PNL nu se mai ascunde. Bate pe faţă palma cu oamenii lui Băsescu

| 09 apr, 2014

Decizia lui Crin Antonescu de a extrage PNL de la guvernare la începutul acestui an se dovedeşte pe zi ce trece a fi o strategie profund greşită în condiţiile în care tot mai mulţi aleşi liberali dau bir cu fugiţii din partid.

La mai bine de o lună de la plecarea de la guvernare a PNL, liberalii s-au trezit acum că nu mai pot iniţia singuri o moţiune de cenzură.

În acest moment, liberalii plătesc tributul strategiei greşite a lui Crin Antonescu, care atâta timp cât PNL a fost la putere acesta a jucat pe cartea opoziţiei. Acum, când partidul a trecut cu adevărat în opoziţie, PNL nu reuşeşte să fie cu adevărat o alternativă la actuala putere, aflându-se pe o pantă descendentă în preferinţele electoratului. Incapacitatea PNL de a iniţia o moţiune de cenzură este rezultatul proastei gestionări a partidului care a dus la subţierea taberei liberale.

Aşa se face că formaţiunea liberală s-a şubrezit constant prin părăsirea partidului de către Călin Popescu Tăriceanu, prin demiterea lui Sorin Ilieşiu, prin demisia lui Mircea Diaconu, prin demisia lui Victor Ciorbea şi mai nou, prin demiterea lui Radu Stroe.

În sine, incapacitatea PNL de a depune o moţiune de cenzură recalibrează raporturile de forţe din cadrul opoziţiei. În acest moment, PNL nu mai dispune de suficienţi parlamentari pentru a susţine pe cont propriu o moţiune de cenzură. Fiindcă, până una alta, instrumentul moţiunii de cenzură reprezintă principalul atu pe care un partid de opoziţie îl poate valorifica în combaterea guvernului. Situaţia actuală creează vulnerabilităţi liberalilor care din acest moment vor avea nevoie şi de semnăturile altor membri ai opoziţiei, alţii decât cei din PNL.

Iar din moment ce Crin Antonescu s-a raportat până curând cu superioritate, dificultăţile nu sunt deloc de neglijat. "PDL, cu tot respectul pe care îl datorăm formaţiunilor politice mari sau mici, în cazul acesta mici, nu poate depune o moţiune de cenzură. Poate scrie un text, care, dacă găseşte nişte parlamentari, mulţi alţii decât cei din PDL, să-l semneze, acela devine moţiune de cenzură", a declarat Crin Antonescu în momentul în care democrat-liberalii au iniţiat o moţiune de cenzură în luna februarie.

Crin Antonescu a anunţat marţi că PNL va începe o moţiune la adresa actualei puteri, cu toate că are nevoie de încă patru semnături din partea altor patru parlamentari din spectrul politic al opoziţiei. În contextul în care liberalii nu au suficienţi parlamentari pentru a depune o moţiune, aceştia vor trebui să facă pactul cu diavolul.

După ce timp de 2 ani liberalii au vorbit de pericolul reprezentat de Traian Băsescu, iată că acum Crin Antonescu mizează pe cartea reevaluării foştilor duşmani, tactică pe care şeful statului s-a bazat de atâtea ori şi care acum a fost preluată şi de liderul liberal. Odată cu ieşirea de la guvernare a PNL, Crin Antonescu şi Traian Băsescu au devenit prieteni la cataramă, dovadă sunt întâlnirile dintre cei doi şi amplificarea de către şeful liberal a mesajelor venite dinspre Cotroceni.

Moţiunea de cenzură anunţată de liberali este un demers ipocrit, în contextul în care timp de doi ani PNL s-a aflat la guvernare alături de PSD, UNPR şi PC. În sine, printr-un astfel demers, Crin Antonescu îi face jocurile lui Traian Băsescu. În ipoteza în care guvernul ar fi demis printr-o moţiune de cenzură, şeful statului ar provoca o nouă criză politică pornind de la numirea unui nou premier. Devenind un simplu instrument politic în mâinile lui Traian Băsescu, şansele PNL-ului sub Crin Antonescu de a mai conta pe scena politică sunt aproape nule.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 apr, 2014
gogu
doar PCR(PSD)se ascunde...
ei se cred inca in ilegalitate..
in rolul lui Roaita sunt Palada,Sultanescu,etc
10 apr, 2014
cantautor
parafrazare de la Sultanescu
PSD nu se mai ascunde. Bate pe faţă palma cu UDMR...
care-i diferenta,e doar politica..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ