Victor Ponta, despre noua structură de recuperare a prejudiciilor din cadrul Guvernului: Nu exclud emiterea unei OUG

| 31 mar, 17:55

Premierul Victor Ponta a vorbit despre înființarea unei direcții în cadrul Guvernului care se va ocupa de recuperarea prejudiciilor stabilite prin hotărâri judecătorești în cauze penală. Victor Ponta a afirmat că ANAF nu putea să recupereze bunurile sau averea inculpaților care au prejudiciat bugetul statului pentru că hotărârile judecătorești erau trimise după ani bune către ANAF.

Ponta a mai declarat, prezent la Ministerul Justiției, că ia în considerare emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru înființarea acestei direcții, însă că varianta de preferat ar fi adoptarea de către Parlament.

„Important e ca acest proiect să fie în dezbatere publică, să vedem dacă Ministerul Justiției are ceva de îmbunătățit din comentariile care se fac și în final să trimitem proiectul către Parlament, sau, nu exclud prin OUG, cu condiția să avem mare grijă să nu existe contestații. Calea cea mai sigură e cea a adoptării în Parlament. Contează să avem o agenție specializată, nu să vărsăm în cadrul ANAF această activitate specială de recuperare a bunurilor constate ca prejudicii.
În activitatea ANAF creanțele rezultate din hotărâri judecătorești reprezintă 1% de recuperat. Deci, restul creanețelor sunt de vreo 18 miliarde. Trebuie să avem o agenție care să se preocupe doar de acest lucru. Cred că doar pedeapsa penală, fie privativă sau neprivativă de libertate, nu e eficientă dacă nu se recuperează prejudiciu. Sunt cu totul de acord cu opinia că în primul rând trebuie să îi iei banii celui care comite o faptă penală, fie că e vorba de corupție, sau altă faptă, evaziunea fiscală (..) toate infracțiunile care presupun prejudicii. Oamenii spun luați-i banii, după care execută și pedeapsa penală”, a declarat Victor Ponta.

Citeşte şi: 377 de milioane de euro din despăgubiri ilegale pentru DORIN şi ALIN COCOŞ

 

Totodată, premierul a făcut referire la inactivitatea ANAF cu privire la recuperarea prejudiciilor din dosare, afirmând că totul a fost cauzat de lipsa de comunicare și colaborare dintre instituții.

„E evident că sistemul nu a funcționat și nu avea cum să funcționeze în condițiile actuale. Ce a spus domnul Cazanciuc, nici nu va funcționa vreodată, decât dacă îl facem corect de la început, de la dispunerea sechestrului până la momentul executării. Dacă aceste puteri nu lucrează împreună, vom rămâne doar cu cifre. 100% nu recuperează nimeni din motive obiective, dar cât mai mult la sută din prejudicii să fie recuperat. Sunt câteva probleme structurale, pe care dacă nu le îndepărtăm, nu o să facem nimic mai bun. Putem să le îndreptăm și să le trecem în lege.
În mod concret, la ce mă refer: Am cerut ANAF toate datele ca să știm despre ce vorbim.Primul lucru: valoarea totală a creanțelor din hotărârile judecătorești reprezintă 3,2 miliarde, dintre care 2 numai în 2014, practic de trei ori mai mult decât în anii de dinainte, ceea ce e bine. Prima problemă care poate fi rezolvată doar cu o bună colaborare dintre instituții: transmiterea hotărârilor judecătorești către cel care trebuie să execute. Din cele 163 de hotărâri în cauze penală, doar 31 au fost trimise la ANAF. Cum să execuți 163 dacă au ajuns doar 31? Sunt cazuri în care hotărârile ajung după 6 ani, 5 ani, timp în care condamnatul are timp să își înstrăineze bunurile. Viteza e esențială, una e să transmiți într-o lună, alta e să transmiți într-un an, doi.
A doua problemă care începe să se rezolve odată cu aplicarea noilor prevederi: durata procesului. Dacă pui sechestru pe o Dacie în 2014 și vrei să o vinzi în 2018 nu ți-o mai cumpără nimeni ”, a continuat premierul.

 

Citeşte şi: DNA: DARIUS VÂLCOV a gândit o întreagă STRATEGIE să îşi ţină averea la adăpost

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ