Cum s-ar descurca Iohannis într-o dezbatere electorală, fără prompter?

| 20 oct, 2014

Telespectatorii vor privi doi candidați care se vor duela în răspunsuri. Cine credeți că va câștiga această bătălie, cel care va vorbi lent și nu va reuși să se încadreze în timpul acordat, sau cel care va reuși, în acel un minut dedicat fiecărui răspuns, să spună cât mai multe?

Klaus Iohannis are o problemă majoră, pe care mulți au analizat-o până acum și pentru care mulți l-au criticat: capacitatea sa de orator. Față de Crin Antonescu, predecesorul său la conducerea PNL, un maestru al discursului, care simțea mulțimea și știa ce să îi spună (chiar dacă uneori discursurile sale se prelungeau destul de mult iar mesajul se dilua), Iohannis abia a reușit, la primul său mare miting fără prompter, cel de la Iași, să obțină câte un „uraaa!” din când în când, și acesta de la singurul participant care probabil nu căsca de plictiseală. În aceste condiții, în care improvizația și carisma nu sunt tocmai punctele sale forte, ce va face Klaus Iohannis într-o dezbatere electorală live?

În primul rând, ceea ce îl va afecta cu siguranță pe Iohannis în cazul unei dezbateri în turul doi va fi lentoarea vorbirii. Regulile dezbaterilor de până acum au stabilit pentru răspunsurile candidaților un timp limitat, cronometrat, de obicei de 1 minut. Ei bine, câte lucruri va reuși să le transmită candidatul ACL românilor în minutul alocat pentru a răspunde fiecărei întrebări? Dar această problemă vine a doua ca importanță, după următoarea: va ști Iohannis să răspundă la întrebări pentru care nu a fost pregătit? Reacțiile sale din interviurile de până acum ne arată că răspunsul este cel mai probabil „nu”. De fiecare dată când a fost pus în situația de a improviza, când a fost off-the-script, Klaus Iohannis a cam făcut-o de oaie (că tot vine de la Sibiu), iar cel mai bun exemplu este interviul dat pentru Gândul. Pus în dificultate de Nicușor Dan și Claudiu Pândaru, Iohannis a răspuns ba cu „nu știu”, ba cu „nu-mi amintesc”, iar cireașa de pe tort a fost răspunsul dat când a fost întrebat care este motivul pentru care nu toți profesorii au câte șase case: ghinion. Când milioane de ochi sunt ațintite asupra ta, astfel de răspunsuri te pot costa zeci de mii de voturi.

În eventualitatea unei dezbateri cu Victor Ponta, Klaus Iohannis are mari șanse să iasă destul de șifonat. Chiar dacă premierul nu este nici el cel mai bun orator când vine vorba de discursurile publice, are totuși experiența platourilor de televiziune și a numeroaselor interviuri date până acum, și știe cum să evite întrebările dificile. Iohannis nu stăpânește această tehnică, ceea ce l-a făcut să comită multe gafe până acum.

Revenind însă la debitul verbal, acesta este extrem de important într-o confruntare față în față. Telespectatorii vor privi doi candidați care se vor duela în răspunsuri. Cine credeți că va câștiga această bătălie, cel care va vorbi lent și nu va reuși să se încadreze în timpul acordat, sau cel care va reuși, în acel un minut dedicat fiecărui răspuns, să spună cât mai multe?

Echipa lui Iohannis va avea mult de lucrat cu candidatul său, pentru a-l pregăti pentru dezbaterea, sau dezbaterile, din turul doi. Cum sursele spun că Iohannis este genul de persoană încăpățânată, care le știe pe toate și acceptă cu greu sfaturile experților, foarte probabil misiunea consultanților săi va fi extrem de dificilă.

Rămâne acum să mai așteptăm aproape o lună până la marele moment, care din evoluția lui Iohannis de până acum, pare că îi va ridica mari probleme. Dacă în campanie te poți promova ca omul care „tace și face”, această strategie nu poate fi abordată într-o dezbatere electorală, în care este extrem de important nu doar să vorbești, ci și modul în care o faci.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ