Vrabia mălai visează. Liberalii și-au propus un scor de 30% la europarlamentare

| 20 ian, 2014

În presă a apărut un document al PNL, din care reiese că liberalii își doresc un scor de 30% la europarlamentare. Mai absurd este că peneliștii visează la scoruri de peste 40% în zone cunoscute ca fiind fiefuri ale PSD.

De unde până unde acest entuziasm al liberalilor, nu-mi explic. Probabil au calculat aceste procente împărțind scorurile pe care USL le-a înregistrat la alegerile parlamentare din decembrie 2012 la doi, jumătate ei, jumătate PSD. În condițiile în care PSD, care beneficiază de organizații locale mult mai bine dezvoltate, iar mașinăria sa de partid funcționează extrem de eficient, lucru recunoscut de toți politicienii români, indiferent de partidul din care fac parte, speră la un scor de 35-40%, speranțele liberalilor sunt puțin spus deșarte.

Faptul că această estimare se bazează pe rezultatele electorale din 2012 este confirmat de altfel de documentul cu pricina, dar cine a făcut calculele nu s-a gândit că în 2012 PSD și PNL au primit destul de multe voturi tocmai pentru că au candidat în formula USL. Uniunea nu a primit doar voturile simpatizanților PNL și PSD, plus PC și UNPR, care sunt cantitate neglijabilă, dar și-a creat și un electorat separat, cel al USL, care probabil în alte condiții nu ar fi votat cu niciunul dintre cele două mari partide separat.

Dacă pornesc la luptă cu astfel de estimări suprarealiste, liberalii vor avea un sfârșit de mai extrem de neplăcut. Realitatea ne arată că în unele regiuni PNL este cotat la maximum 20%, departe de cei 30% vizați.

Transmiterea unor astfel de mesaje, umflarea unor date, nu este ceva ieșit din comun, dar și ea trebuie făcută cu simț de răspundere. Partidele folosesc această tehnică pentru a-ți încuraja simpatizanții, în special activiștii. Problema este că de cele mai multe ori are un efect negativ asupra mobilizării acestora. Dacă un simpatizant PNL mai leneș vede liderii partidului afirmând că vor obține un scor foarte bun la alegeri, el este mai puțin tentant să se deplaseze până la secția de votare, gândindu-se că scorul partidului va fi unul bun și nu va avea nimeni nimic de pierdut dacă el nu votează. Un vot n-ar face diferența, dar este foarte posibil ca această gândire să apară nu la un simpatizant, ci la mii sau chiar zeci de mii, moment în care apare problema. Câteva mii de voturi cântăresc destul de mult, cu atât mai mult cu cât vorbim de un tip de alegeri, europarlamentare, la care până acum prezența la vot a fost destul de slabă.

Rămâne de văzut dacă sondajele din perioada următoare vor confirma speranțele liberalilor sau vor fi ca o găleată cu apă rece și îi vor trezi la realitate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ