Roland Garros 2014. Şarapova-Halep, experienţa în faţa revelaţiei

| 06 iun, 2014

Experienţa în faţa asaltului tinereţii, este afişul finalei feminine de la Roland Garros, sâmbătă, între vedeta rusă Maria Şarapova şi tânăra româncă Simona Halep, avidă de victorii, scrie AFP în comentariul său despre finala care se va disputa sâmbătă, de la ora 16,00 (ora României), la turneul parizian.

Notorietatea Şarapovei (27 ani) nu mai are nevoie de prezentare. Victorioasă în 2012 la Internaţionalele Franţei, finalistă pentru al treilea an consecutiv, ''ţarina'' este o mare vedetă atât în arenă, cât şi în afara ei.

Ea face parte din cele şapte jucătoare care până acum au câştigat toate turneele de Mare Şlem. Rusoaica s-a impus la Wimbledon în 2004 la doar 17 ani, apoi la US Open (2006), la Openul Australiei (2008) şi pe zgura pariziană, acum doi ani.

''Icoană'' publicitară, femeie de afaceri în fruntea unei firme producătoare de dulciuri (Sugarpova), Şarapova este sportiva cea mai bogată de pe planetă, potrivit revistei americane Forbes.

De partea cealaltă, Simona Halep, care dispută prima sa finală într-un turneu de Mare Şlem, este nou venită, reprezentând, la 22 de ani, viitorul tenisului feminin. Traiectoria sa fulminantă i-a consolidat reputaţia.

În doar un an de zile, scrie AFP, jucătoarea din Constanţa, un port la malul Mării Negre, a făcut un salt enorm în clasament, ajungând de pe locul 57, în poziţia a 4-a mondială. Ea şi-a asigurat deja, oricare ar fi rezultatul finalei de sâmbătă, locul 3 WTA.

O tacticiană fără pereche pe teren, jucătoarea română, care îşi realizează punctele folosindu-se de adversare, a câştigat 7 titluri în 13 luni, doar americanca Serena Williams, regina WTA, depăşind-o din acest punct de vedere.

Sfert finalistă la Openul Australiei, Halep a avansat la Roland Garros ca un adevărat compresor, nelăsând niciun set şi pierzând doar 30 de ghemuri (în medie, 5 pe meci).

În schimb, Şarapova a trebuit să se bată mai mult pentru a-şi face drum până în finală, folosindu-şi resursele mentale pentru a trece pe rând de australianca Samantha Stosur, în optimi, spaniola Garbine Muguruza şi canadianca Eugenie Bouchard, în sferturi şi în semifinale.

De fiecare dată, rusoaica a cedat primul set şi a trebuit să întoarcă scorul graţie mentalului său de luptătoare. ''Când mă regăsesc în acest gen de situaţie, când nu joc bine sau sunt în urmă, refuz pur şi simplu să abandonez, pentru că muncesc mult prea mult pentru a lăsa să-mi scape un meci'', explică Şarapova, care a întors situaţia de opt ori în acest sezon.

În faţa Simonei Halep, pe care a învins-o de trei ori în tot atâtea confruntări, eleganta jucătoare rusă (1,88 m) ar putea miza pe experienţa sa, însă va trebui să se aplece pe primul său serviciu, care a trădat-o în semifinală (9 duble greşeli).

Confruntarea dintre Şarapova, o foarte bună cunoscătoare a jocului de pe fundul terenului, şi Halep, jucătoare neobosită care îşi variază bine unghiurile, se anunţă una palpitantă.

Învinsă de Şarapova la Madrid, în luna mai, după ce câştigase primul set, românca visează la revanşă. ''Am început foarte bine, am fost rapidă şi am deschis bine unghiurile. Însă ea a revenit foarte bine şi a lovit foarte puternic. Trebuia să fiu mai agresivă, să joc mai rapid şi să-mi păstrez calmul'', declara, după finala de la Madrid, Simona Halep, care speră să meargă pe urmele managerului său Virginia Ruzici, singura jucătoare din România care s-a impus până acum la Roland Garros (în 1978).

''Ea îşi merită locul. Este o jucătoare constantă, ceea ce este o mare calitate. Însă voi da ce-i mai bun în mine şi mă voi bate până la ultimul punct'', a prevenit Şarapova.

Cu aceste stiluri diferite, Roland Garros va avea poate şansa la o finală în trei seturi. Un astfel de scenariu nu s-a mai produs pe zgura de la Porte d'Auteuil din 2001, când americanca Jennifer Capriati se impunea cu 12-10 în ultimul set în faţa belgiencei Kim Clijsters.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ