Antonescu: Dacă USD adoptă toate solicitările CCR e de pus în discuţie dacă mai facem revizuirea

| 17 feb, 2014

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că în cazul în care USD este decisă să adopte 'fără discuţie' toate solicitările Curţii Constituţionale privitoare la revizuirea Constituţiei, se pune problema dacă mai are rost o revizuire a Legii fundamentale.

Ce vreau eu să ştiu de la mica uniune (USD - n.r.) este dacă dânşii - care au împărtăşit şi împreună cu care în programul electoral am vorbit despre o modificare a Constituţiei în acest sens - mai susţin această variantă sau, aşa cum rezultă din ultima declaraţie, renunţă, adoptă fără discuţie toate solicitările Curţii Constituţionale, pentru că atunci, sigur, e de pus în discuţie dacă mai facem vreo revizuire sau nu', a spus liderul PNL.
În context, Antonescu s-a referit la articolul potrivit căruia preşedintele trebuie să respecte rezultatul alegerilor parlamentare.

'De pildă, Curtea Constituţională nu e de acord cu articolul care îl constrânge pe preşedinte să respecte într-un anumit fel rezultatul alegerilor parlamentare. Nu e vorba că cineva devine automat prim-ministru, reprezentantul partidului de pe locul 1 sau alianţei de pe locul 1. Nimeni nu a spus vreodată aşa ceva, este o interpretare greşită sau răuvoitoare. Este vorba de obligaţia preşedintelui de a acorda mandatul, pentru a încerca să formeze un guvern, reprezentantului partidului sau alianţei clasate pe locul 1 în alegeri. Omul acela nu devine automat prim-ministru, el trebuie să se ducă în Parlament, să-şi găsească o majoritate, să se supună unui vot de investitură care îl confirmă sau nu ca prim-ministru', a explicat Antonescu.

El a arătat că acest articol este unul esenţial şi avea rolul de a preveni în România crize politice.

'De ce Curtea socoteşte că acest articol nu este acceptabil... Vom discuta, numai că noi modificăm o Constituţie tocmai pentru faptul că vechea alcătuire constituţională nu mai corespunde din punctul de vedere al iniţiatorilor situaţiei de fapt. Sunt aşadar, opţiuni. Curtea poate să aibă cu unanimitate sau cu majoritate o viziune despre aceste lucruri, dar rolul ei este acela de a ne spune imperativ ce anume nu se poate modifica pentru că încalcă limitele revizuirii. Ori, din punctul acesta de vedere, fără a fi jurist, afirm categoric că e greu spre imposibil de susţinut că o asemenea prevedere încalcă limitele revizuirii', a susţinut liderul PNL.

Pe de altă parte, Antonescu a remarcat că 'formula de păstrare a Parlamentului bicameral atât de criticată, de pârâtă, de denunţată atât de dl Băsescu şi cei din Opoziţia parlamentară a fost acceptată de CCR şi nu se află printre cele articolele contestate sau puse în discuţie'.

'Cu alte cuvinte nu încalcă limitele revizuirii, niciun alt principiu democratic menţinerea formulei unui Parlament bicameral', a spus Antonescu. 

El a precizat că în legătură cu observaţiile CCR va fi convocată Comisia de revizuire a legii fundamentale.

'Este vorba de o serie de obiecţii, pe de-o parte ţinând de limitele revizuirii şi care din punctul meu de vedere sunt îndreptăţite, putem să discutăm în ce măsură împărtăşim părerea, vedeţi că în legătură cu unele nici în CCR nu există unanimitate (...). Alte observaţii sau recomandări ale Curţii sunt altceva. În sensul acesta (...) articole de modificare, prevederi de modificare pe care noi le-am introdus cu toată bună-credinţa şi pentru a putea crea la nivel constituţional, deci la nivel cel mai înalt şi cel mai solid, o piedică împotriva traseismului politic sau o piedică în calea expandării (...) numărului de parlamentari sunt respinse şi sunt considerate a aduce atingere fie limitelor revizuirii, fie unor principii sau reguli generale. Nu ştim exact care. O să discutăm', a spus el. 

Liderul PNL a susţinut că din punct de vedere juridic şi constituţional este justificat faptul că articolul privitor la traseism ar aduce atingere limitele revizuirii legii fundamentale.

'Am încercat să introducem, pornind de la exemplul autorităţilor locale, o asemenea prevedere într-un scop sănătos pentru că este nevoie. Dacă ne spune Curtea că aşa ceva nu este constituţional poate să căutăm o altă formă, însă este nevoie ca într-un fel sau altul să punem capăt acestui fenomen care în ultimii a viciat şi viciază profund viaţa politică din România şi sensul democraţiei. Sensul democraţiei este să respecţi votul pe care un om şi l-a dat sub culorile unui partid, cu un anumit program politic sau sub culorile unei alianţe', a afirmat liderul PNL. 

În ceea ce priveşte reducerea numărului de deputaţi la 300 el a susţinut că nu crede că o astfel de prevedere poate fi considerată o atingere a limitelor revizuirii şi a menţionat că se va încerca să se fixeze această prevede în Constituţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ