Ponta: Marţi prezint o listă cu propuneri de premier pe care le am în vedere dacă voi fi ales preşedinte

| 31 oct, 2014

Premierul Victor Ponta, candidatul alianţei PSD-UNPR-PC la prezidenţiale, a declarat că săptămâna viitoare, marţi, va anunţa în cadrul coaliţiei de guvernare o listă de maximum trei propuneri de prim-ministru pe care le are în vedere dacă va fi ales preşedinte.

'Dacă eu mă duc preşedinte şi mă uit aşa, în PSD, domne', care e omul meu cel mai de încredere din PSD şi pe acela îl pun prim-ministru, sigur că iarăşi o să ajungem la situaţia la care, de fapt, primul-ministru este preşedinte. Motiv pentru care marţi, mai sunt trei zile, voi merge în faţa coaliţiei de guvernare, pentru că PSD nu e singur la guvernare, este cu PC, UNPR, UDMR şi Partidul Liberal al domnului Tăriceanu. Voi face una sau, probabil, mai multe propuneri de prim-ministru. (...) Vă spun de pe acum că niciunul dintre cei pe care-i voi propune coaliţiei nu este lider PSD. Minim unul, maxim trei', a afirmat premierul la DCNews.

În ceea ce priveşte un posibil tandem preşedinte-premier, Ponta a spus că o astfel de strategie a funcţionat când alegerile prezidenţiale erau simultan cu cele parlamentare.

'Acum, domnul Iohannis nu poate să facă tandem cu nimeni. A zis ceva de Predoiu, dar i-a trecut, pentru simplul motiv că nu poate să pună prim-ministru pe nimeni, decât din 2016. Eu, însă, dacă voi fi preşedinte, cu siguranţă funcţia de prim-ministru este vacantă. Or, oamenii au dreptul să ştie, bun, Ponta a fost prim-ministru, ştim ce a făcut ca prim-ministru, se duce la Cotroceni. Cine vine prim-ministru continuă lucrurile făcute? Şi anume, viitorul prim-ministru, pe care eu îl propun, va spune clar: da, menţinem reducerea cotei de CAS în vigoare, da, nu mărim cota unică de 16%, rămâne valabilă până la sfârşitul lui 2016', a susţinut Victor Ponta.

Premierul a adăugat că viitorul prim-ministru trebuie să-şi asume inclusiv acordurile încheiate de actualul Guvern cu sindicatele din Educaţie şi Sănătate.

'Păstrăm ceea ce am discutat cu sindicatele din Educaţie şi Sănătate, păstrăm ceea ce am discutat pe plan european. Deci, din acest punct de vedere, cred că este o chestiune extrem de importantă ca oamenii să ştie. Bun, pe 16 îl votăm pe Ponta preşedinte, cine vine pe 17 şi ce continuă din programul actual? Că, până la urmă, oamenii nu o să spună să rămână Ponta prim-ministru. Pe oameni îi interesează să rămână un guvern care duce aceste angajamente până-n 2016, când vor fi alegeri parlamentare. Sigur, probabil că atunci fiecare partid va veni cu propriul său program de guvernare. Noi acum guvernăm pe programul USL, cel din 2012, pe care am primit 60% din voturi, cel mai mare vot din anii '90 încoace. Or, noi, până-n decembrie 2016, cu orice prim-ministru, va trebui să aplicăm programul USL. Iar unul din principiile USL a fost tocmai această diviziune a Puterii între un preşedinte liberal şi un prim-ministru social-democrat. Dacă eu voi fi preşedinte, atunci cu siguranţă prim-ministrul trebuie să fie o persoană cu vederi de centru-dreapta, ca să spun aşa, pentru a păstra votul pe care l-am primit în 2012', a declarat Ponta, adăugând că USL se va reface.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ