Congresul de îngropare a liberalismului în România?

| 27 iun, 2014

Congresul PNL de la sfârşitul săptămânii acesteia reprezintă în raport cu mizele sale un moment de cotitură pentru formaţiunea liberală. PNL are de ales nu doar o nouă conducere de partid şi un nou preşedinte. Subiectul esențial în legătură cu care delegații vor trebui să hotărască este care va fi viitorul formaţiunii pe scena politică românească.

Dacă disputa pentru funcţia de preşedinte a partidului pare să fie deja tranşată, Ioan Ghişe nereprezentând un impediment real pentru Klaus Iohannis care şi-a asigurat victoria prin jocuri de culise, în ceea ce îi priveşte pe vicepreşedinţi, lucrurile sunt însă încă în zona nisipurilor mişcătoare. Pentru prima dată în istoria post-decembristă a acestui partid vicepreşedinţii PNL sunt aleşi pe listă uninominală. Ca urmare, funcţie de câţi vicepreşedinţi vor reuşi să impună în conducerea partidului vom putea aprecia care este forţa reală a grupurilor de influenţă din interiorul formaţiunii liberale.

Un alt element esenţial pe agenda Congresului PNL ce se desfăşoară la sfârşitul acestei săptămâni o reprezintă validarea noului statut. Deja Delegaţia Permanentă a votat un amendament prin care se stabileşte că „întreaga denumire, identitatea, tradiţia şi unitatea sunt valori imuabile ale Partidului Naţional Liberal”. Prin adoptarea acestui amendament situaţia se complică în perspectiva preconizatei fuziuni cu PDL ce ar trebui să aibă loc în acest an. În lumina acestui amendament, PDL ar fi pus în situaţia de a-şi ceda complet propria identitate într-o asemenea situaţie.

Citeşte şi: Congres PNL. Au căzut măştile la PDL. PNL nu mai are scuză

De altminteri, s-a văzut că fuziunea este un proiect politic dificil de realizat în contextul în care tot mai multe voci se exprimă împotriva unui asemenea pas. Totodată, există o diferenţă majoră de viziune, cel puţin în privinţa raportării la Traian Băsescu, între cele două formațiuni. Votul din plenul reunit al camerelor Parlamentului prin care a fost solicitată demisia șefului statului a demonstrat că în timp ce PDL e dispus să cauţioneze comportamentul preşedintelui, liberalii au votat alături de majoritate.

În funcţie de deciziile luate la Congresul PNL formaţiunea liberală s-ar putea confrunta cu un risc major de scindare. Deja Călin Popescu Tăriceanu a oferit o alternativă concretă celor nemulţumiţi de linia strategică impusă de conducerea interimară a partidului. Astfel, nu este exclus ca în cazul în care această linie va fi validată la Congres să asistăm la o migraţie masivă dinspre PNL către noua formaţiune politică anunţată de către fostul premier liberal.

Astfel, dacă delegații la Congresul PNL vor decide în favoarea fuziunii cu PDL şi a aderării la Partidul Popular European, formaţiunea va rămane liberală doar cu numele, pierzându-şi în realitate orice legătură ideologică identitară cu ceea ce reprezintă în prezent PNL. Ca urmare, toţi cei care se consideră liberali, vor avea ca singură opţiune să se alăture noii formaţiuni politice care va fi creată în jurul lui Călin Popescu Tăriceanu şi care va rămâne astfel singura continuatoare a tradiţiei şi a ideologiei liberale.

Citeşte şi: Noul statut al PNL, adoptat de Congresul liberalilor

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ