DNA: Fost vicepreşedinte al Ligii Transportatorilor, trimis în judecată

| 07 mai, 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a fostului vicepreşedinte al Ligii Transportatorilor din România, Ioana Călin, acuzată că a primit bani pentru a facilita, prin relaţiile pe care le are la Ministerul Turismului, obţinerea în concesiune a unor hoteluri situate pe litoralul românesc şi pe Valea Prahovei

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, ea este acuzată de trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două de spălare de bani.

'În cursul anului 2008, inculpata Călin, la acel moment vicepreşedinte al Ligii Transportatorilor din România, a pretins şi a primit de la doi denunţători suma de 1 milion lei, aproximativ 225.000 euro, cu promisiunea că, prin relaţiile pe care le are la Ministerul Turismului, le va facilita obţinerea în concesiune, pe o perioadă de 49 ani, a unor hoteluri situate pe litoralul românesc (Hotelurile Histria din staţiunea Mamaia şi Selena din staţiunea Saturn, jud. Constanţa), şi pe Valea Prahovei (Hotelul Belvedere situat pe Valea Prahovei, în zona Staţiunii Predeal, jud. Braşov)', se arată în comunicat.

DNA susţine că, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor, inculpata a cumpărat în anii 2011 şi 2013, pe numele părinţilor săi, două imobile situate în judeţul Sibiu: un teren în suprafaţă de 220 mp şi casă de locuit tip parter şi mansardă, dobândite în schimbul sumei de 200.000 lei, în comuna Şelimbăr şi un teren în suprafaţă de 234 mp şi casă de locuit formată din parter şi mansardă, în schimbul sumei de 25.000 euro, în oraşul Cisnădie.

'Cercetările efectuate au evidenţiat că inculpata, în perioada 2008-2014, nu a obţinut venituri legale. În 12 martie 2014 (dată la care faţă de inculpată fusese pusă în mişcare acţiunea penală pentru cele două infracţiuni de trafic de influenţă comise în anul 2008), un alt denunţător a sesizat faptul că, în contextul unei întâlniri pe care a avut-o cu Ioana Călin în aceeaşi zi, aceasta din urmă i-a promis că, în baza relaţiilor pe care le are la nivelul autorităţilor locale şi la nivelul guvernului, firma denunţătorului va câştiga o licitaţie privind o lucrare de extindere a reţelei de canalizare şi colectare în oraşele Azuga, Buşteni şi Sinaia, din jud. Prahova, al cărei beneficiar este Hidro-Prahova SA', se mai spune în document.

Procurorii au reţinut că pentru acest 'serviciu' inculpata i-a pretins denunţătorului un procent de 2% din suma de peste 55,2 milioane lei (valoarea lucrării), reprezentând aproximativ 1.110.000 lei, din care, în câteva zile, trebuia să-i achite un avans, în valoare de 15.000 euro, în următoarea modalitate: 7.500 euro în numerar şi 7.500 euro prin transfer bancar în ziua achitării celor în numerar.

În 21 martie 2014, la insistenţele inculpatei, pentru primirea unui avans din suma totală pretinsă anterior, denunţătorul s-a întâlnit cu aceasta într-un restaurant din jud. Braşov.

'De aici, cei doi s-au deplasat la un birou notarial din jud. Braşov unde, în contextul întocmirii unui act fictiv de împrumut, inculpata Călin Ioana a primit de la denunţător suma de 7.500 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante', mai arată DNA.

În cauză s-a dispus sechestru asigurător asupra imobilului în care locuieşte inculpata, situat în situat în oraşul Cisnădie, jud. Sibiu, compus din teren în suprafaţă de 234 m 2 şi casă de locuit formată din parter şi mansardă, dobândit pe numele tatălui său.

La instrumentarea cauzei, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ