UPDATE Mihail Vlasov, urmărit penal pentru şantaj

| 15 mai, 2014

Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, s-a prezentat joi la sediul DNA, unde va fi audiat de procurorii anticorupţie în dosarul în care fiica sa, Vanda Vlasov, este urmărită penal pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual.

UPDATE Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

Potrivit DNA, la data de 5 mai 2014, Mihail Vlasov, folosindu-se de un înscris olograf, l-a ameninţat pe preşedintele interimar al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), prin darea în vileag a unei prezumtive fapte de corupţie ce ar fi compromiţătoare pentru acesta, în scopul de a dobândi pentru sine un folos nepatrimonial, constând în evitarea tragerii la răspundere penală pentru faptele penale săvârşite în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, aspecte sesizate de noua conducere a instituţiei organelor de urmărire penală.

Concret, la data de 5 mai 2014, preşedintele interimar al CCIR a fost contactat telefonic de Vanda Vlasov, fiica lui Mihail Vlasov (trimis în judecată pentru corupţie), care, în aceeaşi zi, i-a înmânat un plic 'sigilat', comunicându-i că este din partea tatălui ei.

Plicul conţinea o scrisoare olografă scrisă şi semnată de Mihail Vlasov.

Destinatarul afirmă că, după citirea scrisorii, s-a simţit ameninţat, în sensul că i s-a creat o stare de temere, atât pentru sine cât şi pentru familia sa, mai ales că la finalul scrisorii era specificat 'n-aş vrea să sufere şi copiii altuia'.

Anterior primirii scrisorii de ameninţare, preşedintele interimar al CCIR ar fi fost contactat telefonic de mai multe ori de către Mihail Vlasov, care i-ar fi spus, sub diverse forme, că 'nu este bine ce face', cu referire exactă la activitatea acestuia în cadrul şi în exerciţiul funcţiei pe care o deţine la Camera de Comerţ şi Industrie a României.

În opinia preşedintelui interimar, aceste ameninţări directe ar fi în legătură cu demersurile făcute de forurile de conducere din CCIR, după demiterea lui Mihail Vlasov din funcţia de preşedinte, privind atragerea răspunderii penale şi patrimoniale a acestuia pentru faptele comise în timpul mandatului său.

La intrarea în sediul DNA, Mihail Vlasov a refuzat să dea declaraţii jurnaliştilor.

Miercuri, DNA a anunţat că a pus-o sub acuzare pe Vanda Vlasov, fost prim-vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, aceasta fiind acuzată că a pus două angajate ale instituţiei să falsifice acte, în încercarea de a-l elibera pe tatăl ei din arest.

Mihail Vlasov a fost trimis în judecată în data de 7 aprilie, în stare de arest preventiv, pentru trafic de influenţă, după ce a cerut un milion de euro de la un om de afaceri, în schimbul influenţei pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curţii, astfel încât aceştia să pronunţe o hotărâre arbitrală favorabilă acestuia.

'Pe 12 mai, Camera de Comerţ şi Industrie a României a formulat o sesizare la DNA prin care arăta că toate documentele care ar fi fost comunicate către parchet în perioada 21 martie şi până în prezent şi care poartă semnătura şi viza organelor de conducere actuale ale CCIR sunt emise fără a fi îndeplinite condiţiile legale de reprezentare. Această sesizare a fost făcută întrucât conducerea CCIR a fost în permanenţă informată de faptul că, prin interpuşi (rude ale fostului preşedinte Vlasov Mihail care au fost angajate la CCIR) se încearcă comunicarea unor documente care nu reprezintă realitatea şi implicit nici voinţa reală a conducerii actuale', susţine DNA.

Procurorii precizează că s-au solicitat lămuriri Curţii de Arbitraj şi că a rezultat că, în 28 aprilie, această organizaţie a primit o cerere formulată de Mihail Vlasov depusă de fiica acestuia, Vanda Vlasov, prin care solicita eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte 'dacă din momentul înscrierii pe lista de arbitri - anul 2008 şi până în prezent a fost numit sau desemnat ca membru al instanţelor de arbitraj'.

'Ca răspuns, Cassandra Chirilă, secretară, a întocmit un înscris în care a precizat că Mihail Vlasov nu a făcut parte din nicio instanţă de arbitraj, o copie a acestui exemplar fiind remisă Vlandei Vlasov - fără a verifica în totalitate evidenţele electronice şi scriptice existente la nivelul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi fără a o prezenta conducătorului instituţiei spre verificare, avizare şi semnare. În plus, la momentul în care a depus cererea, Vanda Vlasov i-a înmânat lui Chirilă Cassandra şi un 'model de adeverinţă'. Ulterior, acest înscris a fost depus, în procedura de cameră preliminară, la instanţa care judecă dosarul în care Mihail Vlasov a fost trimis în judecată', menţionează sursa citată.

Potrivit DNA, Curtea de Arbitraj, de această dată sub semnătura actualei conduceri, a comunicat faptul că până la 12 mai 'adeverinţa solicitată de Vlasov prin cererea din 28 aprilie nu a fost eliberată'.

Pe de altă parte, procurorii susţin că, în jurul datei de 15 aprilie, Daniela Pop, asistent arbitral şef adjunct, a primit de la Vanda Vlasov o cerere formulată de tatăl acesteia prin care solicita eliberarea unei adeverinţe din care să reiasă că nu a făcut parte din completele instanţei de arbitraj comercial.

'La insistenţele şi presiunile Vandei Vlasov, în aceiaşi zi şi fără efectuarea unor verificări complete, Daniela Pop a eliberat, fără ştiinţa conducerii instituţiei, o adeverinţă pe care a semnat-o personal, conform celor solicitate. Din verificările efectuate a rezultat că acest înscris a fost folosit de Mihail Vlasov pentru termenul de instanţă din 22 aprilie, aspect confirmat de conţinutul încheierii de amânare a pronunţării din acea dată. Prin încheierea din 24 aprilie, ÎCCJ a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatului Vlasov, cu cea a arestului la domiciliu', mai arată DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ