MTO-ul l-a dat de gol pe Băsescu. Preşedintele visează la un nou program de austeritate

| 17 iul, 2014

Dacă, prin absurd, dreapta va ajunge la putere, atunci ne putem aştepta la o nouă serie de politici de austeritate şi la menţinerea sau chiar creşterea unei taxări excesive, de natură să afecteze mediul de afaceri.

De câteva zile, în spaţiul public autohton există un acronim provenit din economie, care a înfierbântat imaginaţia criticilor actualui premier. Este vorba despre celebrul MTO, pe care toată propaganda băsistă l-a ridicat la nivelul de argument prin care s-ar demonstra lipsa de pregătire a actualului cabinet. Totuşi, dacă avem în vedere originea acestui acronim, vom constata că, prin apelul la MTO, Traian Băsescu îşi dovedeşte încă o dată disponibilitatea de a face rău României.

MTO (Medium Term Objective) – Obiectivul bugetar pe termen mediu – reprezintă efortul pentru eliminarea riscului de depăşire a deficitului bugetar de 3% din PIB şi care ar teoretic ar trebui să asigure, pe termen lung, stabilitatea finanţelor publice. MTO-ul României e să ajungă la un deficit structural de 1% din PIB la sfârşitul anului viitor, angajament asumat de preşedintele Băsescu şi de fosta guvernare PDL prin semnarea Tratatului de responsabilitate fiscală.

Citeşte şi: ÎNREGISTRAREA de la Cotroceni. Băsescu către Petrescu: Unde spuneaţi că aţi terminat: la Harvard, la Oxford?

Pentru cei care nu îşi mai amintesc, de fiecare dată când liderul de la Cotroceni încerca să justifice politicile dure de austeritate puse în vigoare de Guvernele Boc, era utilizat argumentul respectării angajamentelor legate de deficitul bugetar. Din punct de vedere al economiei României, MTO-ul a reprezentat un gen de corset care nu a permis implementarea anumitor măsuri de natură să susţină o creştere economică sustenabilă.

Faptul că în faza negocierilor Tratatului, guvernanţii loiali lui Traian Băsescu nu au reuşit să obţină un interval de timp mai mare pentru atingerea MTO, aşa cum au obţinut alte state ale UE, nu a făcut decât să complice relansarea economică a României. Desigur, dacă nu ai viziune şi într-o perioadă de criză vrei să ai un buget echilibrat, atunci soluţia simplă este tăierea salariilor şi pensiilor simultan cu creşterea taxelor.

Revenind însă la opiniile preşedintelui, declaraţiile lui Traian Băsescu din ultimele zile şi apelurile repetate la respectarea MTO trebuie privite ca un semnal de alarmă în legătură cu ce se poate întâmpla în eventualitatea revenirii dreptei la putere. În fond, niciunul dintre liderii opoziţiei nu a zis ceva despre greşelile economice ale preşedintelui, ba chiar s-au exprimat deja împotriva reducerii CAS. Dacă, prin absurd, dreapta va ajunge la putere, atunci ne putem aştepta la o nouă serie de politici de austeritate şi la menţinerea sau chiar creşterea unei taxări excesive de natură să afecteze mediul de afaceri. În paralel am putea asista la o reîncepere a tăierilor de salarii şi pensii, într-o reeditare a ceea ce s-a petrecut în 2010, când ni se explica de ce austeritatea este bună pentru economia României.

Citeşte şi: IOANA PETRESCU: Nu mă șifonez atât de ușor, dar m-am șifonat atunci când s-a spus că am vrut să ridic taxele

În acest moment, viziunea actualei puteri este una echilibrată. Deşi se depun eforturi pentru menţinerea echilibrului bugetar, acest deziderat nu este singurul obiectiv al unui executiv interesat în primul rând de creşterea economiei şi a nivelului de trai. Dacă perioada în care la putere a fost PDL-ul ne-a învăţat ceva, atunci este vorba despre faptul că o viziune strict contabilă asupra economiei nu duce decât la distrugerea economiei naţionale, în jurul viziunii că bugetul trebuie să fie echilibrat, indiferent de costurile sociale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 iul, 2014
DNA
PIRATUL DEFUNCT
FEREASCĂ DUMNEZEU SĂ AJUNGĂ IPOCRITUL DE LA COTROCENI PRIM MINISTRU....
17 iul, 2014
Alfred Bulan-psihiatru
gasca de aurolaci ai PSD-ului a iesit la atac dupa 2 zile de la sfarsitul luptei..
asa e in baschet..
Cauza:Sultanescu de-abia si-a pastrat postul de consilier si ziaristii virtuali cumparati la kg de Obiectiv.Ro nu au primit punctajul..
ziaristi fricosi si fara sira spinarii...
Sultanescu i-a cumparat fara carcase(a se citi fara oase)
ca ramele...
ca pe carnea de vita din gulas
pai sa-l cred pe non-name-ul asta sau pe un oficial FMI
s-o cred pe ministra sau pe acelasi oficial FMI
sa cred angajatul unui lector la Stefan Gheorghiu,sau sa ma informez..

"Nu i-am dat studiile. Nu sunt publice. Însă, FMI le-a avut înainte cu o lună", a spus Petrescu, citata de Mediafax.

Insa, intr-o conferinta de presa sustinuta in urma cu o saptamana la Wasington, Gerry Rice, director de comunicare al Fondului Monetar International, afirma ca asteapta de la guvernul Romaniei masuri pentru a compensa lipsa de venituri generata de reducerea CAS.

"FMI impartaseste obiectivul de a reduce taxele mari pe forta de munca in efortul de a stimula angajarile. Trebuie sa intelegem cum intentioneaza guvernul sa compenseze lipsa de venituri. Fara masuri de compensare, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va creste deficitul bugetar", a declarat, Gerry Rice, la Washington.
17 iul, 2014
canciautor
"Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scădea însă, de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scăderea continuând şi pentru maşini cu motoare mai mari."

Pai normal, toti maharii din parlament si baronii locali au limuzine cu motoare mari, cum sa plateasca ei impozit mare? '

Ponta este ca haiducul,ia din impozitele mari ale bogatilor si le pune in carca saracilor...
Cred ca l-a invatat profesorul Socol,consilierul lui economic..
Tipul are expertiza economica,se pricepe la socotit...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ