Nicolăescu, despre situaţia vaccinurilor de la Cantacuzino: Un atac politic nepermis şi îngrozitor de jos

| 07 feb, 2014

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, că scandalul privitor la vaccinurile de la Institutul Cantacuzino reprezintă 'un atac politic nepermis şi îngrozitor de jos' la adresa sa.

'Ce s-a întâmplat ieri din punctul meu de vedere este un atac politic nepermis şi îngrozitor de jos. (...) Un atac politic din partea celor cărora le este teamă că anumite modificări pe care PNL le face le-ar putea încurca jocurile', a spus Nicolăescu, înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.

Întrebat dacă atacul ar avea legătură şi cu faptul că este nominalizat în funcţia de ministru de Finanţe şi vicepremier în locul lui Daniel Chiţoiu, Nicolăescu a admis că este posibil.

El a arătat că Ministerul Sănătăţii a alocat bani ca să poată fi finalizată linia de fabricaţie pentru vaccinul antigripal, dar toate atribuţiile de realizare a producţiei aparţin Institutului Cantacuzino. 

'Noi am încercat să urmărim să vedem dacă lucrurile merg în regulă, dacă se respectă termenele, procedurile, aşa cum este normal, dar atributul esenţial de a urmări linia de fabricaţie, dacă ea corespunde normelor europene, termenele care trebuiau prevăzute şi respectate, toate aceste lucruri reveneau Agenţiei Naţionale a Medicamentului', a mai spus Nicolăescu.

El a precizat că, atunci când Institutul Cantacuzino a anunţat că ANM a găsit în vaccinul respectiv o componentă ca fiind neconformă, endotoxima, Ministerul Sănătăţii a cerut refacerea analizei.

'Le-am atras atenţia că e bine să refacă analiza, au refăcut-o la începutul lunii ianuarie în Cantacuzino şi a ieşit aceeaşi neconformitate. Institutul Cantacuzino cu ANM împreună au considerat că ar fi bine să facem un studiu clinic pe respectivul vaccin. Am stabilit prin ordin o comisie din medici şi a început studiu clinic. Cred că undeva la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie a ieşit o primă etapă a acestui studiu clinic care arată că acea componentă, vorbim de endotoxină, nu este gravă şi că nu afectează starea de sănătate a populaţiei, dar că mai e nevoie şi de o a doua componentă al cărei rezultat este pe 25 februarie', a explicat ministrul Sănătăţii.

El a arătat, însă, că, potrivit ANM, până la expirarea termenului de valabilitate, vaccinul a ar putea rămâne pe stoc şi ar putea fi folosit în caz de pandemie, cu condiţia ca de la utilizare să fie excluse anumite categorii de persoane, precum copiii, gravidele şi persoanele cu risc foarte mare de sănătate.

'În rest el, ar putea să fie utilizat fără să afecteze sănătatea, în situaţii excepţionale', a adăugat Nicolăescu.

El a precizat că nu are ce-i reproşa directorului ANM, cu excepţia faptului că n-a comunicat foarte bine.

'Ce măsuri să iau împotriva ANM cât timp ei şi-au făcut până la urmă datoria? Au verificat, au făcut anchete, au făcut aplicarea procedurilor, vaccinul n-are punere pe piaţă, deci din punctul meu de vedere este o temă falsă pentru că nu e niciun risc pentru populaţie în acest moment. Nu am ce să-i reproşez domnului Savu de la ANM decât faptul că n-a comunicat foarte bine, dar până la urmă comunicarea nu trebuie să fie neapărat atributul unui medic', a afirmat Eugen Nicolăescu.

Acesta a adăugat, însă, că fostei directoare a Institutului Cantacuzino îi reproşează că ar fi 'necinstită'.

'Îi reproşez doamnei foste directoare că e necinstită pentru că ea a făcut presiuni pe minister să încercăm să convingem ANM să grăbim autorizaţiile. I-am spus simplu: procedura e procedură şi trebuie respectată', a spus Nicolăescu.

Pe de altă parte, el a precizat că sincope de acest gen apar şi la alte mari companii farmaceutice.

'Pentru toată linia de fabricaţie s-au alocat 10 milioane lei şi (...) pot spune că au fost alocaţi corect pentru că linia e pusă în funcţiune şi are toate autorizaţiile de funcţionare. Ca să fim corecţi până la capăt, ar trebui să ştim că foarte multe companii mari retrag de pe piaţă sau au asemenea sincope în producţie', a conchis Eugen Nicolăescu. 

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale(ANMDM), dr. Marius Savu, a declarat joi, pentru AGERPRES, că vaccinul antigripal de la Institutul Cantacuzino nu a primit aviz de conformitate, acesta fiind motivul pentru care dozele nu vor fi folosite în perioada următoare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ