Crimele comunismului: Al cincilea torţionar va fi deconspirat marţi

| 07 iul, 2014

Crimele comunismului. Un nou nume din lista persoanelor suspectate de crime politice in perioada comunista va fi facut public marti de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), care va depune si o sesizare penala la Parchetul General.

Crimele comunismului. IICCMER organizeaza o conferinta de presa in care va face public cel de-al cincilea nume din lista celor 35 de persoane suspectate de comiterea unor crime si abuzuri politice in timpul regimului comunist, informeaza un comunicat remis luni de institut.

"Este vorba despre unul dintre cei mai cunoscuti si cruzi ofiteri din sistemul penitenciar comunist. Acesta a recurs la torturi si pedepse brutale, fiind responsabil si de aplicarea unui regim de detentie care a dus la decesul a peste 200 de detinuti politici", se arata in comunicat.

In luna aprilie 2013, IICCMER a anuntat ca a identificat numeroase fapte cu posibile consecinte de natura penala comise de 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor in urma exercitarii functiilor in perioada 1950-1964.

Citeşte şi: Mărturia torţionarului Cormoş: La două-trei zile trebuia să omor un deţinut ca să fie adevărat ce mi se impută


Persoanele investigate au varste cuprinse intre 81 si 99 de ani si locuiesc pe teritoriul Romaniei. Totodata, IICCMER informa atunci ca a intrat in posesia datelor de identificare, a numelor si adreselor exacte ale persoanelor in cauza.

Tortionarul Visinescu. Pe 30 iulie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului inceperea urmaririi penale impotriva fostului comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat Alexandru Visinescu (foto), pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav.

"Potrivit cadrului legal de functionare, Institutul este abilitat sa efectueze investigatii stiintifice cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist si sa sesizeze organele in drept.

Citeşte şi: Torţionarul Vişinescu a fost trimis în judecată


In perioada 2010-2012, aceste atributii au fost suprimate printr-o decizie a Executivului, Guvernul redand Institutului, in iulie 2012, dreptul a efectua investigatii si de a sesiza Parchetul", se precizeaza in comunicat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ