Alianţa Creştin Liberală. Trage PDL clapa PNL?

| 22 aug, 2014

Alianţa Creştin Liberală. Prin lansarea Monicăi Macovei în cursa prezidenţială chiar din interiorul PDL, cel mai mare deserviciu este contabilizat în dreptul candidatului oficial al ACL, nimeni altul decât Klaus Iohannis.

Alianţa Creştin Liberală. La constituirea ACL, o mare parte a liberalilor din teritoriu au reclamat pe bună dreptate riscurile la care se expune PNL girând o nouă alianţă cu PDL. Argumentele erau la acea vreme cât se poate de simple – după ce liberalii au avut atât de mult de pătimit de pe urma PDL în interiorul Alianţei DA, de ce ar gira încă o dată un proiect similar alături de democrat-liberali? Desigur, vocile din PNL care s-au opus formării Alianţei Creştin Liberale au fost rapid înăbuşite, însă temerile privind o nouă trădare nu au dispărut definitiv şi au toate şansele să se reactiveze, dacă aruncăm o privire asupra a ceea ce se întâmplă în rândurile democrat-liberalilor.

Citeşte şi: Alianţa Creştin Liberală scârţâie în teritoriu

Un prim episod ce ridică semne de întrebare cu privire la soliditatea ACL este legat de candidatura Monicăi Macovei. Niciun lider democrat-liberal nu a ieşit să condamne explicit gestul fostului ministru al Justiţiei. Prevalându-se de un articol al statutului PDL care ar prevedea că orice candidatură din interiorul partidului fără girul structurilor statutare de conducere echivalează cu excluderea de drept din PDL, conducerea formaţiunii nu reacţionează public la gestul Monicăi Macovei. Chiar dacă statutul democrat-liberalilor conţine un astfel de articol, acesata nu exclude o poziţionare publică oficială prin care se se ia atitudine faţă de demersul fostului ministru al Justiţiei.

În defintiv, prin lansarea Monicăi Macovei în cursa prezidenţială chiar din interiorul PDL, cel mai mare deserviciu este contabilizat în dreptul candidatului oficial al ACL, nimeni altul decât Klaus Iohannis. Privit din această perspectivă, gestul Monicăi Macovei şi pasivitatea conducerii PDL par a fi deliberate, întrucât ambele fragilizează ACL, contribuind la schimbarea raporturilor de forţă în interiorul alianţei, în perspectiva definitivării fuziunii.

Dacă acţiunea Monicăi Macovei ar fi fost una izolată, poate că am fi putut-o califica drept o simplă coincidenţă. Numai că, gesturile de sabotaj ale fostului ministru al Justiţiei în raport cu ACL sunt dublate şi de un alt nume cu greutate din PDL, fostul preşedinte al formaţiunii şi actualul primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Citeşte şi: Emil Boc: O susţin pe Elena Udrea la prezidenţiale. Este un adversar redutabil la adresa lui Ponta

Fostul premier PDL a declarat cu nonşalanţă că în competiţia pentru Cotroceni o va susţine pe Elena Udrea, în detrimentul candidatului oficial al ACL, Klaus Iohannis. Lovitura este cu atât mai grea cu cât Emil Boc este totuşi un agent electoral important în Transilvania, regiune considerată a fi fieful lui Klaus Iohannis. Or, un Emil Boc care se va implica în campania electorală a Elenei Udrea din interiorul PDL îi va crea mari probleme candidatului ACL. De remarcat însă că, nici în acest caz, conducerea PDL nu a catadicsit să-i bată obrazul edilui clujean, cât despre o excludere din partid nici nu poate fi vorba.

Cu numai o lună şi jumătate înaintea startului campaniei electorale pentru prezidenţiale, proiectul ACL scârţâie zdravăn, chiar dacă preşedinţii PNL şi PDL fie ignoră problemele, fie nu vor să le recunoacă public. Iar un eşec în aceste alegeri – care de altfel se şi prefigurează – va pune defintiv cruce planurilor de formare a unui partid unic prin fuziunea celor două formaţiuni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ