10 realizări ale Guvernului în 2013

| 28 feb, 2014

Mai jos, o analiză obiectivă cu 10 realizări ale Guvernului USL în anul 2013 (criticile vor veni într-un alt articol).

În cele două săptămâni de criză în USL, președintele PNL Crin Antonescu s-a plasat la polul opus față de aliatul său, Victor Ponta, prin decizia de a forța ruperea USL și prin atacuri dure la adresa realizărilor alianței. În tot acest timp, președintele PSD a adoptat o poziție conciliantă și responsabilă, căutând soluții pentru a continua guvernarea de succes a USL, în care alegătorii și-au pus speranța. Dar ce a făcut Uniunea Social Liberală cât timp a fost la guvernare? Mai jos, o analiză obiectivă cu 10 realizări ale Guvernului USL în anul 2013 (criticile vor veni într-un alt articol).

1. S-a reușit redresarea economiei prin creșterea exporturilor și prin producția agricolă și industrială record din 2013. România  a avut cea mai mare creștere economică din 2008 ce a avansat anul trecut cu 3,5% față de 2012, care a depășit și așteptările Fondului Monetar Internațional (FMI), ce preconiza un salt de 2,8%, și a ocupat poziția de lider în Uniunea Europeană prin cea mai accelerată creștere economică.

2. S-a redus cu succes TVA-ul la pânie de la 24% la 9% ceea ce a însemnat scăderea prețului la pâine și majorarea producției fiscalizate din industria de morărit și panificație. Penalitățile de întârziere la plata taxelor și impozitelor pentru depășirea termenului de plată cu mai mult de 90 de zile a fost redus la 0,02% pe zi, respectiv 7,3% pe an, în locul celei de 15% și  a continuat procesul de scădere a numărului de taxe plătite de către o companie prin diminuarea birocrației fiscale  care a fost confirmat de către raportul realizat de Banca Mondială „Doing Business 2013“ care demonstrează că numărul de taxe a fost redus de la 113 plăți pe an în 2012 la 41 în 2013.

3. S-a reușit soluționarea problemei absorbției fondurilor europene. Gradul de absorbției al fondurilor UE a crescut de aproape 4 ori față de 2011-2012, ajungând în prezent la 34%. Acest lucru a fost posibil și prin deblocarea tuturor programelor oprite din cauza corupției și prin înregistrarea un nou record la finele anului trecut ce a plasat România pe primul loc în rândul statelor UE pentru suma alocată țării nostre de 2,8 miliarde de euro, în paralel cu cele aproximativ 2,2 miliarde de euro în toti anii din perioada 2007-2012.

4. Au crescut numărul de locuri de muncă stabile în economie cu 80.000. După ani în care numărul de firme ere în scădere și se desființaseră foarte multe locuri de muncă, guvernarea actuală a crescut numărul angajaților cu 80.000 ca un efect al redesării economiei românești după o perioadă de instabilitate și austeritate. Studiile internaționale arată că piața muncii își revine abia după 2 ani de la ieșirea din criză, astfel până în 2020 pot fi create 1 milion de locuri de muncă în paralel cu Italia care a pierdut 172.000 de locuri de muncă și Spania 674.000 de angajați.

5. Guvernul a consolidat politica macroeconomică și bugetară. În anul 2013, România a înregistrat o creștere de circa 3,5% a Produsului Intern Brut (PIB) și s-a accelerat expansiunea economică a zonei euro cu 0,3% în perioada octombrie-decembrie 2013 după un avans de 0,1% în trimestrul precedent. Conform INS, România are inflația de 1,06% care reprezintă un minim istoric, unde indicele prețurilor de consum (ICP) în luna ianuarie 2014 față de decembrie 2013 este de 100,85%, iar față de ianuarie 2013 este de 101,06%. Deficitul bugetar este sub ținta de  3% din PIB și  datoria publică este la 39% din PIB, iar deficitul comercial a scăzut în primele zece luni cu 42,3% față de acceași perioadă din 2012, la 4,8 miliarde euro (21,22 miliarde lei), după ce exporturile au crescut cu 9,2%, ajungând la un maxim de 50 miliarde de euro, iar importurile s-au redus cu 0,1% potrivit datelor INS.

6. Au fost reparate nedreptățile făcute de guvernarea trecută. A fost impusă viziune axată pe creșterea veniturilor tăiate și restituirea datoriilor pentru repararea nedreptăților din trecut.  Prin bugetul pe 2014 s-a luat măsura majorării cu 10% a salariilor profesorilor debutanți din învățământul preuniversitar, cu o vechime maximă de șase ani la locul de muncă și cu 10% a salariilor preparatorilor și asistenților universitari. Medicii și farmaciștii rezidenți care au salarii sub 3.000 de lei vor primi burse lunare de 670 de lei. Astfel, salariu minim pe economie a crescut cu 50 de lei de la 1 ianuarie și urmează să urce cu încă 50 de lei de la 1 iulie, în timp ce pensiile au fost mărite cu 3,76%.

7. A fost susținută dezvoltarea domeniului agricol. Au crescut subvențiile pentru agricultură de la 100 de euro în 2011 la 160 de euro în 2014 și a plătit subvențiile blocate de către PDL prin aprobarea plății de 2,7 miliarde de lei pentru peste 1 milion de beneficiari ai schemelor de plăți unice pe suprafață. S-a oferit sprijin financiar pentru pentru producătorii de lapte și carne de vită din zonele defavorizate în limita unui plafon de 30 de milioane de euro. Prin promovarea agriculturii bio românești România a fost numită „Țara anului 2013” la  cel mai mare târg de produse bio din lume, BIOFACH, din Nuremberg. Țara nostră a înregistrat un excedent istoric la produsele agroalimentare de 3,2 milioane de euro, devenind pentru prima oară după Revoluție un exportator net la produsele alimentare provenite din agricultură.

8. S-a consolidat poziția României pe arena internațioanlă. România a ieșit din starea de izolarea externă prin consolidarea relațiilor politice ca urmare a vizitelor oficiale întreprinse în țări precum SUA, Franța, Austria, Danemarca, Republica Moldova, Spania și de către Crin Antonescu în Croația, Polonia, Israel, Bosnia și Herțegovina în scopul protejării românilor de peste hotare și pentru obținerea unui sprijin pentru aderarea României la Schengen. Excutivul USL a organizat, la București, Forumul economic China –Europa Centrală și de Est, la care au participat premierul Chinei, alături de oficiali din guvernele a 16 țari europene și peste 1.500 de oamnei de afaceri.

9. S-a susținut dezvoltarea infrastructurii educaționale și de sănătate. Executivul a achiziționat 600 de microbuze școlare și revizuirea procedurii de decontare a transportului elevilor. MEN a deblocat un total de 50 de milioane de lei pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul de învățământ. A semnat contractul pentru implementarea proiectului „Internet în școala ta!” pentru conectarea a 2 446 școli din mediul rural și urban la Internet în scopul facilitării accesului pentru aproximativ 715.000 elevi și aproximativ 56.000 profesori. În domeniul sănătății, Guvernul USL a asiguat aolcarea a aproximativ 90 de milioane de lei pentru continuarea proiectelor finanțate de către Banca Mondială, BEI și BERD și a suplimentat bugetul Ministerului Sănătății în urma rectificării bugetare prin alocarea 1 miliard de lei pentru acoperirea unui neîncasări de 500 de milioane de din taxa de clawback și pentru plata medicamentelor și serviciilor. S-au redeschis 14 spitale dintre cele închide de către Guvernul PDL, a deblocat 1.110 posturi din Sănatate și s-au deschis 5 noi centre prin extinderea sistemului SMURD la nivel național, cu contribuția autorităților locale.

10. S-au plătit datoriile și s-au oferit oportunități de finanțare pentru proiectele importante. Astfel, au plătit în 2013 arieratele în Sănătate în valoare de 2,6 milioane de lei și au diminuat arieratele locale, pe fondul acordării unor împrumuturi din Trezorerie pentru plata arieratelor în valoare de 800 milioane de lei, precum și prin adoptarea legislației privind insolvența autorităților autorităților locale. În plus, a acordat împrumuturi temporare din Trezorerie de peste 8 miliarde în primele 10 luni ale anului 2012 pentru plata beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri europene în contul plăților ce vor fi efectuate de UE.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 feb, 2014
administrator bloc
Ne cerem scuze.
Dintr-o regretabila eroare,subtitlul a aparut gresit:
"Mai jos, o analiză obiectivă cu 10 realizări ale Guvernului USL în anul 2013 (criticile vor veni într-un alt articol).
corect:"
"Mai jos, o analiză obiectivă cu 10 realizări ale Guvernului USL în anul 2013 (urmatoarele 10 vor veni într-un alt articol).

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ