Raport Avocatul Poporului: Oprescu trebuie dus de urgenţă pentru consult la o unitate medicală cardiologică

| 25 sep, 19:34

Sorin Oprescu trebuie dus de urgenţă şi ţinut sub observaţie într-o secţie de cardiologie, cu aparatură de specialitate, având în vedere "agravarea stării de sănătate, în contextul antecedentelor personale patologice", se arată în raportul echipei care a făcut verificări la Arestul Capitalei.

Prima recomandare a echipei de specialişti trimise de Avocatul Poporului la Arestul Central al Poliţiei Capitalei pentru a face verificări cu privire la respectarea dreptului la sănătate al lui Sorin Oprescu este "ţinerea sub observaţie, într-o secţie de cardiologie, cu dotări aferente, în cadrul unei unităţi sanitare, prin prezentarea de urgenţă a persoaneui arestate preventiv la o unitate medicală cardiologică, dotată cu aparatura de specialitate, care să permită investigarea pacientului conform recomandării medicului de la Spitalul Sfântul Ioan, având în vedere agravarea stării de sănătate, în contextul antecedentelor personale patologice, la momentul efectuării vizitei".

Aceeaşi echipă recomandă conducerii Arestului Central reexaminarea periodicităţii primirii pachetelor de către persoanele arestate preventiv şi a cantităţii de alimente pe care acestea le pot primi în pachete, în cazul persoanelor custodiate aflate în situaţii medicale care impun un regim alimentar special.

Cea de-a treia recomandare cuprinsă în raportul AP se referă la asigurarea confidenţialităţii şi intimităţii examinării medicale a persoanelor arestate preventiv.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a precizat, în cadul unei conferinţe de presă, că în Legea 254/2013 privind executarea pedepselor se menţionează în articolul 71 alineatul 6 că "persoana condamnată la o pedeapsă privativă de libertate poate solicita, contra cost, să fie examinată, la locul de deţinere, de un medic din afara sistemului penitenciar. Constatările medicului din afara sistemului penitenciar se consemnează în dosarul medical al persoanei condamnate".

"Aceste prevederi sunt valabile şi pentru persoanele arestate preventiv. Eu îmi imaginez că asta a fost prevederea şi de altfel în toate comunicatele pe care le-a dat Arestul Preventiv, se face referire la această prevedere legală, că ei nu ar avea dreptul să îl scoată (pe Sorin Oprescu - n.r.) din arestul preventiv, ci să meargă cineva să îl vadă. Ori un prim pas s-a făcut, pentru că a fost dus, pe data de 21 septembrie, la Spitalul Sf. Ioan, şi atunci, dacă s-a făcut un prim pas, de ce nu se putea face, al doilea pas, cum recomandase, chiar Spitalul Sf. Ioan, şi anume să fie dus la un spital, nu neapărat Universitar, ci şi Floreasca, Militar, care au toate dotările necesare, să-i facă şi acea coronarografie şi toate investigaţiile care se impun. Asta este problema", a declarat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, în cadrul unei conferinţe de presă în care au fost prezentat raportul echipei care a făcut verificări la Arestul Capitalei.

Doi reprezentanţi ai Avocatului Poporului, însoţiţi un medic şi un reprezentant al unei organizaţii non-guvernamentale, au fost joi la Arestul Central al Poliţiei Capitalei, după ce instituţia s-a sesizat din oficiu cu privire la situaţia lui Sorin Oprescu. Aceştia au stat de vorbă cu Sorin Oprescu şi cu conducerea Arestului Central, pentru a verifica dacă au fost respectate dreptul la viaţă, la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii în cazul primarului suspendat al Capitalei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ