Kelemen Hunor lansează astăzi proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc

| 18 sep, 2014

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la Sfântu Gheorghe, că proiectul de autonomie a 'Ţinutului secuiesc', care va fi lansat în cursul acestei zile la Cluj, 'nu pune sub semnul întrebării statalitatea şi apartenenţa acestei regiuni de statul român'.

'Este un proiect european, un proiect extrem de detaliat şi în acelaşi timp nu pune în niciun articol sub semnul întrebării statalitatea şi apartenenţa acestei regiuni la statul român, fiindcă foarte multe acuzaţii se duc în această direcţie. Sunt manipulări, sunt încercări de distorsionare a ceea ce gândim noi şi sunt convins că cei care vor citi acest proiect îşi vor da seama că nu este altceva decât doleanţa comunităţii maghiare de a asigura un cadru instituţional pentru păstrarea identităţii naţionale', a declarat Kelemen Hunor.

El a menţionat că proiectul diferă de cel apărut neoficial în presă, suferind câteva modificări. 'Nu sunt modificări substanţiale, dar sunt nuanţe importante', a mai spus preşedintele UDMR.

Kelemen a subliniat că intenţia UDMR este de a supune acest proiect dezbaterii publice, amintind că în cursul după-amiezii de joi va fi postat site-ul UDMR atât în limba română, cât şi în cea maghiară, urmând ca în scurt timp să fie finalizată şi varianta în limba engleză.

'Intenţia noastră este de a face o dezbatere publică foarte largă. Deci, nu începem cu partidele politice parlamentare, ci cu societatea românească, cu formatorii de opinii şi eu cred că asta este ordinea firească a lucrurilor (...) Este important să înţeleagă toată lumea, şi partenerii noştri externi, internaţionali, începând cu Partidul Popular European până la celelalte instituţii, că ceea ce dorim noi se încadrează în acele 14 modele de autonomie existente în Uniunea Europeană şi e foarte apropiat de Tirolul de Sud. Deci, nu este ceva extravagant, ceva care nu ar avea un precedent european, în sensul cel mai bun al cuvântului', a spus preşedintele UDMR.

Acesta a subliniat că proiectul de autonomie nu este unul guvernamental, ci un proiect politic al UDMR.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 sep, 2014
Sapphire
vrem tinutul romanesc in ungaria
Atunci cand ungurii vor da autonomie romaneasca in teritoriile luate cu japca, de la romani, vor obtine si ei autonomie ungureasca, tinut secuiesc etc. Indivizii astia, cu cat le dai, vor mai mult. Lingeti-va pe bot, ARDEALUL-toata TRANSILVANIA este a romanilor.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ