Motivare dosar transferuri: Ioan Becali, iniţiatorul şi principalul beneficiar

| 01 apr, 2014

Ioan şi Victor Becali, precum şi Cristian Borcea au primit pedepse mai mari în dosarul transferurilor din fotbal deoarece au fost iniţiatorii şi principalii beneficiari ai activităţilor ilicite, în vreme ce Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Gheorghe Popescu, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu au avut o implicare mai redusă, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a dat publicităţii marţi motivele pentru care i-a condamnat, pe 4 martie, la închisoare cu executare pe cei opt conducători din fotbal: George Copos - 3 ani şi 8 luni, Mihai Stoica - 3 ani şi 6 luni, Cristian Borcea - 6 ani şi 4 luni, Ioan Becali - 6 ani şi 4 luni, Victor Becali - 4 ani şi 8 luni, Jean Pădureanu - 3 ani şi 4 luni, Gheorghe Popescu - 3 ani, o lună şi 10 zile, Gheorghe Neţoiu - 3 ani şi 4 luni.

În opinia judecătoarelor Anca Alexandrescu şi Codruţa Strîmb de la CAB, rolul cel mai important l-a avut impresarul Ioan Becali iar Victor Becali şi Cristian Borcea l-au susţinut.

'În privinţa inculpaţilor Becali Ioan, Borcea Cristian şi Becali Victor, Curtea are în vedere perioada foarte întinsă a activităţii infracţionale, numărul mare al actelor materiale cu referire la toate infracţiunile săvârşite în formă continuată, multitudinea de infracţiuni săvârşite în concurs real, valoarea extrem de mare a prejudiciului infracţional cauzat şi modalitatea şi împrejurările concrete de comitere a faptelor - forma extrem de elaborată în care inculpaţii au conceput şi au pus în aplicare planul infracţional, faptul că inculpatul Becali Ioan a fost iniţiatorul şi principalul beneficiar, împreună cu inculpatul Becali Victor, al acestei activităţi ilicite, în cadrul căreia inculpatul Borcea Cristian a avut o contribuţie esenţială, determinată de funcţiile de conducere deţinute în cadrul clubului Dinamo Bucureşti', se arată în motivarea instanţei.

În ceea ce îi priveşte pe Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Gheorghe Popescu, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu, Curtea de Apel susţine că aceştia 'au deţinut poziţii importante în cadrul cluburilor de fotbal pe care le-au prejudiciat prin faptele de înşelăciune, însă aceştia, ca şi inculpatul Popescu Gheorghe, au avut o activitate infracţională mai redusă decât cea a inculpaţilor Becali Ioan, Borcea Cristian şi Becali Victor'.

La individualizarea pedepselor, cele două judecătoare au luat în calcul starea de sănătate a lui Jean Pădureanu şi 'cariera de excepţie' a lui Gheorghe Popescu.

'Curtea va ţine seama şi de faptul că inculpatul Pădureanu Jean are o vârstă înaintată şi o stare de sănătate şubredă - împrejurări, de altfel, existente şi la data faptelor, a acoperit o parte din prejudiciu, iar prin depoziţiile sale, a contribuit la stabilirea situaţiei de fapt, chiar dacă nu a recunoscut săvârşirea faptelor. Cu referire la inculpatul Popescu Gheorghe, Curtea reţine cariera sportivă de excepţie a acestuia, faptul că a acoperit o parte din prejudiciu şi că a fost atras, în activitatea infracţională, de către inculpatul Becali Ioan. În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Neţoiu Gheorghe, Curtea reţine activitatea infracţională redusă a acestuia, prin raportare la ceilalţi inculpaţi din cauză, participând doar la realizarea unui singur transfer, dar şi că inculpatul a deschis un cont cu suma de 116.064 lei asupra căreia s-a instituit măsura popririi în vederea recuperării prejudiciului', mai declară magistraţii.

La stabilirea cuantumului pedepselor, judecătorii au luat în calcul atât prevederile din vechiul Cod penal, cât şi din noul Cod penal.

'În baza Codului penal din 1969, Curtea va aplica inculpaţilor Becali Ioan, Borcea Cristian şi Becali Victor pedepse orientate spre maximul noilor limite stabilite ca urmare a reţinerii circumstanţelor atenuante judiciare, reţinând maximul de 5 ani închisoare prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea de înşelăciune, faţă de inculpaţii Copos Gheorghe şi Stoica Mihai spre mediu, iar inculpaţilor Popescu Gheorghe, Pădureanu Jean şi Neţoiu Gheorghe la minimul acestor limite. Conform actualului Cod penal, va aplica inculpaţilor Popescu Gheorghe şi Pădureanu Jean pedepse cu închisoarea, reduse sub minimul special prevăzut de lege, cu o treime, conform art. 76 alin. 1 şi cu respectarea prevederilor imperative ale art. 76 alin. 2 din Codul penal din 1969; inculpaţilor Copos Gheorghe, Stoica Mihai, Becali Victor şi Neţoiu Gheorghe, pedepse orientate la limita minimă prevăzută de lege, iar inculpaţilor Borcea Cristian şi Becali Ioan, pedepse orientate spre mediu', se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Astfel, în cazul lui Mihai Stoica, instanţa a apreciat că legea penală mai favorabilă este vechiul Cod penal, în timp ce la condamnarea lui Gheorghe Popescu au fost aplicate prevederile din noul Cod penal.

'O ultimă observaţie se impune a fi făcută, în ceea ce priveşte individualizarea judiciară a executării pedepsei rezultante, cu referire la inculpaţii Pădureanu Jean, Popescu Gheorghe şi Neţoiu Gheorghe, şi anume, faptul că o altă modalitate de executare a pedepselor cu închisoarea aplicate, în afara celei cu executare efectivă, este exclusă de legea penală, având în vedere cuantumul pedepsei rezultate în urma reţinerii circumstanţelor atenuante facultative şi reducerii pedepselor până la limita permisă de legiuitor şi, în plus, în cazul inculpatului Popescu Gheorghe, a aplicării regulilor obligatorii privind concursul real de infracţiuni existent în cauză', se mai arată în motivare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ