Sondaj INSCOP – cine votează la prezidențiale. Mai mulţi pro-Ponta

| 20 oct, 2014

După ce săptămâna trecută INSCOP Research a publicat datele privind intențiile de vot ale românilor la alegerile prezidențiale din această toamnă, institutul de sondare a opiniei publice revine de această dată cu un calup care conturează cu claritate profilul votanților.

Din totalul populaţiei care declară că sigur ar merge la vot în turul I, și care reprezintă 59% dintre români, 50,8% sunt bărbaţi, iar 49,2% femei, conform datelor prezentate de INSCOP. În ceea ce privește vârsta, 21,7% dintre cei care afirmă că sigur merg la vot în primul tur au între 18 şi 34 de ani, 26,8% au între 35 şi 49 de ani, 27,7% au între 50-64 ani, în timp ce restul de 23,8% au de la 65 de ani în sus. Cât despre mediile de rezidenţă, 51,4% dintre cei care declară că sigur vor vota pe 2 noiembrie provin din mediul urban, 48,6% din rural. De asemenea, 21,7% dintre cei care spun că sigur vor vota în turul I sunt din Moldova-Bucovina, 48,2% din Muntenia-Oltenia-Dobrogea-București, 30,1% din Transilvania-Banat-Crişana-Maramureş.â

Citeşte şi: TEODOR MELEŞCANU: Îl bat pe VICTOR PONTA în turul 2

Datele devin și mai interesante, odată ce analizăm lucrurile pe categorii sociodemografice în parte. Astfel, femeile par ceva mai puțin sigure decât bărbații privind participarea la vot, în contextul în care 61,1% dintre bărbaţi au răspuns „cu siguranţă da” la întrebarea privind intenția de a merge la urne în turul I al alegerilor prezidențiale, față de doar 56,9%. În schimb, în cazul femeilor, putem observa o intenție de vot mai mare în favoarea lui Victor Ponta.

Funcție de indicatorul vârstă, 49,1% dintre cei între 18 şi 34 de ani spun că sigur vor vota în turul I, 56,4% dintre cei între 35 şi 49 de ani afirmă că vor participa sigur, 62,5% dintre cei de pe segmentul 50-64 de ani vor vota sigur în turul I, în timp ce dintre persoanele de la 65 de ani în sus, 71% declară că vor participa cu certitudine. Trebuie observat însă că, raportând aceste date la numărul de persoane aparținând fiecărei categorii în parte, rezultă un procent omogen privind intenția de participare la vot. Nu același lucru putem spune însă și despre intențiile de vot. Astfel, dacă în cazul categoriei 18-34 de ani raportul Ponta-Iohannis este aproape egal, în cazul categoriei 35-49 de ani Klaus Iohannis are un ușor avantaj în timp ce în cazul persoanelor de 50-64 de ani, respectiv de la 65 de ani în sus, Victor Ponta este susținut în proporții semnificativ mai mari decât Klaus Iohannis.

Relativ la mediile de rezidență, 54,3% dintre locuitorii orașelor declară că vor participa sigur la turul I, în timp ce 64,8% din românii din mediul rural afirmă că vor participa sigur. La orașe, raportul Ponta – Iohannis este echilibrat, în timp ce la sate, Victor Ponta este votat în proporții semnificativ mai mari decât Klaus Iohannis.

Citeşte şi: SONDAJ: Iohannis, mai periculos pentru Ponta în turul 2 decât Antonescu

Avantajul lui Victor Ponta în fața principalul său competitor este însă mult mai clar atunci când ne uităm la distribuția pe regiuni istorice. Cel mai puțin interesați să vină la vot sunt locuitorii din Ardeal, Banat, Crișana, Maramureș, cu un procent de doar 51,4%, în timp ce 62,2% dintre locuitorii din Moldova-Bucovina spun că sigur vor participa la alegerile de pe 2 noiembrie. Procentul celor care declară că vor veni cu siguranță la vot în Muntenia-Oltenia-Dobrogea este de 63,3%. Așadar, în bazinul electoral principal al lui Klaus Iohannis se constată un interes mult mai scăzut pentru alegerile din noiembrie, semn că prezidențiabilul ACL nu reușește să convingă nici măcar la el acasă, în timp ce în Vechiul Regat, aproape 70% din populație declară că va veni sigur la vot. Iar această distribuție a intenției de participare pe regiuni îi conferă un avantaj foarte important lui Victor Ponta, votat în proporții de aproape două treimi de alegătorii din aceste zone. Ceea ce explică de ce în topul intenției de vot publicat săptămâna trecută de INSCOP, Victor Ponta conducea cu 40,6%, din opțiunile celor care declarau că vor participa cu siguranță la turul I, în timp ce Klaus Iohannis ar fi fost votat de numai 30,1% dintre alegători.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 oct, 2014
Mihail
Sondaje eronate
Toate sondajele acestea sunt eronate sau rau intentionate. Romanii NU vor vota cu Ponta plagiatorul si mincinosul. A inceput lumea sa realizeze ce inseamna PSD-ul.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ