Teodor Meleşcanu: Vreau să schimb legea privind votul românilor din străinătate

| 12 noi, 2014

Alegeri prezidenţiale 2014. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că, după turul al doilea al prezidenţialelor, are în vedere discuţii cu ambasadorii români în vederea elaborării unui proiect de lege care să rezolve pe viitor soluţia votului în străinătate, oferind posibilitatea românilor din diaspora care vor să-şi exercite dreptul de vot să anunţe formal această intenţie înaintea unui scrutin electoral.

Alegeri prezidenţiale 2014.  "Aş vrea de la ei câteva discuţii care să ne permită după încheierea acestui scrutin, turul al doilea, elaborarea unui proiect de lege privind voturile din diaspora. La ora actuală, sunt foarte mult dispoziţii preluate, de fapt, din legea care se referă la alegerile din România şi sunt aplicate şi la secţiile din străinătate. Foarte multe dintre ele nu se potrivesc. Şi e o chestiune fundamentală care nu se potriveşte. În România avem liste permanente, ştim cam câţi oameni contează în fiecare secţie, ştim cam câte buletine îţi trebuie, câţi vor veni la vot, este o altă problemă. În străinătate, acest lucru nu există. Şi una din primele condiţii care ar trebui realizate pentru a evita pe viitor asemenea lucruri este ca fiecare român care are rezidenţă în străinătate şi doreşte să voteze să se anunţe cu şase luni, cu trei luni înainte la ambasadă că va veni la vot', a explicat ministrul Afacerilor Externe.

Potrivit lui Meleşcanu, 'toate ţările civilizate au acelaşi model'. 'Dacă nu ai aceste numere, sigur că poţi imputa de ce nu ai făcut mai multe secţii, de ce nu te-ai gândit? Pentru că ai lucrat pe nişte cifre pe care nu ai cum să le verifici. Ca să vă spun o cifră corectă, noi avem la ora actuală 500 de mii de români cu paşaport de rezident în străinătate. Se evaluează că în străinătate, pe tot globul, sunt undeva pe la trei milioane, trei milioane şi ceva (de români - n.r.). Dar, cu paşapoarte pe care le avem în evidenţă sunt 500 de mii. Deci, nu poţi să faci calcule reale, nu poţi să asiguri un sistem într-adevăr', a spus ministrul de Externe.

Citeşte şi: Alegeri prezidenţiale 2014. Meleşcanu promite dublarea numărului de români care vor vota în străinătate

Meleşcanu a adăugat că are în vedere ca elaborarea respectivului proiect de lege să se facă după o prealabilă consultare a asociaţiilor de români din străinătate. 'În al doilea rând, vreau să spun că acest proiect îl voi realiza în comun cu un grup de lucru în care voi invita şi românii din diaspora, pentru că ei ştiu de la faţa locului mult mai bine decât noi care sunt problemele concrete pentru a realiza un vot care să le asigure şi respectarea dreptului la vot şi, în acelaşi timp, şi legalitatea şi securizarea votului respectiv', a completat ministrul de Externe

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ