Maghiarii din România, mai divizați ca niciodată. În premieră, PPMT va avea propriul candidat la președinție

| 12 aug, 2014

Alegeri prezidenţiale. Alegerile prezidențiale din toamnă vor fi presărate cu sare și piper din belșug, iar cum nu mai este foarte mult timp până atunci deja începem să vedem cum se conturează anumite particularități ale bătăliei care va face subiectul unor studii de caz ale literaturii de specialitate.

Maghiari divizaţi. Una dintre aceste particularități este, în mod clar, existența a doi candidați anunțați pentru cursa prezidențială din partea minorității maghiare din România – Kelemen Hunor, prezidențiabil din partea UDMR și, mai nou, Szilagyi Zsolt, candidatul PPMT pentru președinție. După modelul dreptei, a cărui vis de unificare s-a pierdut undeva pe drum, maghiarii din România sunt mai divizați ca niciodată.

În premieră, PPMT va avea propriul candidat la preşedinție în persoana lui Szilagyi Zsolt. Prezidențiabilul a fost anunțat duminică și reprezintă speranța membrilor Partidul Popular Maghiar din Transilvania la alegerile din toamnă. Bineînțeles, prezidențiabilul PPMT a ales, în lipsa unui program foarte clar, vag construit, calea cea mai simplă de a se lansa în cursa pentru Cotroceni, respectiv poziționarea în antiteză față de un contracandidat.

Citeşte şi: Anunţul şocant al liderului Liderul Jobbik, Vona Gabor: Autonomia secuilor se va realiza, orice ar face statul

În acest caz, Klemen Hunor este cel vizat, cel care nu este văzut drept câștigător al bătăliei maghiarilor. În plus, Zsolt încearcă să rupă din bazinul electoral al prezidențiabilului UDMR condamnând faptul că acesta este mult apropiat de partidul majoritar de guvernământ, lucru care contravine intereselor comunității maghiare, limitând șansele ca ținutul secuiesc să-și câștige autonomia.

Maghiari radicali. Liderul civicilor maghiari, Toro T. Tibor, unul dintre purtătorii de mesaj argumentează de ce este nevoie de candidatura lui Szilagyi Zsolt – „Din '96 încoace, la fiecare alegeri prezidenţiale, maghiarii au candidat propriu, dar, făcând o analiză foarte atentă a prestaţiei acestor candidaţi, niciun candidat maghiar nu şi-a făcut până acum datoria aşa cum trebuie. Nu a vorbit de acele deziderate strategice ale comunităţii maghiare, drept rezultat nici nu am reuşit să provocăm o dezbatere în fond despre soluţiile noastre, şi anume autonomiile comunitare, cum vedem noi pe termen lung relaţia dintre majoritate şi minoritate, respectiv ce soluţii europene propunem noi pentru o construcţie modernă, europeană a statului român în care şi noi să ne simţim acasă şi să putem să fim loiali cu bună credinţă către statul roman”.

Citeşte şi: KELEMEN HUNOR nu va fi singur. Radicalii maghiari vor avea candidat la preşedinţie

Inițiativa PPMT nu este decât o furtună într-un pahar cu apă, mai ales în condițiile în care simpatizanții maghiari nu sunt suficienți pentru a asigura o victorie prezidențiabilului Szilagyi Zsolt, asta în cazul în care acesta reușește să treacă de primul obstacol, respectiv adunarea semnăturilor necesare pentru înregistrarea oficială în cursa prezidențială.

Maghiari alegeri. Interesant este cum se vor împărţi voturile etnicilor maghiari în turul 2 de scrutin. Faptul că maghiarii din România se vor împărți în două tabere – Hunor și Zsolt dau mai multe şanse de negociere atunci când fiecare vor contează. Disciplina maghiarilor la vot este binecunoscută. Rămână însă de văzut dacă o ascensiune a PPMT în clasamentul electoral poate fura suficiente voturi de la UDMR încât cei din urmă să îşi pună probleme serioase cum să intre în Parlamentul din 2016. Să nu uităm că în iarna anului 2012 UDMR s-a aflat aproape de a vedea jocul politic parlamentar de pe tuşă. Cu siguranţă bătălia electorală de la sfârşitul acestui an este un test pentru ambele formaţiuni politice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 aug, 2014
Ferenczy Ion Traian
toti maghiarii din Romania sunt disciplinati..
ei vor vota la Presedentie pe Ponta
Ponta le-a promis autodeterminare,autonomie,bilincvism ...etc
candidatii maghiari nu le pot oferi ce le ofera Ponta
cu timpul,cele 2 partide maghiare se vor topi in PSD
12 aug, 2014
Femeia Biped Suceava
daca dl Ponta nu candideaza,noi maghiarii atacati energetic din Moldova,am putea vota cu Rozalia Biro

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ