Moțiunea nășită de Crin, un demers pur politicianist

| 10 apr, 2014

Singurul motiv pentru care Antonescu vrea ca PNL să redacteze un text de moțiune este ca liberalii să aibă un subiect în campania pentru alegerile europarlamentare. 30 aprilie va fi chiar la începutul campaniei, iar Antonescu știe bine că atunci nu vor fi discutate temele care țin de Parlamentul European, cum se obișnuieste la noi.

Antonescu a afirmat marți că până pe 30 aprilie grupurile parlamentare ale liberalilor vor pregăti textul unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului, pentru situația în care nu vor fi adoptate reducerea CAS la angajator și neimpozitarea profitului reinvestit. În realitate, președintele PNL știe data la care sunt prevăzute în programul de guvernare măsurile respective, programul rămânând neschimbat de când liberalii au decis să părăsească Executivul.

Singurul motiv pentru care Antonescu vrea ca PNL să redacteze un text de moțiune este ca liberalii să aibă un subiect în campania pentru alegerile europarlamentare. 30 aprilie va fi chiar la începutul campaniei, iar Antonescu știe bine că atunci nu vor fi discutate temele care țin de Parlamentul European, cum se obișnuieste la noi. Ca să nu fie nevoit să dea explicații pentru ruperea USL, pentru abandonarea obiectivelor asumate în fața alegătorilor în 2012 sau pentru viitoarea alianță pe care o plănuiește cu PDL și/sau PMP, șeful peneliștilor are nevoie de o temă proaspătă cu care să lovească în foștii colegi de alianță.

Problema este că reducerea CAS și neimpozitarea profitului reinvestit sunt un motiv foarte subțire pentru o moțiune de cenzură: acestea au fost asumate de ambele partide, PSD și PNL, încă dinainte de venirea la putere, au fost printre măsurile din programul cu care USL a fost votată și sunt încă în planul Guvernului de acum. Singurul argument al lui Antonescu este: să se facă atunci când zic eu! Acesta s-a trezit într-o conferință de presă luna trecută, când PNL era deja în opoziție, să impună termenul de 1 mai pentru adoptarea celor două măsuri. Termenul este complet arbitrar, modificările aduse sistemului fiscal al unei țări nefăcându-se pentru că așa convine unuia sau altuia, ci în funcție de studiile de impact și de oportunitate pe care le elaborează ministerele, în cazul acesta Ministerul Finanțelor, Ministerul Bugetului și Ministerul Muncii.

Antonescu nu știe încă dacă va avea suficiente voturi nici pentru a propune moțiunea, pentru că, de la ruperea USL încoace, PNL a pierdut mai mulți parlamentari și nu mai are acum numărul minim pentru a iniția moțiuni de cenzură. Dar asta nu îl va împiedica la finalul lunii să aducă în discuție astfel de non-subiecte ridicole, care se prea poate să nu îi convingă nici pe colegii din propriul partid. Șeful PNL s-a obișnuit să dea ultimatumuri... și să piardă.

Este de văzut cât timp îl vor mai urma liberalii în acest joc egocentrist, în care tot partidul său riscă, după alegerile din mai, să facă implozie și să fie consumat de orgoliul necontrolat al lui Crin. Mai mulți foști membri de seamă ai PNL au văzut deja hăul de la capătul acestui drum al pierzaniei – Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Diaconu, Radu Stroe –, dar Antonescu nu mai poartă demult de grijă partidului, acesta intenționând să candideze, după cum a anunțat deja, chiar dacă PNL nu obține 20% din voturile pentru Parlamentul European, chiar dacă își dă demisia din fruntea PNL, și probabil chiar dacă partidul său l-ar da afară. În mod regretabil pentru votanții USL, singurul punct din programul Uniunii la care Antonescu a ținut vreodată nu a fost decât candidatura sa pentru alegerile prezidențiale.

Reducerea CAS-ului, neimpozitarea profitului reinvestit, acciza pentru autostrăzi, lupta împotriva regimului lui Băsescu – toate sunt folosite de Antonescu, într-un moment sau altul, doar ca teme de campanie și toate pălesc în orbirea sa de a ajunge pe scaunul de la Cotroceni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 apr, 2014
Stefan
Eu am sperante ca totusi sa reuseasca, e scandalos cum guvernul Ponta n-a facut nimic din ce ne-a promis ca face in alegeri. Masura cu CAS-ul ar fi fost o gura de oxigen pentru zona noastra privata.
10 apr, 2014
colaboratorul lui CTP
Stefane,daca lucrezi si tu in mediul privat asculta la Obiectiv:
treci la munca,depune declaratiile si fa viramentele catre stat..
bugetarii si pensionarii asteapta banii de la noi..
cresterea economica de 3,5% nu le baga banii pe carduri
gandeste-te ca reducerea cu 5% a CAS-ului pune PSD-ul in incurcatura:cum mai voteaza aceste categorii cu ei?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ