Klaus Iohannis, între renunțarea la mandat și imunitatea Constituției

| 26 noi, 2014

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, rămâne cu emoțiile dosarului de incompatibilitate. Curtea Supremă judecă în ianuarie procesul. Specialiştii în drept s-au împărţit în două tabere. Unii care spun că o decizie de incompatibilitate l-ar obliga pe Klaus Iohannis să renunţe la funcţia de preşedinte şi alţii care susţin că, în orice situaţie, Constituţia îi acordă imunitate.

Klaus Iohannis îşi va prelua mandatul de preşedinte la sfârşitul lunii decembrie iar unii experţi în drept spun că este posibil să fie obligat să renunţe la el înainte de termen. S-ar putea întâmpla acest lucru dacă va fi declarat incompatibil de Curtea Supremă, în urma acuzaţiilor Agenţiei Naţionale de Integritate.

„Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului (...)”, scrie în Legea nr. 144/2007.

Alţi specialişti susţin că, din poziţia de preşedinte, Klaus Iohannis va fi protejat de imunitatea pe care i-o oferă Constituţia. Primul termen a fost stabilit pe 14 ianuarie. Până la judecarea procesului de la Curtea Supremă, un cuvânt greu de spus îl va avea Curtea Constituţională. Judecătorii se întrunesc pe 9 decembrie ca să decidă dacă articolul prin care Klaus Iohanis şi mulţi alţi aleşi locali au fost declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate este sau nu constituţional.

„Funcţia de primar şi viceprimar, (...) preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în Adunările Generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în Adunarea Generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”, scrie în articolul 87 din Legea 161/2003.

Dacă acest articol va fi declarat neconstituţional, atunci dosarul împotriva lui Klaus Iohannis rămâne fără obiect. 1.200 de edili din ţară au fost declaraţi de ANI incompatibili pentru că au deţinut atât funcţia de ales local cât şi pe cea de reprezentant al autorităţii locale în consilii de administraţie ale societăţilor publice.

Victor Ponta spune că regretă momentul în care s-a declarat convins că instanţa supremă îl va declara imediat incompatibil pe Klaus Iohannis: „Era campanie, îmi pare rău de multe lucruri pe care le-am spus în campanie. Aşa cum am învăţat din victorie, o să invăţ şi din infrângere”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ