Partidul Civic Maghiar cere includerea în Constituţie a principiilor Rezoluţiei Unirii de la Alba Iulia

| 29 noi, 2014

Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) cere autorităţilor statului român includerea în Constituţia României a principiilor formulate în Rezoluţia din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, referitoare la respectarea drepturilor minorităţilor naţionale.

Într-o petiţie adresată sâmbătă Guvernului României, conducerea PCM menţionează că în Rezoluţia de la Alba Iulia s-a promis 'libertate deplină tuturor popoarelor conlocuitoare', respectiv dreptul fiecărui popor 'de a se instrui, administra şi judeca în limba sa proprie, prin indivizi din sânul său', de a avea reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării 'în proporţie cu numărul indivizilor ce îl alcătuiesc', precum şi deplină egalitate tuturor confesiunilor religioase. 'Aceste promisiuni stau la baza creării României moderne. Considerăm că odată cu obligaţia morală asumată a sosit timpul creării unei baze juridice a acestor promisiuni. În numele Partidului Civic Maghiar ne exprimăm convingerea că România ca stat naţional unitar îşi poate îndeplini menirea numai odată cu garantarea democraţiei şi respectarea drepturilor tuturor minorităţilor şi ale comunităţilor conlocuitoare', se arată în documentul citat.

În acest scop, PCM cere includerea în Constituţia României a principiilor formulate la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, sintetizate în cinci puncte: 1. România este un stat suveran, indivizibil naţional al românilor şi al comunităţilor naţionale autohtone convieţuitoare. 2. Comunităţile naţionale istorice şi autohtone din România sunt factori constituanţi ai statului român. 3. Proclamaţia de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 este fundamentul moral şi istoric juridic al egalităţii naţionale şi libertăţii naţionale etnice din România. 4. Comunităţile naţionale istorice şi autohtone recunoscute din România sunt acele comunităţi care convieţuiesc cu poporul român de minimum 100 de ani, respectiv de la crearea României moderne. 5. Drepturile comunităţilor naţionale autohtone din România sunt garantate prin lege organică în măsura şi în funcţie de voinţa legitim exprimată a comunităţii în spiritul Proclamaţiei de la Alba Iulia, conform normelor şi standardelor europene în materie şi cu respectarea integrităţii teritoriale a României.

Petiţia adresată premierului Victor Ponta a fost adoptată sâmbătă dimineaţă de primarii, consilierii locali şi judeţeni ai PCM din Transilvania, a fost citită în aceeaşi zi faţa câtorva sute de persoane de etnie maghiară care au participat la un miting pro-autonomie în Piaţa Libertăţii din municipiul Sfântu Gheorghe, iar ulterior a fost înaintată Prefecturii Covasna spre a fi transmisă Guvernului României. Manifestanţii au purtat steaguri secuieşti şi ale Ungariei şi au scandat mesaje autonomiste.

Iniţial, organizatorii au vrut ca manifestaţia să aibă loc pe data de 1 Decembrie în faţa statuii voievodului Mihai Viteazul, însă Primăria Sfântu Gheorghe nu a aprobat cererea, considerând-o inoportună în condiţiile în care acesta este locul în care prin tradiţie se organizeză manifestările oficiale dedicate Zilei Naţionale a României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ