Iohannis se dă deștept, dar nu știe ce țară conduce

| 08 dec, 2014

Există două variante: ori Klaus Iohannis știa ce se întâmplă în sistemul educațional românesc, dar a vrut să pară inteligent, ori nu știa, ceea ce e mai probabil, și a vrut să pară preocupat.

Într-un interviu pentru DW, președintele ales al României, Klaus Iohannis, a dorit să pară inteligent și a declarat că ar vrea ca în țara noastră să fie introdus sistemul de învățământ dual pe sistem german, deoarece nu toți elevii doresc să termine 12 clase și să dea Bacalaureatul. Cum a spus herr Iohannis și în campanie, ghinion, pentru că Ponta i-a luat-o înainte cu vreo doi ani. Acum, există două variante: ori Klaus știa despre ce se întâmplă în sistemul educațional românesc, dar a vrut să pară inteligent, ori nu știa, ceea ce e mai probabil, și a vrut să pară preocupat.

Citeşte şi: Victor Ponta despre Klaus Iohannis: Va fi un altfel de preşedinte

Realitatea stă în felul următor: încă din luna iunie a.c. un grup de 16 experți de la ministerul Educației au fost într-un stagiu de pregătire în Baden-Württemberg, în domeniul implementării şi armonizării sistemului profesional în sistem dual. De altfel, și premierul Victor Ponta, aflat în aceeași perioadă în vizită în Germania, a apreciat sistemul aplicat de germani și a declarat că dorește extinderea lui la nivel național, un proiect pilot fiind deja în desfășurare la Brașov încă din septembrie 2012. Consilierul ministrului Educației, Stelian Fedorca, declara în luna iunie despre acest sistem dual de învățământ: „Funcţionează deja la Braşov, o să funcţioneze la Cugir, Făgăraş. Funcţionează la Timişoara, la Sibiu – la liceul 'Independenţa', nu ar fi o premieră. Poate fi implementat acolo unde există industrie, unde există întreprinderi, cei care au nevoie de forţă de muncă calificată, pentru că elevii fac teorie, dar au nevoie şi de practică în întreprinderi în sistemul dual. Practic este un contract între elev şi întreprindere. Modelul pe care l-am implementat şi l-am inaugurat când eram secretar de stat, pe 15 septembrie 2012, la Braşov, este reprezentat de singura şi prima, momentan, instituţie de învăţământ profesional care are personalitate juridică”.

Instituția de învățământ despre care vorbea Stelian Fedorca este Şcoala Profesională Germană „Kronstadt”, singura instituţie de învăţământ profesional din România constituită ca personalitate juridică. Aceasta oferă o bursă lunară de 400 de lei pentru fiecare student (200 de lei proveniţi de la bugetul de stat şi 200 de lei din partea agenţilor economici) şi asigură transportul şi masa pe perioada practicii. Cursurile durează 2 ani şi sunt destinate absolvenţilor de clasa a IX-a care nu au împlinit 18 ani şi oferă posibilitatea continuării studiilor pentru obţinerea diplomei de bacalaureat. Sistemul a fost aplicat și la Timișoara, unde în jur de 90 de societăţi membre ale Clubului Economic German din Banat sunt impllicate în proiect, iniţiativa fiind îmbrăţişată de două licee: Regele Ferdinand şi I.C. Brătianu.

Citeşte şi: Iohannis, interviu pentru Deutsche Welle: Vreau sistem de educatie ca în Germania

De asemenea, trebuie menționat faptul că un proiect asemănător se desfășoară pentru învățământul superior, statul plătind pentru ca 100.000 de studenți să-și desfășoare activitățile practice în cadrul unor agenți economici. Acest program presupune ca studenții să primească o bursă de practică, iar în același timp operatorul economic să beneficieze de o subvenție pentru fiecare student pe care îl ia în practică.

În loc să plece să se bronzeze pe plaje americane, poate că ar fi fost mai bine ca Iohannis să facă o recapitulare a ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii ani. Fiind izolat la Sibiu, a cam ratat ce s-a petrecut în restul țării. Asta e, 6,3 milioane de români au ales să avem un președinte care să se califice la locul de muncă. Ne-ar fi prins bine unul care să fi făcut practică înainte…
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

24 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 dec, 2014
palavra pufosul
Dle Dan Sultanescu,
faceti-va mila da acest tanar,din oastea de 18.000 a Dlui Ghita
de ce nu-i spuneti ca s-a terminat campania electorala?
omul a ramas calat pe problema aceasta...
va rugam noi:eliberati-l
daca se poate de tot
08 dec, 2014
Cozma Lavinia
Polistiren expandat sau extrudat, literele volumetrice, sigle și logo-uri 3D , figuri 3D, obiecte supradimensionale sau reclame neluminoase.Ne gasiti pe polistiren3d
08 dec, 2014
biocantautor
cu asta face Dl.Ghita partid?Cu Ionescu?
da,ne-ar fi prins bine unul versat in plagiat,in relatiile cu baronii penali,unul priceput la OUG-uri neconstitutionale,un discipol al lui Nastase si unul caruia ii place plaja din Arabia si Monaco
asta e,6,3 milioane de oameni l-au izolat pe Ponta la palatul Victoria,in bunker
sa vedem cat mai rezista

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ