TRAIAN BĂSESCU, președintele jucător, continuă circul în jurul reducerii CAS

| 17 iul, 2014

Traian Băsescu continuă jocul de glezne pe reducerea CAS: deși a afirmat deja că este o măsură bună, deși susține că ar adopta-o dacă ar fi premier, Traian Băsescu mai vrea să tragă de timp “consultând mediul de afaceri”, care deja s-a pronunțat în favoarea acesteia.

Traian Băsescu este ultima persoană care ar trebui să vorbească despre economie și locuri de muncă. În timpul guvernului Boc s-au pierdut, în doar doi ani, circa 700.000 de locuri de muncă. Problema de astăzi este că prin amânarea reducerii CAS, în condițiile în care mediul de afaceri o cere insistent de mai mulți ani, încă dinainte de venirea la guvernare a USL, președintele taie din locurile de muncă disponibile pentru persoanele aflate în căutarea angajării. Chiar săptămâna trecută, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a declarat cu subiect și predicat că "o amânare a reducerii CAS ne va afecta credibilitatea".

Citeşte şi: INS: Salariul mediu a crescut în aprilie. Pe ce dau românii cei mai mulţi bani în fiecare lună

Nu mai există niciun motiv pentru președinte să continue circul din jurul reducerii CAS, punând în pericol stabilitatea pieței forței de muncă sub pretextul că această măsura nu a fost suficient dezbătută până acum. Să nu uităm că reducerea CAS trebuia inițial să fie adoptată începând cu 1 iulie 2014 și partidele din opoziție au depus chiar o moțiune de cenzură în Parlament în sensul acesta.

Pe lângă faptul că nu președintele stabilește politicile economice de fiscalitate a muncii, Traian Băsescu nu are autoritatea să clameze ce ar face bine sau ce ar fi sănătos pentru economia României, el fiind purtătorul stindardului austerității, a reducerii drastice, cu orice cost pentru nivelul de trai, a veniturilor populației. Nu poți să vii să dai lecții despre fiscalitatea muncii, din moment ce tu consideri salariile angajaților niște simple “cheltuieli”, indiferent că este vorba de mediul privat sau de sectorul public. Băsescu are optica distorsionată a unui neo-conservator și nu înțelege ce înseamnă în mod real veniturile unei familii sau importanța unui loc de muncă stabil și bine plătit.

Efectele de multiplicare în economia reala fac ca reducerea CAS să se autofinanțeze în mai puțin de un an, iar plusul estimat de 60.000 de locuri de muncă, într-un interval de 1 an de la aplicarea pachetului de relaxare fiscală, ar schimba raportul dintre economia‘la negru’ și economia ‘la suprafață’.

Citeşte şi: Veste bună: Șomajul a scăzut sub 5%

Nimeni, din țară sau din afară, nu are dubii că munca este supra-impozitată în România, nimeni nu se îndoiește că trebuie scoase la suprafață locurile de muncă nefiscalizate, iar reducerea CAS reprezintă cel mai direct mod prin care se poate produce acest fenomen benefic. Traian Băsescu nu are nicio miză economică în acest meci și nimeni nu joacă de partea sa, pentru că nu există vreo dispută reală pe valabilitatea măsurii. Există doar un lăutar pe un deal care face circ în timp ce țara așteaptă pâinea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 iul, 2014
Dac Sultanescu
esti cum am spus in postarea din articolul tau precedent:
consecvent
din nefericire,repetarea pana la obstinatie a unor explicatii puerile la un subiect care te depaseste,nu te transforma in animalul sfant..
ci in animalul ala la care faceam referire

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ