România, ultraplus pe fondurile europene

| 21 mar, 2014

După aproape doi ani de mandat, guvernele conduse de premierul Victor Ponta au reuşit să răstoarne raportul între sumele atrase și cele virate la bugetul UE în beneficiul României, ţara noastră primind în perioada 2007-2013 finanţări în valoare de 21,3 miliarde de euro şi cotizând la bugetul UE cu 10,6 miliarde de euro.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat vineri că în perioada 2007-2013, România a primit fonduri europene în valoare de 21,3 miliarde de euro şi a cotizat la bugetul UE cu 10,6 miliarde de euro. Soldul pozitiv invocat de Adrian Vasilescu în valoare de 10,7 miliarde pune în evidenţă faptul că guvernele conduse de Victor Ponta au reuşit să facă din România beneficiar net al în raport cu alocările financiare de la UE.

În momentul preluării mandatului de către Victor Ponta, România era contributor net la bugetul UE. În perioada 2007-2012, România a virat la bugetul UE 7,4 miliarde de euro, iar până în mai 2012 a beneficiat de fonduri europene în valoare de doar 1,4 miliarde de euro.

Din cauza fraudelor produse în absorbţia fondurilor europene în perioada guvernelor PDL, Comisia Europeană a suspendat la sfârşitul anului 2011 sumele destinate României pe mai multe axe de finanţare. În momentul suspendării fondurilor, Comisia a solicitat transparentizarea modului de finanţare a proiectelor, restructurarea autorităţilor responsabile de fondurile europene şi pregătirea mai bună a solicitărilor pentru finanţarea proiectelor.

Ca urmare a eforturilor depuse de guvernul condus de Victor Ponta pentru a remedia problemele din sistemul de gestiune al fondurilor europene, Comisia a deblocat treptat toate programele operaţionale presuspendate. Mai mult, executivul condus de premierul Victor Ponta a reuşit să obţină din partea Comisiei Europeane extinderea cu trei ani a perioadei în care pot fi cheltuite fondurile europene, semn că a recâştigat complet încrederea autorităţilor de la Bruxelles în capacitatea de absorbţie a României.

După aproape doi ani de mandat, guvernele conduse de premierul Victor Ponta au reuşit să răstoarne raportul între sumele atrase și cele virate la bugetul UE în beneficiul României, ţara noastră primind în perioada 2007-2013 finanţări în valoare de 21,3 miliarde de euro şi cotizând la bugetul UE cu 10,6 miliarde de euro.

Din totalul de 19,21 miliarde de euro alocate României de Comisia Europeană pentru exerciţiul bugetar 2007-2013, la sfârşitul anului 2013 suma solicitată Comisiei Europene pentru a fi rambursată ajunsese la 6,43 miliarde de euro. Din această sumă, România a încasat până la finalul anului 2013 fonduri în valoare de 5,09 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere a gradului de absorbţie de peste patru ori, de la 8,53%, cât era în mai 2012, la 33,47%, la finele anului 2013. Astfel, executivul condus de Victor Ponta a reuşit într-un singur an să absoarbă fonduri europene cu 10,57% mai mult decât au reuşit în patru ani guvernele PDL.

De asemenea, şi anul 2014 se arată a fi unul bun pentru absorbţia banilor europeni, în luna februarie România încasând 830 de milioane de euro. Din această sumă, cea mai mare parte a mers la Programul sectorial pentru transport iar aproape 200 de milioane de euro au fost direcţionaţi către Programul pentru creşterea competitivităţii economice.

Povestea de succes din ultimii doi ani pe care România a înregistrat-o în absorbţia fondurilor europene a avut un efect benefic asupra creşterii economice, continuarea acestui parcurs pozitiv reprezentând o garanţie că România va înregistra pe viitor o creştere economică consolidată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ