NOI DECLARAŢII despre momentul prăbuşirii avionului: Am închis ochii şi am zis "AICI S-A TERMINAT TOTUL"

| 04 feb, 2014

Doctorul Sorin Ianceu, care s-a aflat în avionul care s-a prăbuşit în Munţii Apuseni pe data de 20 februarie a povestit, în exclusivitate la România TV, momentul în care aeronava s-a prăbuşit şi orele de groază care au urmat până în clipa în care victimele au fost găsite de salvatori.

"Când ne-am dat seama că avionul o să se prăbuşească, fiecare a încercat să îşi găsească o poziţie în care să se poată proteja. Din momentul în care avionul a început să se lovească de copaci, am ştiut sigur că va ateriza forţat, că se va prăbuşi. Am închis ochii şi am zis "aici s-a terminat totul". După impactul cu solul, am început să ne revenim. Doi dintre noi eram conştienţi, eu si medicul Radu Zamfir. Am început să evacuăm oamenii din epavă, primă oară pe Aura, apoi ceilalţi doi colegi care îşi pierduseră starea de conştienţă, Pivniceru şi Calu.

La un prim examen, am văzut că Aura are leziuni grave de coloană, nu îşi mişca mâinile şi picioarele. Era clar că există o leziune a măduvei spinării şi că are nevoie de atenţie şi de protecţie în plus. Nu se putea ajuta. Am acoperit-o cu o pătura, am învelit-o cu gecile noastre. Am încercat să vorbim cu ea, am stat cu ea. Avea momente în care avea tendiţa să adoarmă şi ştiam că frigul e cel mai mare duşman al ei. O strigam şi ea ne-a răspuns timp de aproape cinci ore, timp în care nu s-a mişcat deloc, nu a mişcat niciun deget.

Am mutat-o lânga foc, pentru că am făcut focul ca să ne încălzim. Pe lângă toate hainele pe care le-am pus pe ea, doar atât mai puteam face pentru ea. Era conştientă. La scurt timp a intrat în stop cardio-respirator şi medicul Zamfir a început manevrele de resuscitare, timp de 40 de minute, până la sosirea moţilor", a povestit Sorin Ianceu la România TV.

Medicul Ianceu a mai povestit cum, el şi medicul Radu Zamfir, le-au transmis autorităţilor, au ajutorul aplicaţiei Google Maps, coordonatele locului în care s-a prăbuşit avionul: "Cum o iei dinspre Horea spre Beliş, la jumătatea distanţei".

"Iniţial am avut 3 telefoane: unul al medicului Calu, două ale lui Zamfir. Al meu s-a distrus în timpul impactului, a lui Pivniceru era în epavă şi nu am mai ajuns la el. Al lui Calu s-a descărcat, la fel şi unul de-al lui Zamfir. A mai rămas cu baterie doar smartphone-ul lui Zamfir. De pe acel telefon am vorbit cu schimbul. Dacă Zamfir încerca să ajute un coleg rănit, vorbeam eu. Am vorbit inclusiv cu medicul Raed Arafat şi cu toate autorităţile, pe rând. Nu am stat să ne prezentăm. Era o luptă contracronometru. Eram pe un munte şi nu aveam timp de politeţuri.

Le-am explicat, şi eu şi medicul Zamfir, având în faţă aplicaţia Google Maps că există un drum DN 1R şi cum o iei dinspre Horea spre Beliş, la jumătatea distanţei ne aflăm prăbuşiţi. Zamfir a repetat cu obstinaţie "acolo unde face un cot limita de judeţ". Cu mai multe detalii cred că nu puteam ajuta autorităţile. Este exagerat ce s-a spus, că medicul Zamfir nu a vrut să comunice cu autorităţile. Eram pe munte, prăbuşiţi, aveam un om inconştient, care apoi a şi murit (Adrian Iovan - n.r.), Aura era grav rănită, nu cred că Zamfir a făcut ceva ca să încurce găsirea noastră", a mai spus Sorin Ianceu.

"Aura a avut leziuni grave. Nu pot să arăt cu degetul că din cauza autorităţilor a murit"

Medicul a mai declarat că studenta Aurelia Ion a suferit leziuni grave la coloană şi că dacă ar fi supravieţuit, "prognosticul ei pe termen mediu era unul grav".

"Aura pentru mine rămâne un erou, pentru că eu cred că nu a fost întâmplătoare prezenţa ei în avionul acela. Era o studentă extraordinară, interesată, care a vrut sa înveţe. S-a stins în numele ştiinţei.

Aura a avut leziuni de coloană cervicală. Dacă acest accident i se întâmpla în curtea unui spital sau acolo pe munte, prognosticul ei pe termen mediul era unul grav. Din ce am văzut noi, părea o fractură cu leziuni de măduvă. În primele 12 ore se poate instala şocul spinal şi pacientul poate fi pierdut. Prognosticul Aurei nu ştiu dacă a fost definitoriu influenţat de reacţia autorităţilor.Poate încă mai rămânea printre noi o perioadă de timp. Nu pot să arăt cu degetul că din cauza autorităţilor a murit. Leziunile ei au fost grave", a mai spus acesta.

Cât despre pilotul Adrian Iovan, Sorin Ianceu a mărturisit că "nu a mai vorbit după o oră, o oră şi ceva de la accident", iar după ce acesta a murit, medicul Radu Zamfir a început să spună autorităţilor la telefon să se grăbească pentru că încep să piardă oameni.

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 feb, 2014
alex
atentie..e 20 ianuarie
e 20 ianuarie..nu 20februarie..acidentu

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ