PNL, aliatul nestatornic al politicii româneşti

| 11 aug, 2014

Prima trădare majoră a PNL a avut loc în anul 2000, cu puțin timp înainte de alegeri, când pentru a se delimita de eșecul guvernării CDR, liberalii s-au delimitat de țărăniști, pe care i-au obligat să candideze sub denumirea de CDR 2000.

În mentalul colectiv a rămas înfiripată ideea că UDMR este formațiunea politică aflată tot timpul la guvernare și care s-a aliat cu toată lumea. Chiar circulă și un banc, că în România se fac alegeri doar pentru a se stabili cine se va alia cu UDMR. Dacă stăm și ne uităm puțin pe componența alianțelor postdecembriste, vom avea surpriza de a vedea că, alături de UDMR, un alt partid a participat într-o formă sau alta într-o construcție cu mai toate celelalte formațiuni politice din România, iar acest partid e PNL. Diferența este că, în timp ce UDMR a fost fidel aliaților săi, PNL n-a ezitat să le înfigă cuțitul în spate atunci când liderii săi au considerat că trădarea le este folositoare.

Citeşte şi: Cum fac VASILE BLAGA şi KLAUS IOHANNIS o Alianţă Creştin Liberală întru mulţumirea baronilor

Alianţa DA. Prima trădare majoră a PNL a avut loc în anul 2000, cu puțin timp înainte de alegeri, când pentru a se delimita de eșecul guvernării CDR, liberalii s-au delimitat de țărăniști, pe care i-au obligat să candideze sub denumirea de CDR 2000, și au mers singuri la alegerile prezidențiale și generale. Strategia a dat roade, deoarece PNL a supraviețuit, a rămas partid parlamentar, cu 13 senatori și 30 de deputați, în timp ce PNȚCD a dispărut de pe scena politică mare.

USL trăieşte. Următoarea trădare a avut loc în 2007, când peneliștii au rupt Alianța D.A. și au candidat singuri la alegerile din 2008. Următorii care au simțit gustul amar al unei alianțe cu PNL au fost conservatorii lui Daniel Constantin. PC renunțase la colaborarea cu PSD pentru a forma alături de PNL Alianța de Centru Dreapta. Nu după mult timp, Antonescu a denunțat alianța cu PC și a început să-și atace foștii aliați, totul culminând cu refuzarea acordării PC unui post de vicepremier în Guvern, acesta fiind de altfel unul din motivele pentru care liberalii au rupt poate cea mai importantă alianță din care au făcut parte, USL.

Citeşte şi: Economic, USL traieste

Alianţa Creştin Liberală. Dacă ne gândim că și UDMR a fost trădat de PNL, atunci când liberalii au părăsit CDR, dar și când Antonescu a refuzat să respecte un document semnat înaintea alegerilor parlamentare din 2012, practic, cu excepția partidelor aflate în premieră în Parlament, PPDD și PMP, nu există formațiune politică din România pe care PNL să nu o fi trădat într-un fel sau altul.

Acum, liberalii s-au întors la PDL, pentru că PNȚCD e de mult îngropat. Dat fiind „cazierul” lor de până acum, întrebarea firească este „oare cât va dura și această alianță?”. Răspunsul cel mai probabil este că nu prea mult, dacă ne gândim că în 2016 avem din nou alegeri generale, iar Iohannis și-a început mandatul de președinte al partidului cu o trădare, cea a lui Crin Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 aug, 2014
IJhQEM2V
GjSpYT9C9
Thanks for your thguhots. It's helped me a lot.
12 aug, 2014
Ferenczy Ion Traian
si a mai fost o tradare a liberalilor...Dle Sultanescu
cand Aplolodor facea podul,un dac liberal s-a imbatat si a lipsit de la munca..
noroc ca l-a inlocuit Bogdan Teodorescu..
nu,nu muncea cat doi,doar manca si bea cat acestia la un loc

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ