PSD se curăță de cozile de topor

| 29 noi, 2014

Ceea ce s-a întâmplat joi în PSD reprezintă un exercițiu normal în contextul în care, deși s-au pierdut alegerile prezidențiale, partidul se află în continuare la guvernare și a primit un mandat în acest sens de la cetățeni. Desigur, înfrângerea din alegeri reprezintă un moment greu din care trebuie să se tragă anumite învățăminte, dar atitudini de genul celor afișate de Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova trebuie sancționate.

Ședința Comitetului Executiv Național al PSD de joi a reprezentat prima întâlnire a conducerii social-democrate de la pierderea alegerilor prezidențiale și, din această cauză, nu avea cum să fie o întâlnire liniștită. În schimb, pe lângă deciziile luate în legătură cu viitorul partidului, conducerea PSD a decis și excluderea din formațiunea politică a lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova pentru o serie de declarații făcute de cei trei de la alegeri și până în prezent.

Dacă ultimul dintre ei și-a asumat vina, Geoană și Vanghelie au comentat în fel și chip hotărârea CExN, încercând să dea vina pe partid. Desigur, atitudinea celor doi nu trebuie să mire pe nimeni, având în vedere atât istoricul lor politic cât și ce au făcut în ultimele săptămâni.

Citește și: Sebastian Ghiță, replici dure după scrisoarea președintelui de onoare al PSD: Un partid nu e un CAP


Din foarte multe puncte de vedere, activitatea politică a lui Mircea Geoană din ultimii ani s-a rezumat la încercări de a ajunge în poziția în care era înainte de alegerile prezidențiale din 2009. Fostul lider al social-democraților a încercat inclusiv după ruperea USL să devină candidatul PSD în alegeri, deși pe un ton mai moderat. Însă, după scrutinul din 16 noiembrie, Geoană a ieșit în față afișând o poziție contrară față de conducerea partidului, o atitudine incorectă în contextul în care analiza eșecului nu a fost încă făcută.

Din acest punct de vedere, modul în care Geoană a răbufnit joi seară, fiind extrem de generos în declarații și atacând în mod vehement actuala conducere a PSD, este reprezentativ, el comentând printre altele că partidul va pierde guvernarea în curând, iar actualul şef al social-democraţilor va fi istorie peste câteva luni. În fapt, cei care i-au urmărit declarațiile lui Mircea Geoană după ședința CExN au văzut un fost candidat la prezidențiale și un fost președinte de partid care a pierdut încă o dată pe mâna sa, dar care dă vina pe alții.

Citește și: Cine au fost cei mai deranjați de deciziile PSD? Păi cei care nu iubesc PSD

De asemenea, Marian Vanghelie a fost și el printre liderii social-democrați care au pierdut cel mai mult după alegerea lui Victor Ponta în funcția de președinte al PSD. Primarul Sectorului 5 a fost cel mai mare susținător al lui Mircea Geoană și, în ciuda apelurilor repetate la unitate lansate de Victor Ponta, el a continuat să facă opinie separată, probabil în speranța că va ajunge din nou pe cai mari în partid. Însă, după ce în campanie nu a făcut aproape nimic pentru PSD, el a fost printre primii care a cerut, mai mult sau mai puțin deschis, sancționarea actualei conduceri.

Ceea ce s-a întâmplat joi în PSD reprezintă un exercițiu normal în contextul în care, deși s-au pierdut alegerile prezidențiale, partidul se află în continuare la guvernare și a primit un mandat în acest sens de la cetățeni. Desigur, înfrângerea din alegeri reprezintă un moment greu din care trebuie să se tragă anumite învățăminte, dar atitudini de genul celor afișate de Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova trebuie sancționate deoarece ele pot crea disensiuni inutile.

Citește și: Prima reacţie din PSD după scrisoarea lui Ion Iliescu

Faptul că aproape imediat după alegeri cei trei au ieșit în public, afișând o atitudine deloc colegială, nu doar că nu ajută partidul, dar poate reprezenta și un impediment în încercarea PSD de a trage concluziile corecte după votul de pe 16 noiembrie.

În primăvară PSD-ul se va reuni în congres și Victor Ponta probabil că va prezenta atât o analiză a guvernării cât și a alegerilor ce tocmai au trecut. Abia atunci se pot trage în cunoștință de cauză învățămintele corespunzătoare, orice încercare de a forța lucrurile până atunci nereprezentând decât o greșeală ce poate afecta viitorul politic al PSD. Astfel, se poate spune că deciziile luate joi nu doar că sunt normale, dar ele vor întări pe termen lung PSD, care rămâne cel mai mare partid din România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 noi, 2014
ana
Parere
De ce se accentueaza din ce in ce mai mult ca acest popor, acesti cetateni ai Romaniei, sunt calcati cat mai mult in picioare ? Acest ponta fara rusine....dar cat se mai poate indura, aceasta nerusinare...distractie pe seama populatiei...
29 noi, 2014
irinapop
DREPTATE, ochii plansi cer sa te vada!!!!
PSD = organizatie mafioata, grup organizat infractional.
Nu numai aia 3 sunt "cozi de topor". S-ar parea ca tot PSD-ul este format numai din cozi de topor. Le-a atras pe toate din toate partidele. La multi ani pesedisti!!! La puscarie cu voi toti, derbedei ce sunteti!!! In frunte cu Iliescu, pentru mortii de la mineriade si pentru ca a v-a crescut pe voi, serpi veninosi ce sunteti. Din pricina voastra s-au imprastiat romanii in toate colturile lumii, din pricina voastra ne e rusine sa spunem ca suntem romani, ne-ati tratat ca pe niste animale bune de munca, in timp ce adevaratele animale sunteti voi!!! Sper ca bunul Dumnezeu, sau Universul, sau cine vreti voi, sa ne faca si noua, oamenilor umiliti si necajiti de voi, dreptate pe lumea asta.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ