Pe cine ar vrea să promoveze Crin în locul lui Stroe

| 24 ian, 2014

Date fiind dificultăţile anterioare în găsirea unor miniştri, devine evident că şi pentru MAI misiunea lui Crin Antonescu nu este deloc uşoară, pe fondul crizei de resursă umană cu care se confruntă PNL.

Radu Stroe şi-a prezentat demisia din fruntea MAI, în contextul presiunii publice uriaşe. Deşi tardiv, gestul ministrului liberal era unul firesc şi aşteptat, atât prin prisma gestionării defectuoase a crizei generată de accidentul aviatic din Munţii Apuseni, cât şi din perspectiva comunicării publice precare şi chiar sfidătoare, cu Radu Stroe incapabil să-şi asume vreo responsabilitate în privinţa coordonării misiunilor de intervenţie şi salvare. Nu numai că Radu Stroe nu şi-a asumat răspunderea când toată lumea îl indica drept responsabil, dar a şi încercat să paseze întreaga vină către alte instituţii.

La acest punct, demisia lui Radu Stroe pare a scădea din presiunea asupra Guvernului şi îndeosebi asupra PNL. În realitate însă, bătăile de cap pentru preşedintele liberal abia încep. În 2013, PNL a pierdut, fie ca urmare a unor decizii din justiţie, fie ca urmare a unor scandaluri publice, mai mulţi miniştri. Pe Relu Fenechiu de la Transporturi, pe Varujan Vosganian de la Economie, pe Mona Pivniceru la Justiţie sau pe Daniel Barbu de la Cultură. În toate aceste cazuri – cu excepţia portofoliului Justiţiei pe care PNL l-a cedat ca urmare a disputei privind numirea procurorilor – înlocuitorii propuşi de conducerea liberalilor au fost politicieni lipsiţi de notorietate şi fără experienţă profesională relevantă.

Astfel, pentru Ministerul Transporturilor s-a apelat la o soluţie de avarie. Ramona Mănescu a demisionat din Parlamentul European pentru a prelua portofoliul vacantat în urma demisiei lui Relu Fenechiu, însă noua titulară nu are experienţă relevantă în domeniul pe care îl coordonează. La Economie a fost numit Andrei Gerea, un apropiat al lui Crin Antonescu, dar un politician fără notorietate şi fără expertiză bogată în zona economică. Nu în ultimul rând, portofoliul Culturii a fost preluat de Gigel Ştirbu, de asemenea un politician cu notorietate scăzută şi fără un CV care să-l recomande pentru coordonarea acestui domeniu.

Date fiind dificultăţile anterioare în găsirea unor miniştri, devine evident că şi pentru MAI misiunea lui Crin Antonescu nu este deloc uşoară, pe fondul crizei de resursă umană cu care se confruntă PNL. Numele vehiculate în presă confirmă, de fapt, că nu există o opţiune cristalizată, un nume cu greutate şi cu expertiza necesară pentru a gestiona eficient Internele.

Pe lista scurtă apar Klaus Iohannis, George Scutaru, Cristian David şi Mihai Stănişoară.

Primarul Sibiului are o bună notoritate şi totodată o imagine bună în rândul populaţiei. Totuşi, nu are niciun fel de experienţă relevantă în domeniul Administraţiei şi Internelor şi este puţin probabil să renunţe la funcţia de primar pentru a prelua un minister complicat. Nu în ultimul rând, este de aşteptat ca nici Crin Antonescu să nu-I ofere o platformă importantă lui Klaus Iohannis fiincă ar putea deveni unul dintre competitorii săi în PNL, în contextul apropierii prezidenţialelor.

George Scutaru este un politician fără notorietate, deşi este liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor. Nici în CV-ul său nu se regăseşte o experienţă relevantă în ceea ce presupune un portofoliul precum Internele.

Cristian David este singurul dintre cei patru care au mai deţinut funcţia de ministru al Internelor în Guvernul Tăriceanu. Deci, ar avea, teoretic, experienţa şi pregătirea pentru a coordona ministerul. Totuşi. Cristian David este perceput mai degraba ca un apropiat al grupării Tăriceanu din PNL, ceea ce înseamnă că este puţin probabil ca preşedintele liberal să-l gireze pentru o funcţie atât de importantă. În plus, David duce în spate şi scandalul Loganurilor cumpărate la preţ supraevaluat pentru Poliţia Română de pe vreme a când era ministru.

Ulimul nume pe lista scurtă este cel al lui Mihai Stănişoară. Chiar dacă şi fostul pedelist a mai condus un minister de forţă (MApN în timpul guvernării PDL), dezavantajele lui Mihai Stănişoară sunt reprezintă trecutul în formaţiunea democrat-liberală, cât şi lipsa de competenţă demonstrată cât s-a aflat la Apărare. O eventuală desemnare a sa pentru MAI ar genera nemulţumiri atât în PNL, unde alţi politicieni cu experienţă ar fi dezavantajaţi în faţa unui nou venit, cât şi în USL.

Prin urmare, ecuaţia unei propuneri pentru MAI este mult mai complicată decât pare la prima vedere pentru Crin Antonescu nevoit să demonstreze imposibilul: că PNL are oameni competenţi pentru gestionarea unor domenii care necesită pregătire, serioziate şi mai puţin discursuri goale de conţinut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ