Blaga critică neinvitarea lui Băsescu la aniversarea Senatului

| 17 iun, 2014

Liderul PDL, Vasile Blaga, fost preşedinte al Senatului, consideră că neinvitarea şefului statului la sesiunea solemnă prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Camerei Superioare a Parlamentului reprezintă o decizie ''profund greşită'.

"Organizatorii acestui eveniment au hotărât să nu îl invite pe şeful statului la sărbătorirea Senatului. Este o decizie profund greşită pe care o condamnăm. Niciodată nimeni nu şi-a permis să-l ignore pe şeful statului la astfel de manifestări indiferent că s-a numit domn, rege sau preşedinte şi indiferent ce nume a purtat. Nu ne face cinste ce s-a întâmplat', a afirmat marţi Vasile Blaga, la şedinţa solemnă a Senatului.

El a precizat că instituţiile fundamentale ale statului sunt importante şi nu demnităţile.

"Nu trebuie să ne jucăm din interese meschine politicianiste cu instituţiile fundamentale ale statului şi democraţiei. Trebuie să conştientizăm cu toţii că instituţiile sunt importante, nu demnităţile ocupate vremelnic de unul sau de altul. Însuşi faptul că ne aflăm astăzi aici şi celebrăm 150 de ani de la înfiinţarea Senatului este o dovadă în acest sens. Ce bine ar fi fost dacă în loc să marcăm astăzi un secol şi jumătate de la înfiinţarea Senatului am fi sărbătorit 150 de ani de activitate neîntreruptă a Senatului', a adăugat Blaga.

El a evocat faptul că prin înfiinţarea puterii legiuitoare începe cu adevărat istoria modernă a acestei ţări şi şi-a exprimat nemulţumirea că încrederea în Parlament este scăzută.

'Întotdeauna instituţiile au performat prin eforturile membrilor săi. La fel şi Senatul României. (...) Instituţia Senatului a dobândit de pe urma muncii acestor oameni respect şi încredere. Din păcate însă, treptat, capitalul de încredere s-a risipit. Astăzi Parlamentul şi partidele politice îşi împart ultimele locuri în ceea ce priveşte încrederea populaţiei în instituţiile publice. Am constatat acest declin şi în urmă cu 10 ani când sărbătoream 140 de ani de la înfiinţarea Senatului. Dar dacă ne gândim că în aceşti 10 ani care au trecut Senatul şi-a făcut treaba pentru că a parafat actele care confirmă apartenenţa noastră la NATO şi UE, lipsa de încredere a populaţiei în Legislativ pare un paradox. Dar nu este deloc aşa', a mai spus Blaga.

El a explicat că neîncrederea populaţiei în Parlament este dată de faptul că 'senatorul, prin votul său, prin imunitate, ţine justiţia la uşa Senatului'.

'Pentru omul de rând paradoxul apare în altă parte. Atunci când parlamentarul una spune şi alta votează. Apare atunci când senatorul, prin votul său, prin imunitate, ţine justiţia la uşa Senatului. Apare atunci când proiectul legislativ supus votului vizează interesul particular şi nu interesul general. Dacă nu suntem în stare să schimbăm această stare de fapt cât mai repede atunci bruma de încredere de care ne bucurăm se va risipi şi ea în scurt timp', a punctat Blaga.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ