BEC: Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate reprezintă o atribuţie exclusivă a MAE

| 11 noi, 2014

Alegeri prezidențiale 2014. Biroul Electoral Central a precizat, marţi, referitor la solicitările Ministerului Afacerilor Externe, că, potrivit legii, organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate reprezintă o atribuţie exclusivă a MAE.

"Referitor la solicitarea MAE sub aspectul precizării de către BEC a posibilităţii legale 'ca unele secţii de votare să îşi desfăşoare activitatea la al doilea tur de scrutin la alte adrese, fără schimbarea numărului secţiei de votare şi a celorlalte elemente constitutive' , menţionăm că, potrivit prevederilor art 12 alin (3) din Legea 370, organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate reprezintă o atribuţie exclusivă a MAE, astfel încât orice solicitare în sensul celor arătate excedează competenţei BEC reglementată de art. 17 din Legea 370 /2004, republicată', se arată într-un comunicat al BEC.

Referitor la solicitarea de a se analiza 'posibilitatea ca membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare care nu se prezintă în ziua votului să poată fi înlocuiţi cu persoanele propuse de MAE', BEC şi-a menţinut punctul de vedere comunicat anterior Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate nr. 48, (...) în situaţia invocată fiind aplicabile dispoziţiile art. 15 alin. (2) din Legea 370/2004, precum şi cele ale art. 2 din decizia BEC nr. 125 privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui la secţiile de votare din străinătate.

Citeşte şi: Alegeri prezidenţiale 2014. Meleşcanu promite dublarea numărului de români care vor vota în străinătate


Potrivit art. 15 alin. (2) din Legea 370 - reprezentanţii formaţiunilor politice în birourile electorale pot fi înlocuiţi, la cererea celor care i-au propus, cu aprobarea biroului ierarhic superior, până în preziua votării, iar în caz de deces, îmbolnăvire sau accidente chiar şi în ziua votării, cu respectarea condiţiilor prevăzute de art. 16-23.

În privinţa propunerii ca în tabelul electoral să fie completate doar rubricile referitoare la nume şi prenume, CNP şi localitatea de domiciliu, BEC a constatat că modelul tabelelor electorale se regăseşte în anexa 2 a Hotărârii de Guvern 709/2014 pentru aprobarea modelului copiei de pe lista electorală permanentă, a modelelor tabelelor electorale şi a modelului declaraţiei pe propria răspundere care vor fi folosite la alegerile prezidenţiale şi, în consecinţă, orice modificare a conţinutului acestuia poate fi făcută, conform dispoziţiilor Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, doar printr-un act normativ cu cel puţin aceeaşi forţă juridică, astfel că propunerea MAE excedează competenţei BEC reglementată de art 17 din Legea 360/2004, republicată.

BEC mai susţine că la solicitarea de a se preciza dacă Hotărârea 4/2014 permite emiterea, în condiţii de legalitate, a unui ordin de completare a listei secţiilor de votare din străinătate, Biroul a răspuns în mod direct MAE printr-o adresă şi îşi menţine punctul de vedere exprimat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ