Iohannis se dă deștept, dar nu știe ce țară conduce

| 08 dec, 2014

Există două variante: ori Klaus Iohannis știa ce se întâmplă în sistemul educațional românesc, dar a vrut să pară inteligent, ori nu știa, ceea ce e mai probabil, și a vrut să pară preocupat.

Într-un interviu pentru DW, președintele ales al României, Klaus Iohannis, a dorit să pară inteligent și a declarat că ar vrea ca în țara noastră să fie introdus sistemul de învățământ dual pe sistem german, deoarece nu toți elevii doresc să termine 12 clase și să dea Bacalaureatul. Cum a spus herr Iohannis și în campanie, ghinion, pentru că Ponta i-a luat-o înainte cu vreo doi ani. Acum, există două variante: ori Klaus știa despre ce se întâmplă în sistemul educațional românesc, dar a vrut să pară inteligent, ori nu știa, ceea ce e mai probabil, și a vrut să pară preocupat.

Citeşte şi: Victor Ponta despre Klaus Iohannis: Va fi un altfel de preşedinte

Realitatea stă în felul următor: încă din luna iunie a.c. un grup de 16 experți de la ministerul Educației au fost într-un stagiu de pregătire în Baden-Württemberg, în domeniul implementării şi armonizării sistemului profesional în sistem dual. De altfel, și premierul Victor Ponta, aflat în aceeași perioadă în vizită în Germania, a apreciat sistemul aplicat de germani și a declarat că dorește extinderea lui la nivel național, un proiect pilot fiind deja în desfășurare la Brașov încă din septembrie 2012. Consilierul ministrului Educației, Stelian Fedorca, declara în luna iunie despre acest sistem dual de învățământ: „Funcţionează deja la Braşov, o să funcţioneze la Cugir, Făgăraş. Funcţionează la Timişoara, la Sibiu – la liceul 'Independenţa', nu ar fi o premieră. Poate fi implementat acolo unde există industrie, unde există întreprinderi, cei care au nevoie de forţă de muncă calificată, pentru că elevii fac teorie, dar au nevoie şi de practică în întreprinderi în sistemul dual. Practic este un contract între elev şi întreprindere. Modelul pe care l-am implementat şi l-am inaugurat când eram secretar de stat, pe 15 septembrie 2012, la Braşov, este reprezentat de singura şi prima, momentan, instituţie de învăţământ profesional care are personalitate juridică”.

Instituția de învățământ despre care vorbea Stelian Fedorca este Şcoala Profesională Germană „Kronstadt”, singura instituţie de învăţământ profesional din România constituită ca personalitate juridică. Aceasta oferă o bursă lunară de 400 de lei pentru fiecare student (200 de lei proveniţi de la bugetul de stat şi 200 de lei din partea agenţilor economici) şi asigură transportul şi masa pe perioada practicii. Cursurile durează 2 ani şi sunt destinate absolvenţilor de clasa a IX-a care nu au împlinit 18 ani şi oferă posibilitatea continuării studiilor pentru obţinerea diplomei de bacalaureat. Sistemul a fost aplicat și la Timișoara, unde în jur de 90 de societăţi membre ale Clubului Economic German din Banat sunt impllicate în proiect, iniţiativa fiind îmbrăţişată de două licee: Regele Ferdinand şi I.C. Brătianu.

Citeşte şi: Iohannis, interviu pentru Deutsche Welle: Vreau sistem de educatie ca în Germania

De asemenea, trebuie menționat faptul că un proiect asemănător se desfășoară pentru învățământul superior, statul plătind pentru ca 100.000 de studenți să-și desfășoare activitățile practice în cadrul unor agenți economici. Acest program presupune ca studenții să primească o bursă de practică, iar în același timp operatorul economic să beneficieze de o subvenție pentru fiecare student pe care îl ia în practică.

În loc să plece să se bronzeze pe plaje americane, poate că ar fi fost mai bine ca Iohannis să facă o recapitulare a ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii ani. Fiind izolat la Sibiu, a cam ratat ce s-a petrecut în restul țării. Asta e, 6,3 milioane de români au ales să avem un președinte care să se califice la locul de muncă. Ne-ar fi prins bine unul care să fi făcut practică înainte…
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

24 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 dec, 2014
Kardoian
Jefuitorii de mâine ai României
Mda... "Pentru a spurca imaginea lui Iohannis, d-l Ştefan Ionescu a elaborat încă o DEZINFORMARE."

Văd că e doar un proiect implementat în 1 şcoală profesională şi 2 licee. Deci, ÎNCĂ NU ESTE IMPLEMENTAT LA NIVEL NAŢIONAL. Amândoi au spus ACELAŞI LUCRU, că doresc extinderea sistemului LA NIVEL NAŢIONAL. Care-i treaba?!

Tot articolul este un fâs şi o minciună GOGO, pentru discreditare...

Tineretul TSD!... Ntz-ntz !! Nu e bine!

TSD - cel mai penibil cuib de fripturişti, pepinieră de plăntuţe lacome de putere, jefuitorii de mâine ai României ! Nu apucaţi la ciolan până-n 40 de ani, că hienele bătrâne vă folosesc de momeală pentru alţi prostănaci cu 8 clase până-n 10 clase. Că ştiu că nu din vibraţie şi milă pentru cei nevoiaşi vă înscrieţi în păpuşa asta care este Tineretul Social Democrat - ruşinea "şoimilor patriei" la maturitate, fără cravată roşie dar cu Identity Card.

Puţin respect pentru mamele şi taţii voştri care vă aşteaptă să-i ajutaţi mai mult decât cu Slujbe Divine pe la adunări de Tineret Social sau la "voluntariat" de împărţit fluturaşi cu portretul Sf. Negroponte... Ştiu mamele voastre unde v-aţi înscris???
09 dec, 2014
anna
nescoliti.
Reactiile voastre prostesti l-au enervat pana si pe Funeriu,care ,cica a facut si el un astfel de sistem de invatamant.Eu il cred,dar l-a bruiat nenorocita de realitate si sistemul s-a mai pastrat in zonele cu oarece industrie si astfel numeroasele licee industriale si scoli profesionale au disparut fiind chiar rase de pe suprafata pamantului odata cu marile uzine ,care mai exista,de exemplu in Bucuresti ,doar sub forma de denumiri de statii de tramvai ,autobuze etc
08 dec, 2014
George
Lege, încredere în instituţii, respectul pentru muncă şi carte
.
"Oricât de greu ar fi, oricât de mult timp ar lua şi mai ales oricâte sacrificii ar cere, vom întări în societatea românească ceea ce este de aşezat, cu viziune, cu calm şi răbdare: legea, încrederea în instituţii, valorile democratice, tradiţiile, toleranţa şi respectul pentru muncă şi carte."

Oare cine credeţi că a spus aceste cuvinte? Ce profil moral are acest om, cum a contribuit în trecut la binele comunităţii din care provenea? Dacă vrea SĂ PARĂ inteligent, oare cum s-a putut specializa el în FIZICĂ NUCLEARĂ la sfârşitul studiilor, devenind apoi profesor, inspector şcolar şef şi apoi primar ales de 4 ori ? Cum, dacă este aşa de prost informat?
08 dec, 2014
George
O dezinformare...
Mda... Pentru a spurca imaginea lui Iohannis, d-l Ştefan Ionescu a elaborat încă o DEZINFORMARE, deoarece ne crede DEBILI MINTALI.

1. Din textul de 54 de rânduri (scurte) aflăm că, în realitate, este vorba de UN PROIECT PILOT de practică în producţie, îmbrăţişat deocamdată de o singură şcoala profesională din Braşov şi de 2 (două) licee din Timişoara, constând în 200 de lei contribuţie guvernamentală pentru jumătate din cheltuielile elevilor cu transportul şi masa. Atât! Mare proiect, într-adevăr.

Se mai vorbeşte la timpul PREZENT de "un proiect asemănător" pentru învăţământul superior (burse de practică şi subvenţii) dar care se va aplica ÎN VIITOR, pentru care încă nu ştim dacă s-au alocat sumele bugetare necesare (Bugetul 2015?).

2. Mai aflăm că d-l Victor Ponta a apreciat acest "sistem german" şi a declarat că doreşte extinderea lui LA NIVEL NAŢIONAL. Ulterior, şi d-l Iohannis a declarat într-un interviu că ar vrea ca ÎN ŢARA NOASTRĂ să se generalizeze sistemul de învăţământ dual pe sistem german. Deci amândoi au spus ACELAŞI LUCRU, sunt pe-o vorbă, de zici că s-au vorbit unul cu altul!

3. În consecinţă, Iohannis "se dă deştept, nu ştie ce ţară conduce, a vrut să pară inteligent, a vrut să pară preocupat (în realitate ştim că îl doare în fund de ţară!), se bronzează pe plajele americane (în decembrie!), a fost izolat la Sibiu, a cam ratat ce s-a petrecut în restul ţării dar se va califica la locul de muncă".

În contrast izbitor cu fostul profesor "HERR" Iohannis, fostul procuror V. Ponta NU este numit în text "DOTTORE" dar e în vizită în Germania, ştie, declară (declară mai ales experţii şi consilierul ministrului Educaţiei, Stelian Fedorca!) şi s-a calificat deja la locul de muncă.

Cum de nu ne-am dat seama?! În România, procurorii sunt mai sprinteni, mai conştienţi şi mai pe fază decât profesorii
08 dec, 2014
George
Errata
ERRATA:

[...] În România, în probleme de învăţământ, procurorii sunt mai sprinteni, mai conştienţi şi mai pe fază decât profesorii!
08 dec, 2014
palavra pufosul
dl Serban ar fi foarte bun de ideolog la noul partid al tinerilor PSD
parerea mea...
08 dec, 2014
saḥīḥ ŞERBAN -
greşeşti amice . eu mă definesc a fi de stânga . actualul PSD nu e de stânga , doar se preface . şi asta mincinos , fățarnic . oare Ghiță o fi de "stânga" ??? PSD sunt hoți şi îmbuibați . la fel şi întrutotul cu restul clasei politice . la fel de rapaci , la fel de nemernici .
singurul , absolut singurul om din PSD care a reprezentat stânga a fost Ion Iliescu . de aceea escrocii Rus şi Dancu şi restul grupului trădător (zis de la Cluj) au complotat şi l-au înlocuit cu Geoană . rezultatele s-au văzut . astazi PSD este în disoluție . şi va urma prăbuşirea . şi praful se va alege de ei . şi nimanui nu-i va păsa de ei !!!
08 dec, 2014
George
Errata...
ERRATA:

[..] În România, în probleme de învăţământ, procurorii sunt mai sprinteni, mai conştienţi şi mai pe fază decât profesorii!
08 dec, 2014
saḥīḥ ŞERBAN -
|| ||| ||
☀ ☀ ☀
pentru băsiști , de la grăjdar la prokuror :
în lumea voastră hitleristă şi băsistă nici pruncul nu e nevinovat , e criminal din leagăn .
...........

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ