Tăriceanu: Codul fiscal e singura cale pentru a avea o creștere sustenabilă a salariilor

| 11 aug, 13:45

Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că noul Cod fiscal, care "trebuie pus în aplicare netrunchiat", reprezintă singura cale pentru a avea o creștere sustenabilă a salariilor.

"Aud o afirmație repetată obsesiv: creșterea salariilor bugetarilor reprezintă 'pomeni electorale'. Nimic mai fals. Aceasta este gândirea celor blocați în logica de austeritate care au tăiat salariile și pensiile în 2010: strângem cureaua la nesfârșit. Adevărul este altul: salariile bugetarilor pot și trebuie să crească, odată cu salariile românilor care lucrează în mediul privat. Sunt primul care susține necesitatea unei noi legi a salarizării care să pună pe baze solide și predictibile creșterile salariale. Dar această lege a salarizării nu poate să fie pusă în aplicare fără noul Cod fiscal", afirmă marți Tăriceanu într-o postare pe pagina sa de Facebook, relatează Agerpres.

Potrivit președintelui Senatului, creșterea consistentă și pe termen lung a salariilor nu se poate face într-o logică a austerității, pentru că se blochează motorul care asigură sustenabilitatea acestei creșteri.

"Fără acest nou Cod fiscal care asigură o creștere economică consistentă și pe termen lung, motorul economiei nu va funcționa la parametri care să asigure creșteri semnificative", crede Tăriceanu.

El își explică poziția în baza strategiei economice din perioada 2004-2008.

"Ca premier am fixat ca prim obiectiv relaxarea fiscală și consolidarea unei relații predictibile și de încredere cu mediul de afaceri. Am introdus cota unică, am investit în infrastructură — în special la nivelul localităților medii și mici și în mediul rural, pentru a avea creștere nu doar la nivelul marilor orașe — și am pus bazele acelor instituții asumate în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Într-un cuvânt am investit în motorul economiei", susține Tăriceanu.

Copreședintele ALDE arată că, în perioada 2004—2008, creșterea salariilor a fost în ritmul creșterii economice — în anul 2006 veniturile bugetului de stat au fost de 40,7 miliarde de lei, iar în 2008 de 61 miliarde de lei, adică o creștere de 50%.

"Ce mi se pare la fel de important de subliniat este că România s-a menținut în toată această perioadă mult sub media europeană cu privire la procentul din PIB a cheltuielilor de personal bugetar, medie europeană situată la peste 10% din PIB. Cu alte cuvinte, România a fost mai precaută și mai strânsă la pungă decât multe alte state europene", precizează liderul ALDE.

Tăriceanu mai susține că mărirea numărului salariaților bugetari (cu aproximativ 11%) a avut loc în principal ca rezultat al aderării României la Uniunea Europeană — crearea de instituții care să gestioneze noul statut al țării de membră a UE.

Fostul premier a subliniat că în perioada 2004-2008, economia românească a creat peste 600.000 de noi locuri de muncă și doar 100.000 au fost noi angajați din sectorul bugetar.

Revenind la anul 2015, Tăriceanu susține că actuala guvernare, din care ALDE face parte, "logica de creștere a salariilor bugetarilor se menține una sănătoasă, pentru că se bazează pe o economie solidă, pe o logică de sustenabilitate și pe o agendă fiscală ultra-liberală care alimentează motorul economiei".

"De aceea, alături de colegii din coaliția de guvernare, ALDE insistă ca noul Cod fiscal să fie pus în aplicare netrunchiat. Pentru că acest Cod Fiscal face posibilă creșterea constantă a investițiilor, asigură stabilitate și competitivitate pentru capitalul financiar românesc și stimulează consumul. Cu alte cuvinte, oferă sursa pe termen lung pentru creșterile de salarii, atât în zona privată, cât și în sectorul bugetar", a adăugat Tăriceanu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ