmbrăţişată de două licee: Regele Ferdinand şi I.C. Brătianu.

Citeşte şi: Iohannis, interviu pentru Deutsche Welle: Vreau sistem de educatie ca în Germania

De asemenea, trebuie menționat faptul că un proiect asemănător se desfășoară pentru învățământul superior, statul plătind pentru ca 100.000 de studenți să-și desfășoare activitățile practice în cadrul unor agenți economici. Acest program presupune ca studenții să primească o bursă de practică, iar în același timp operatorul economic să beneficieze de o subvenție pentru fiecare student pe care îl ia în practică.

În loc să plece să se bronzeze pe plaje americane, poate că ar fi fost mai bine ca Iohannis să facă o recapitulare a ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii ani. Fiind izolat la Sibiu, a cam ratat ce s-a petrecut în restul țării. Asta e, 6,3 milioane de români au ales să avem un președinte care să se califice la locul de muncă. Ne-ar fi prins bine unul care să fi făcut practică înainte…
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

24 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 dec, 2014
Dr M.Man
articol inept
Cineva care are in spate o cariera de profesor, doua mandate de inspector scolar, unul de inspector sef pe judet, apoi 14 ani de primar de oras cu toate formele de invatamant, inclusiv universitati, se "da destept " cand vorbeste depre invatanant !? Despre ziariti se spune ca nu sunt competenti in ceva dar vorbec depre orice....
09 dec, 2014
dorina
Iohannis
Nene ziaristule,ai scris un articolas de ,,trei lulele,,si rau intentzionat pe deasupra!!Ti-a luat mult,sa ,,produci,,prostioara asat??
08 dec, 2014
yehudy
stimate domn stefan ionescu, imi aduceti aminte de"pastila de sambata seara" a numitului paul everac:)

in rest, sa stiti ca electoratul s-a desteptat si a vazut care este puterea ;lui!

va astept cu alte comentarii dupa ce psd va lua 20% la anticipate!
09 dec, 2014
Kardoian
NU SE POT SCHIMBA...
Ei reprezintă România activiştilor leneşi, inculţi, nesimţiţi, profitori, hoţi, corupţi, ipocriţi, trădători, imorali şi amorali până la crimă... adică România minciunii, demagogiei, a dezinformării şi a parazitismului social. Nu se pot schimba. REŢEAUA PROFITORILOR nu va renunţa nici o clipă la cultivarea resortului de bază al existenţei sale ca reţea: frica oamenilor de a-şi câştiga viaţa pe cont propriu!
08 dec, 2014
bibi sefu
dezamagit
mai oameni nebuni, vreau sa va spun ca de la anul (2015) voi face parte din DIASPORA. insa, ce ma va bucura foarte mult este ca diaspora care a votat in 2014 pe dl Iohan se va intoarce in tara si isi vor cere drepturile. adica sa afiu mai explicit: isi vor cauta in Romania locuri de munca, isi vor gasi si se vor angaja cu salariul minim pe economie (codul muncii votat de .....oare ce cine?), isi vor PLATI TAXELE SI IMPOZITELE in Romania, vor avea dreptul de a vota.... vor avea dreptul de a STUDIA in sistemul de invatamant din Roamania...si lucrul cel mai important vor asista la MARELE JAF. va multumesc si va asteptam DIASPORA .....ACASA !!!!!
08 dec, 2014
titi
cum?, domnul profesor nu stie sistemul de invatamant din Romania?,
cred ca nu stie, ca el a fost ocupat cu primaria ca sa puna mana pe cat mai multe locuinte retrocedate.
09 dec, 2014
euroak
Mai LAKE te-ai interesat cumva cite case are plagiatorul ,idolul tau, la 42 de ani. Asa ca mergi in fata garii si dati doua palme. Mai schimba si pe alte programe ca antenele ti-au luat mintile.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ