Proiecția Guvernului privind creșterea economică în 2014 - corectă și în grafic

| 11 apr, 2014

Proiecția Guvernului privind creșterea economică în anul 2014 este confirmată și de datele oferite de INS, ce creează contextul unui an 2014 mai bun, cu încasări mai mari decât în anul 2013 și care ajută foarte mult la îndeplinirea obiectivelor pentru acest an.

Premierul Victor Ponta a anunțat în ședința de Guvern de miercuri că România înregistrează o creștere economică pe primul trimestru, în principal în domeniul industrial, dar și că în anul curent s-au efectuat încasări mai mari la buget decât în anul 2013. Pe lângă acestea, INS a anunțat recent că s-a reușit o scădere a inflație anuale de 1% în luna martie și o scădere a prețurilor la mărfurile nealimentare.

În primele două luni din anul 2014, producția industrială, pe seria brută, s-a majorat cu 9,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Acest plus în industria brută este o urmare a creșterii industriei prelucrătoare, de +10,7% și a producției și furnizării de energie electrică și ternică, gaze, apă caldă și aer condiționat, de +3,9%.

Conform datelor publicate de Institutul  Național de Statistică (INS), în marile grupe industriale au fost înregistrate creșteri: în industria bunurilor de folosință îndelungată, de +15,0%, în industria bunurilor de capital, de +13,1%, în industria bunurilor intermediare și industria bunurilor de uz curent, de +7,4% fiecare, dar și în industria energetică, de +3,8%.

Astfel, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, producția industrială a crescut cu 10%, iar industria extractivă cu 2,6%. În plus, în luna februarie 2014, producția industrială, serie brută a crescut fața de luna precedentă cu 2,4%, datorită creșterii industriale prelucrătoare, de +3,8%, și a industriei extractive, de +0,5%.

Iar comparativ cu aceeași lună din anul 2013, în februarie producția industrială, seria brută, a crescut cu 8,8% față de luna corespunzătoare din anul precedent, pe baza creșterii înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare, de +9,5%, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, de +6,3%, și a industriei extractive, de + 1,1%.

Mai mult, creșterea economică a fost determinată și de exporturile și importurile României, care conform INS, în primele două luni din anul 2014, au crecut cu 9,2% și, respectiv, cu 9,4%, față de perioada similară din anul 2013. Drept urmare, exporturile FOB au însumat 8,274 miliarde de euro, iar importurile CIF 8,84 miliarde de euro.

În plus, rata medie lunară a inflației în primele luni din anul 2014 a fost de 0,4%, față de 0,6% în perioada similară din anul 2013, iar mărfurile alimentare s-au ieftinit în martie, atât comparativ cu luna anterioară, cu 0,12%, cât și față de martie 2013, cu 2,21%, ce au contribuit în mod direct la o creștere în economia românească.

Astfel, proiecția Guvernului privind creșterea economică în anul 2014 este confirmată și de datele oferite de INS, ce creează contextul unui an 2014 mai bun, cu încasări mai mari decât în anul 2013 și care ajută foarte mult la îndeplinirea obiectivelor pentru acest an.

Mai exact, va putea fi aplicat sistemul privind suportarea de către Guvern a jumătate din costurile salariale pentru cei care creează locuri de muncă, va putea fi implementat sistemul de scutire de impozit a investirii profitului și va putea fi redus, cu ajutorul votului dat de grupurile parlamentare, de la începutul lunii iunie, CAS-ul cu 5 puncte procentuale.

Tag-uri: Guvern, ins, victor ponta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 apr, 2014
floryyy
se pare ca e bine rau..
de Paste,cetatenii nu mai ciocnesc oua rosii...
vor privi cu incantare mesele mai putin bogate si se vor bucura la citirea stirilor despre proiectiile pe 2014,care sunt in grafic...
da,baronii vor fi in grafic cu incasarile la bugetul local al lor si peste grafic cu veniturile familiilor lor...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ