PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Românii din DIASPORA s-au aşezat la coadă, la VOT, încă de sâmbătă seara

| 16 noi, 2014

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Românii din Germania, Franţa şi Londra s-au aşezat la coadă la secţiile de votare încă de sâmbătă seară. Înarmaţi cu periuţele de dinţi, aceştia îşi aşteaptă rândul pentru a-şi putea exercita dreptul de vot.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Mai multe fotografii şi filmuleţe cu românii din diaspora, care stau la cozi în faţa secţiilor de votare, au apărut pe internet şi pe reţelele de socializare încă de sâmbătă seară.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Românii din Munchen, Germania, s-au aşezat la coadă în faţa secţiei de votare, încă de sâmbătă seară, pentru a putea vota în turul doi al alegerilor prezidenţiale 2014.

Şi la românii din Londra, Marea Britanie, s-au aşezat la coadă încă de sâmbătă seară, la secţia de votare de la Institutul Cultural Român.

Zeci de români din Paris, Franţa, erau deja la coadă la secţiile de votare, duminică dimineaţa.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. "La Munchen oamenii au venit cu periuţa de dinţi la ei şi stau la coadă să voteze cum stăteau părinţii lor în comunism la carne, lapte şi pâine. FELICITĂRI OAMENI BUNI !!!", este mesajul unui internaut.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. La Paris, în faţa Ambasadei României au fost depuse flori şi lumânări, cu mesajul "Constituţia, odihnească-se în pace".

În primul tur al alegerilor prezidentiale 2014, mii de români din diaspora nu şi-au putut exercita dreptul de vot. Din cauza numărului mic de secţii de votare, precum şi a personalului redus din comisiile electorale, la primul scrutin, de pe 2 noiembrie, s-au format cozi imense în faţa secţiilor găzduite de reprezentantele diplomatice ale României.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL DOI. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate si pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate.

VEZI Unde sunt secţiile de votare din străinătate unde POŢI VOTA

Aceştia pot vota in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau titlul de calatorie.

Ei isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

După evenimentele din primul tur, când mulţi dintre alegători nu au putut vota, BEC şi MAE au decis să pună la dispozitia cetatenilor romani care vor vota in strainatate la turul doi de scrutin formularul declaratiei pe proprie raspundere, acesta putând fi descărcat de pe site-urile celor două instituţii - www.bec2014.ro şi www.mae.ro.

DESCARCĂ FORMULARUL DE AICI

Astfel, formularul declaraţiei pe propria răspundere poate fi completat de către alegători în afara secţiei de votare, urmând ca semnarea şi datarea acestui document să se facă numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Pentru a evita totodată cozile si aglomerarile care s-au produs in turul I de scrutin, MAE recomanda alegatorilor sa se prezinte la urne cat mai devreme posibil, avand in vedere ca urnele sunt deschise in intervalul orar 7.00-21.00, duminica, 16 noiembrie.

De asemenea, MAE a decis ca numărul de membri ai secţiilor de votare, de cabine de vot şi de ştampile să fie suplimentat până la numărul maxim admis, anume şapte. Biroul Electoral pentru Străinătate a precizat, vineri, că, potrivit legii, la ora închiderii secţiei de votare (21:00), pot vota doar alegătorii care se află în încăperea în care se află cabinele de vot.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL 2. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a alege preşedintele ţării. Secţiile de votare vor fi deschise de la ora 7.00 până la ora 21.00, când vor fi difuzate primele cifre ale EXIT-POLL-urilor. Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota pe liste suplimentare la orice secţie de votare. Pentru românii din străinătate au fost luat unele măsuri pentru a fi evitată aglomeraţia de la secţiile de votare.

În Noua Zeelandă, la Auckland, în primul tur, Iohannis a fost preferat de 66 de români, în timp ce pentru Victor Ponta doar 7 voturi au fost exprimate.

EXIT-POLL TURUL 2. EXIT-POLL TURUL 2. Potrivit ultimului SONDAJ CSCI, 54% dintre cei chestionați au răspuns că duminică vor pune ştampila pe Victor Ponta, în vreme ce 46% îl preferă pe Klaus Iohannis.

EXIT-POLL TURUL 2. Sondajul CSCI a fost realizat în perioada 11-12 noiembrie, pe un eşantion de 1.500 persoane, prin interviuri. (eroarea tolerată este de +/-2,5%)

EXIT-POLL TURUL 2. După prima confruntare electorală din 2 noiembrie, în cursa pentru Cotroceni au rămas doi candidaţi din cei 14 înscrişi în competiţia prezidenţială – candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, şi cel al Alianţei Creştin – Liberale (ACL), Klaus Iohannis.

Victor Ponta a obţinut 40,44% (3.836.093 voturi) în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, iar Klaus Iohannis a obţinut 30,37% (2.881.406 voturi).

EXIT-POLL TURUL 2. În cel de-al doilea tur, pe 16 noiembrie, sunt aşteptate la vot 18.281.625 de persoane. Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau în străinătate. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

În cel de-al doilea tur de scrutin este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, conform legii pentru alegerea preşedintelui României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ